Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Brett Jordan / Pexels)
,

Kto by nemal užívať ibuprofén?

Ibuprofén vám poskytne rýchlu úľavu pri bolesti hlavy či vyvrtnutom členku. Ale hoci tento ľahko dostupný voľnopredajný liek dokáže dočasne potlačiť nepríjemné pocity a niekedy dokonca odstrániť bolesť, odborníci tvrdia, že k skutočnému uzdraveniu prispieva len málo.

Navyše, pre nasledujúcich päť skupín ľudí predstavuje ibuprofén vážne zdravotné riziká, ktoré prevyšujú potenciálny prínos.

1. Ľudia s poruchami pečene a obličiek

Dr. Joseph Maroon, profesor neurochirurgie na Lekárskom stredisku Pittsburskej univerzity  povedal pre The Epoch Times, že ľudia s ochorením pečene a obličiek by sa mali vyhýbať ibuprofénu, pretože tento liek môže poškodiť tieto životne dôležité orgány.

Hoci sa ibuprofén považuje za jeden z najbezpečnejších nesteroidných protizápalových liekov, podľa prehľadu analyzujúceho 22 štúdií môže spôsobiť poškodenie pečeňových buniek (resp. hepatotoxicitu alebo toxickú hepatitídu). Toto poškodenie pečene sa vyskytlo do 12 dní od začiatku liečby a bolo častejšie u žien.

Pečeň ako detoxikačný orgán tela rozkladá zlúčeniny a vyhodnocuje ich. Spracovanie ibuprofénu je pre pečeň náročná úloha, hovorí doktor Maroon. „Pečeň je nevyhnutná na odstraňovanie odpadových látok a rozkladanie liekov. Ibuprofén môže byť pre tieto procesy toxický.“

Štandardná dávka 200 až 400 miligramov trikrát denne zaťažuje pečeň. Hoci je to zriedkavé, predávkovanie ibuprofénom môže spôsobiť poškodenie pečene. Štúdia Kalifornskej univerzity v Davise z roku 2020 zistila, že aj mierne dávky ibuprofénu môžu mať výraznejšie nepriaznivé účinky na zdravie pečene, ako si lekári uvedomujú. Výskum na myšiach ukázal, že liečba ibuprofénom zmenila metabolické dráhy vrátane tých, ktoré regulujú aminokyseliny, hormóny a vitamíny.

Ibuprofén je toxický aj pre obličky, pretože poškodzuje cievy, ktoré filtrujú odpadové látky. Nadmerné užívanie môže viesť k analgetickej nefropatii (ochoreniu obličiek). To sa častejšie vyskytuje u ľudí starších ako 45 rokov, ktorí majú problémy s obličkami alebo pečeňou, a títo ľudia by sa podľa Dr. Maroona mali ibuprofénu vyhýbať.

Ilustračná fotografia (Brett Jordan / Pexels)

2. Ľudia s astmou

Každý trinásty človek trpí v Amerike astmou. Spôsobuje ju zápal dýchacích ciest, ktoré produkujú nadmerné množstvo hlienu, čo vedie k problémom s dýchaním. Ľudia s astmou by sa mali vyhýbať nesteroidným antireumatikám, ako je napríklad ibuprofén.

Ibuprofén blokuje zápalové cesty, ale môže zvýšiť množstvo zlúčenín nazývaných leukotriény, ktoré spôsobujú bronchospazmus, sťahovanie svalov, ktoré lemujú dýchacie cesty v pľúcach. Štúdia uverejnená v roku 2016 v časopise Medicine spojila krátkodobé užívanie ibuprofénu, aspirínu a diklofenaku s exacerbáciou (zhoršením) astmy.

„Táto štúdia vyzýva lekárov, aby prehodnotili svoje stratégie liečby horúčky u detí s astmou,“ napísali vedci. Ďalšia štúdia z roku 2019, tentoraz z Taiwanu ukázala, že ibuprofén vystavuje malé deti vyššiemu riziku astmatického záchvatu ako paracetamol.

