Nedeľa 8. septembra, 2024
Doterajší taiwanský viceprezident a novozvolený prezident z Demokratickej progresívnej strany (DPP) Lai Ching-te sa prihovára priaznivcom na zhromaždení v sídle strany 13. januára 2024 v Taipei na Taiwane. (Foto: Annabelle Chih/Getty Images)
»

Kto je budúci taiwanský prezident a postrach Pekingu William Lai? (Analýza)

Doterajší viceprezident a kandidát vládnej strany Lai Ching-te (William Lai) vyhral prezidentské voľby na Taiwane. 64-ročný politik z Demokratickej progresívnej strany (DPP) získal po sčítaní takmer všetkých hlasov 40,2 %. Jeho najväčší súper Hou Yu-ih z propekingského Kuomintangu (KMT) dostal 33,4 % a priznal porážku.

W. Lai bol v prezidentských voľbách považovaný za favorita. Počas predvolebnej kampane oznámil, že pokiaľ vyhrá, bude pokračovať v protipekingskej politike úradujúcej prezidentky Tsai Ing-wenovej. V sobotu sa tiež konali parlamentné voľby.

Na Taiwane je prezident volený priamo ľuďmi. Je pravdepodobné, že prezident pôjde inou politickou cestou ako vláda, ktorá je podporovaná väčšinou v parlamente. Preto majú prezidentské voľby na Taiwane veľký význam.

Ani úradujúca prezidentka Tsai Ing-wenová (DPP, od roku 2016), ktorá podporuje nezávislosť tejto hi-tech ostrovnej republiky, ani predchádzajúci predseda strany Kuomintang (KMT) Ma Ying-jeou (2008 až 2016, naklonený Pekingu), už nemohli znova kandidovať na post prezidenta.

Kto je William Lai?

W. Lai je ženatý a je otcom dvoch už dospelých synov. Vo svojej kampani pred prezidentskými voľbami 64-ročný politik vyhlásil, že mier je na nezaplatenie a že vojna nemá víťazov. Povedal však aj to, že voľby v roku 2024 na Taiwane nie sú súbojom medzi vojnou a mierom, ale súbojom demokracie a autokracie.

Ako uvádza The Epoch Times USA, Laiovi priaznivci veria, že by mohol zjednotiť politické rozdelenie Taiwanu a postaviť sa proti Čínskej komunistickej strane (ČKS). Hovorí sa, že W. Lai sa nebojí priamo riešiť problémy Taiwanského prielivu ani odsúdiť katastrofálnu situáciu v oblasti ľudských práv v Číne. To ho stavia do úplného kontrastu s mnohými ďalšími politikmi.

W. Lai jasne rozlišuje medzi čínskym ľudom a vládnucou komunistickou stranou. Dal jasne najavo, že je „proti ČKS, ale nie proti Číne“. Kategoricky odmieta anexiu Taiwanu čínskym režimom. Taiwan pevne stojí v tábore demokracie a zohráva aktívnu úlohu v stratégii pre Indicko-pacifickú oblasť pod vedením USA. Podľa W. Laia by mal Taiwan odolávať expanzii komunistických síl. Dokonca uviedol, že Taiwan by mal pomôcť presadzovať hodnoty demokracie a ľudských práv v pevninskej Číne.

Taiwan odsúdil Rusko za to, že sa v demokratických voľbách postavilo na stranu Číny

Priateľ Japonska a ľudských práv

Keď sa W. Lai v júli 2022 ako taiwanský viceprezident zúčastnil na pohrebe zavraždeného bývalého japonského premiéra Šinzó Abeho v Tokiu, bolo to pre Taiwan vnímané ako diplomatický prielom – čo Peking nahnevalo. W. Lai bol najvyššie postaveným taiwanským politikom v Japonsku, odkedy Tokio v roku 1972 prerušilo s ostrovom diplomatické vzťahy a udržiavalo ich iba s červenou Čínou.

Správa Epoch Times pripomína, že Shinzō Abe vždy vnímal Taiwan ako „dôležitého partnera“ a „vzácneho priateľa“ Japonska. Na online fóre v roku 2021 uviedol, že „mimoriadna situácia na Taiwane je núdzovým stavom tiež pre Japoncov a preto je mimoriadnou situáciou aj pre japonsko-americké spojenectvo“.“

Ďalší aspekt, vďaka ktorému William Lai nie je práve obľúbený v Pekingu, je to, že vedie ázijskú pobočku Koalície na vyšetrovanie prenasledovania Falun Gongu a odsudzuje režim v Číne za  systematické odoberanie orgánov väzňom svedomia, najmä praktizujúcim Falun Gongu.

Od júla 1999 bolo táto kultivačná prax kruto potláčaná ČKS. Starodávna tradičná a duchovná prax sa v Číne rozšírila v 90. rokoch 20. storočia pre jej zdravotné prínosy a podľa oficiálnych čínskych záznamov si získala do konca desaťročia odhadom 70 až 100 miliónov ľudí.

Možno to boli meditačné cvičenia, ktoré sa nepáčili vedeniu strany, alebo životné hodnoty praktizujúcich založené na princípoch pravdivosti, súcitu a,  znášanlivosti – pravdepodobne preto, že boli v rozpore so skutočným charakterom ČKS. Odhaduje sa, že milióny praktizujúcich Falun Gongu boli uväznení, zotročení a mučení. Počet úmrtí v dôsledku štátneho prenasledovania nie je známy. W. Lai opakovane verejne vyjadril svoje obavy z týchto zločinov spáchaných čínskym komunistickým režimom.

