Štvrtok 19. septembra, 2024
Výsledky ankety CitizenGO. (Screenshot web / CitizenGO)
»

Ktorá strana je najviac a najmenej pro-life? Analýza CitizenGO vynechala PS aj Hlas 

„Keďže chceme, aby podporovatelia CitizenGO ako dobrí občania nielen pristúpili k volebným urnám, ale volili aj informovane a hodnotovo, pripravili sme špeciálne vysvedčenie politických strán,“ píše združenie CitizenGO v analýze výsledkov svojej kampane „Volím (si) hodnoty“.

V rámci ankety združenie skúmalo postoj politických subjektov k otázkam týkajúcim sa potratov, registrovaných partnerstiev, eutanázie a sexualizácie na školách. Ďalej analyzovalo názory politikov na témy ako sú voľná nedeľa a ochrana svedomia a náboženského vyznania. Taktiež hodnotilo postoje politických subjektov k otázkam komunizmu, fašizmu a dezinformácií.

Z deviatich subjektov, z ktorých 3 kandidujú ako koalícia, odpovedalo päť. Výsledky ankety sa tvorili na základe odpovedí strán v ankete CitizenGO, hlasovaní členov strán v minulosti a ich predvolebných vyhlásení. Niektoré strany ako Hlas a Progresívne Slovensko do prieskumu neboli zaradené.

„Iba dve strany odpovedali načas – KDH a Kresťanská únia (KÚ), z čoho usudzujeme, že tieto dve strany majú najväčšiu motiváciu reprezentovať našich podporovateľov. Okrem toho po termíne odpovedali aj strany Republika, Za ľudí a Sme rodina. Oľano a SNS s nami komunikovali, ale vo víre predvolebnej kampane si už nedali záležať na tom, aby nám odpovedali,“ uvádza na svojej stránke CitizenGO.

Najväčšiu podporu pro-life postojom ukazujú podľa združenia KDH a KÚ (kandidujúca v koalícii so stranami OĽaNO a Za ľudí).

„Najlepšie vysvedčenie dostalo u nás KDH a skoro rovnaké dostala Kresťanská únia. Za hlavné zaváhanie KÚ považujeme to, že nepodporili zákon o voľnej nedeli z dielne poslancov Smeru-SD. Na začiatku volebného obdobia sa naskytla výborná príležitosť nechať obchody zatvorené a táto šanca bola premrhaná len preto, že návrh zákona predložil Smer-SD.“ 

„Najhoršie vysvedčenie dostala strana Eduarda Hegera, Demokrati, ktorej viacerí členovia majú názory na úrovni Progresívneho Slovenska,“ uvádza CitizenGO.

Prečítajte si aj