3. Ľudia s vysokým tlakom alebo srdcovým zlyhaním

Štúdie ukazujú, že ibuprofén a nesteroidné antireumatiká, ako je naproxén, môžu zvyšovať krvný tlak. Podľa článku uverejneného v časopise Drug Safety sa v dvoch metaanalýzach zistilo, že užívanie nesteroidných antireumatík (NSAID) spôsobuje významné zvýšenie priemerného krvného tlaku, najmä u pacientov s hypertenziou.

V jednom článku sa uvádza, že užívatelia NSAID majú 1,7-krát vyššie riziko potreby antihypertenzív. Užívanie NSAID bolo tiež spojené so 40 %-ným zvýšením rizika diagnózy hypertenzie. Ibuprofén môže tiež znížiť účinok liekov na krvný tlak.

„Vzhľadom na to, že mnohí pacienti so stavmi, ako je osteoartróza, si vyžadujú liečbu a zároveň trpia hypertenziou, aj mierne zvýšenie krvného tlaku alebo potlačenie účinnosti antihypertenzívnych liekov spôsobené NSAID môže mať značný klinický vplyv,“ uvádza sa v prehľadovom článku uverejnenom v časopise Journal of Clinical Hypertension.

Vzhľadom na súvislosť medzi vysokým krvným tlakom a ochorením srdca dr. Maroon tvrdí, že ľudia s ochorením srdca by sa mali ibuprofénu vyhýbať. Štúdia z roku 2016 uverejnená v časopise British Medical Journal spája užívanie NSAID s vyšším rizikom srdcového zlyhania v dôsledku zvýšeného krvného tlaku, inhibície krvných doštičiek a ďalších porúch.

4. Tehotné ženy

Je známe, že tehotné ženy by sa mali vyhýbať užívaniu NSAID po 20. týždni, pretože podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) môžu tieto lieky spôsobiť nízky obsah plodovej vody. Nové výskumy však naznačujú, že NSAID môžu poškodiť dieťa aj na začiatku tehotenstva.

Jedna štúdia zistila, že ibuprofén znižuje počet buniek, ich proliferáciu a počet zárodočných buniek bez ohľadu na gestačné štádium. Nežiaduce účinky neboli úplne odstránené ani po piatich dňoch od vysadenia lieku, čo naznačuje dlhodobú účinnosť.

„Tieto zistenia si zaslúžia pozornosť vzhľadom na súčasné odporúčania týkajúce sa používania ibuprofénu v tehotenstve,“ napísali výskumníci. V štúdii ex vivo z roku 2021 sa zistilo, že NSAID menia vývoj obličiek plodu už v siedmom týždni rôznymi spôsobmi vrátane odumretia buniek.

Ďalšie výskumy spájajú ibuprofén počas tehotenstva s nižšou pôrodnou hmotnosťou, väčším krvácaním matiek a vyšším rizikom astmy.

5. Ľudia s anamnézou mozgovej príhody

Bolesť nervov po cievnej mozgovej príhode je bežná. Podľa Dr. Maroona sa však užívanie nesteroidných antireumatík neodporúča. V systematickom prehľade 15 štúdií sa uvádza, že užívanie NSAID významne zvyšuje riziko hemoragickej mozgovej príhody.

V štúdii z roku 2021 sa zistilo, že ženy s menštruačnými bolesťami užívajúce NSAID majú vyššie riziko mozgovej príhody. Užívanie NSAID počas menštruácie je bežné. Výskumníci pripisujú zvýšené riziko mozgovej príhody vazokonstrikcii (zúženie ciev) a vylučovaniu sodíka, ktoré zhoršuje krvný tlak.  „Najmä u mladých žien sa riziko mozgovej príhody zvyšuje s dĺžkou užívania lieku,“ napísali autori štúdie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj