Štvrtok 19. septembra, 2024
Bývalý vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz (Zdroj: Ábel Ravasz / FB)

Kritici návrhu zlúčiť podporné umelecké fondy odovzdali hromadnú pripomienku

Autori hromadnej pripomienky k avizovaným legislatívnym zámerom reorganizácie verejnoprávnych umeleckých fondov odovzdali listinu s podpornými podpismi na Úrade vlády SR. Na sociálnej sieti o tom informuje jeden z iniciátorov podnetu, bývalý vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Návrh legislatívnych úprav, ktorými sa má zaoberať v tomto roku vláda, pracuje so spojením Fondu na podporu umenia a Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Viac ako 2500 signatárov pripomienky k návrhu v tom vidí de facto zánik fondu pre menšinovú kultúru. „Verím, že zodpovední vyhovejú našej občianskej iniciatíve, lebo ak nie, tak ich skúsime presvedčiť na rozporovom konaní,“ uviedol v tejto súvislosti A. Ravasz.

Okrem neho sú iniciátormi hromadnej pripomienky aj bývalý vládny splnomocnenec pre národnostné menšiny László Bukovszky a niekdajší štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Konrád Rigó. Výzvu k diskusii o návrhu, v ktorej budú mať miesto zástupcovia oboch fondov, adresoval autorom návrhu aj riaditeľ Fondu na podporu umenia Róbert Špoták.

Samotný rezort zdôraznil, že zlúčenie je len jednou z možností zefektívnenia práce verejnoprávnych fondov, ktoré prispeje k zníženiu byrokracie i rozšírenia okruhu oprávnených žiadateľov o dotačnú podporu. „Definitívne riešenie však vzíde až z verejnej odbornej diskusie so zástupcami dotknutých skupín. Určite s nimi budeme komunikovať,“ zvýraznila ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Prečítajte si aj