Doma je skôr konzervatívny ako progresívny

W. Lai je podľa Epoch Times USA považovaný za sociálne konzervatívnejšieho ako progresívna Tsai Ing-wenová, ktorá stála na čele reforiem, ako je legalizácia manželstiev osôb rovnakého pohlavia alebo stanovovanie klimatických cieľov. Tieto otázky nie sú akceptované širokou verejnosťou Taiwanu, uvádza sa v správe. Lai pôsobil voči niektorým progresívnejšie ladeným programom prezidentky Tsaiovej skôr neutrálne. Zdá sa, že jeho tradičné hodnoty sú viac v súlade s obyvateľmi Taiwanu, ktorí zostávajú konzervatívnejší v porovnaní s väčšinou západných krajín.

W. Lai je považovaný za menej polarizujúceho a členovia opozičných strán ho tiež chvália ako „pragmatického“ človeka. Potom, čo Tsaiová odstúpila z predsedníctva strany, W. Lai voľby na predsedu v januári 2023 suverénne vyhral, čo bol dôležitý krok pre jeho prezidentskú kandidatúru.

Zo syna baníka úspešný lekár

William Lai sa narodil v Novom Taipei a nie je ani z vplyvnej rodiny, ani z rodiny politikov. Pochádza zo skromných pomerov. Jeho otec bol baník. Zomrel pri banskom nešťastí, keď mal William iba 2 roky. Jeho matka tvrdo pracovala, aby zabezpečila Williama a jeho piatich súrodencov.

Za týchto ťažkých okolností sa W. Laiovi podarilo spraviť úspešnú kariéru a stať sa významnou postavou taiwanskej politiky. Raz povedal, že najväčším dobrom, ktoré mu otec zanechal, bola chudoba. Prinútila ho rozvíjať odvahu a vôľu na prekonávanie tých najťažších výziev. Lai tiež uviedol, že nepriazeň osudu si treba vážiť, pretože je to príležitosť, ktorú vám dal Boh.

Na začiatku všetko vyzeralo, že kariéru si spraví v medicíne: bakalársky titul z Katedry medicíny na Národnej taiwanskej univerzite, post-bakalársky program lekárskych vied na Národnej Cheng Kungskej univerzite a magisterský titul v odbore verejného zdravotníctva na Harvardskej univerzite v Cambridge, USA. Od roku 1994 pôsobil ako vedúci lekár v Nemocnici Národnej Cheng Kungskej univerzity.

1996 – zlomový rok pre Taiwan

V 90. rokoch 20. storočia sa Dr. Lai podieľal na demokratizačnom hnutí na Taiwane. V decembri 1995 bol zvolený do Národného zhromaždenia ako nezávislý kandidát. Prvé priame prezidentské voľby sa konali na Taiwane v marci 1996. Obidve voľby boli pre Taiwan veľmi významné, pretože priniesli mierový prechod k demokratickému zriadeniu.

Taiwan: Lai Cheng-te vyhral prezidentské voľby, pre Peking je to neúspech

Pre komunistickú Čínu to bola katastrofa. Pred voľbami usporiadal čínsky komunistický režim v Taiwanskom prielive vojenské cvičenia s raketovými testami, aby tým vyjadril svoju nespokojnosť s voľbami. Podľa svojho verejného profilu sa vtedy Dr. Lai vzdal svojej úspešnej lekárskej kariéry, aby naplno vstúpil do politiky a obhajoval demokraciu. Situáciu v Taiwanskom prielive nakoniec zmiernilo medzinárodné rokovanie a odmietnutie Taiwanskeho oficiálneho vyhlásenia nezávislosti.

Zástupca mesta – primátor – predseda vlády – viceprezident

William Lai bol zvolený do mestského parlamentu mesta Tainan v rokoch 1998, 2002, 2006 a 2010. Citizen Congress Watch, nezisková organizácia so sídlom v Taipei, ktorá monitoruje výkony taiwanských poslancov, ho 4-krát po sebe zvolila za „najlepšieho poslanca“ Taiwanu. V roku 2010 prevzal post starostu Tainanu, keď vyhral s vyše 60 % hlasov. Počas svojho prvého funkčného obdobia bol najlepším starostom Taiwanu a verejnosť a médiá ho nazvali „päťhviezdičkovým starostom“. Do roku 2017 bol primátorom tohto takmer dvojmiliónového mesta.

William Lai urobil svoj ďalší veľký kariérny krok ako predseda vlády Taiwanu v rokoch 2017 až 2019. „V novembri 2019, keď Hongkongom otriaslo hnutie proti vydávaniu občanov na vyšetrovanie do Číny, sa Taiwan ocitol v prvej línii obrany hongkongskej demokracie,“ uvádza vládna webstránka. 

„S demokratickými inštitúciami v ohrození ako nikdy predtým, Dr. Lai prijal pozvanie prezidentky Tsai Ing-wenovej, aby sa stal kandidátom na jej viceprezidenta v nasledujúcich voľbách 2020.“ Tsai Ing-wenová a William Lai vyhrali voľby s 57,1 % oproti svojim konkurentom z KMT (získali 38,6 %). Volebná účasť bola 74,9 %. 

William Lai sa teda stal viceprezidentom. A krátko na to sa (v sobotu) dostal na vrchol pravdepodobne geopoliticky najdôležitejšieho ostrova na svete – priamo pod nosom Pekingu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj