Nedeľa 8. septembra, 2024
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov (Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP via Getty Images)

Kremeľ víta porážku Macrona a Scholza v eurovoľbách

Francúzsky prezident Emmanuel Macron 9. júna nečakane rozpustil francúzsky parlament (Národné zhromaždenie) a vyzval na predčasné voľby po porážke jeho strany v eurovoľbách. Víťazstvo získala pravicová strana Národný front. To uvítali ruskí predstavitelia. Kremeľ poukázal na rastúcu popularitu pravicových strán v Európe, čo podľa neho naznačuje zmenu v politickom prostredí. Upozornil na to denník Politico.

Macron označil rozhodnutie o rozpustení Národného zhromždenia za vážne. „Predovšetkým je to však akt dôvery,“ povedal. „Dôvera vo vás, moji drahí krajania, v schopnosť francúzskeho ľudu urobiť pre seba a pre budúce generácie tú najspravodlivejšiu voľbu.“

Marine Le Penová, líderka Národného frontu, bola s výsledkami nadmieru spokojná a voľby označila za „historické“. 

Ruskí predstavitelia vyjadrili spokojnosť nielen s porážkou francúzskeho prezidenta, ale aj s neúspechom strany SPD nemeckého kancelára Olafa Scholza. „Napriek tomu, že proeurópske strany si zatiaľ udržiavajú vedúcu pozíciu, časom im budú pravicové strany dýchať na krk,“ poznamenal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Jeho názor podporil predseda ruskej Dumy Vjačeslav Volodin, ktorý na Telegrame napísal, že „Macron a Scholz sa držia pri moci poslednými silami.“

Výsledky volieb interpretovali ruskí lídri ako reakciu na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine a ekonomické problémy v EÚ. „Bolo by správne, keby odstúpili a prestali si robiť zo svojich občanov posmech,“ povedal Volodin o Macronovi a Scholzovi, pričom dodal, že ich politika viedla k stagnácii ekonomík a migračnej kríze.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev ich volebné straty pripísal politikám zameraným na podporu Ukrajiny. „Je čas odísť na smetisko dejín!“ skonštatoval Medvedev na sociálnej sieti X.

Valentina Matvijenko, vedúca hornej komory ruského parlamentu, uviedla, že porážka Macrona a Scholza bola „zaslúženým výsledkom“ mnohoročného zanedbávania skutočných potrieb svojich občanov, pričom prokremeľský analytik Sergej Markov naznačil, že výsledky francúzskych volieb boli priamym odmietnutím Macronovho postoja k Ukrajine.

V reakcii na tieto udalosti ruská štátna tlačová agentúra TASS dospela k záveru, že európski občania „sa vyslovili proti kurzu Bruselu, ale nebudú vypočutíˮ. Podľa TASS Európska komisia pod vedením Ursuly von der Leyenovej bude pokračovať v prijímaní „nepopulárnych opatreníˮ, ako sú prístupové rokovania s Ukrajinou do EÚ a hľadanie nových spôsobov, ako sankcionovať Rusko.

Macronovo rozhodnutie vyhlásiť predčasné parlamentné voľby, ktorých prvé kolo sa uskutoční 30. júna, ešte viac zvýšilo záujem Ruska o dianie v krajine. Peskov uviedol, že Rusko bude pozorne sledovať predčasné voľby, najmä vzhľadom na „extrémne nepriateľský postojˮ Francúzska voči Rusku.

Prečítajte si aj