Sobota 5. októbra, 2024
Kvet kostihoja lekárskeho. Ilustračné foto (By Andreas Eichler, CC BY-SA 4.0 )

Kostihoj – obyčajná rastlina s neobyčajnou liečivou silou

Kostihoj má mimoriadnu schopnosť stimulovať telo k rýchlemu hojeniu rán a obnove tkaniva, kostí a chrupaviek.

V ortopédii sa kostihoj objavuje ako rokmi overená alternatíva presných liečebných postupov, ako je napravovanie zlomenín a kĺbové náhrady. Táto bylina je po generácie uznávaná pre svoju schopnosť naprávať kosti a zmierňovať bolesti kĺbov, čo nám pripomína, že aj v modernej medicíne má príroda stále svoju úlohu.

Prírodný liek na liečbu kostí

Kostihoj lekársky (vedecký názov Symphytum officinale) má bohatú históriu v ľudovom liečiteľstve, kde bol pre svoje liečivé vlastnosti uznávaný už v stredoveku v celej Európe a Ázii. Kostihoj sa hojne používal na zmiernenie zápalu a urýchlenie rekonvalescencie pomliaždenín, výronov a zlomenín.

Amelia Southová, vyštudovaná bylinkárka a majiteľka farmy Black Sun, pre The Epoch Times zdôraznila účinnosť kostihoja v ortopedickej starostlivosti.

„Kostihoj patrí medzi mojich päť najlepších bylín, bez ktorých sa nikdy nezaobídem,“ povedala. „Už niekoľkokrát mi pomohol vyliečiť vytknutý členok, narazené zápästie a mnohé modriny.“

Bylina má tiež mnoho ďalších liečebných využití. Kostihoj sa používa na liečbu ochorení dýchacích ciest, ako je bronchitída, angína a zápal pľúc, pretože upokojuje zápal a podporuje vlhkosť pľúc. Okrem toho sa predpokladá, že podporuje zdravie zažívacieho traktu, pomáha pri kontrole hladiny cukru v krvi a zlepšuje trávenie vylučovaním pepsínu.

Nancy Shirleyová, autorka publikácií o kostihoji lekárskom, vrátane knihy „Pestovanie kostihoja lekárskeho; liečebné a potravinárske využitie), vychvaľuje liečivé účinky tejto byliny.

„Jedna zo zložiek kostihoja (alantoín) skutočne spôsobuje proliferáciu buniek,“ uviedla v e-maile pre The Epoch Times. Táto zlúčenina stimuluje telo k rýchlej tvorbe nových buniek, čo je prospešné pre hojenie rán a yacelovanie tkanív, kostí a chrupaviek.

Korene kostihoja sú bohaté na fenolové kyseliny, ako sú kyselina rozmarínová, kávová a chlorogénová. Tieto látky zmierňujú zápaly a majú silné antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia bunkovú integritu a podporujú zdravie pokožky.

Na extrakciu polysacharidov – zložitých cukrov s protizápalovými vlastnosťami – z kostihoja sa použili pokročilé extrakčné techniky, ako je enzymatická a ultrazvuková extrakcia, čo podčiarkuje úlohu rastliny v moderných terapeutických aplikáciách.

Kostihoj lekársky – kresba (Autor: Walther Otto Müller/ Voľné dielo)

Čo hovoria výsledky výskumu?

Výskum účinnosti kostihoja, najmä pri liečbe ochorení pohybového aparátu, je sľubný. Rôzne štúdie a klinické testy hodnotili jeho potenciál pri hojení výronov, pomliaždenín a zlomenín.

Výskum uverejnený v časopise British Journal of Sports Medicine zdôraznil účinnosť masti s výťažkom z koreňa kostihoja lekárskeho pri akútnej bolesti chrbta. V štúdii, ktorej sa zúčastnilo 120 pacientov, sa porovnávali účinky masti s placebom podávaným trikrát denne po dobu piatich dní. Úspešnosť sa merala znížením intenzity bolesti pri pohybe.

Výsledky preukázali výrazné zníženie bolesti v skupine s kostihojom – približne o 95% v porovnaní s 38% v skupine s placebom.

Výskumníci dospeli k záveru: „Extrakt z koreňa kostihoja lekárskeho preukázal pozoruhodne silný a klinicky relevantný účinok na zníženie akútnej bolesti chrbta. Prvýkrát bol pozorovaný aj rýchlo pôsobiaci účinok masti (1 h).“

V štúdii z roku 2020 v časopise Journal of Ethnopharmacology sa skúmal vplyv kostihoja na vývoj kostných buniek z kmeňových buniek v ľudskej kostnej dreni. V štúdii sa zistilo, že kostihoj, najmä v koncentrovanej tekutej forme, významne zvýšuje tvorbu kostí, čo sa prejavilo zvýšenou hladinou kľúčových enzýmov a markerov pre zdravie kostí.

Ďalší výskum uverejnený v časopise Frontiers in Pharmacology dokazuje protizápalové vlastnosti kostihoja. Štúdia sa zamerala na extrakt z koreňa kostihoja a zistila, že zastavuje proces, ktorý spôsobuje zápal v tele tým, že blokuje kľúčový proteín podieľajúci sa na tejto reakcii.

V štúdii z roku 2011 sa skúmal účinok extraktu z koreňa kostihoja a kyseliny trieslovej na osteoartrózu kolenného kĺbu. V randomizovanej, dvojito zaslepenej štúdii si 43 pacientov trikrát denne po dobu šiestich týždňov aplikovalo krémy obsahujúce buď extrakt, alebo placebo. V skupine s kostihojom došlo k výraznému zmierneniu bolesti, uvoľneniu a zlepšeniu fyzickej funkcie v porovnaní so skupinou s placebom, pričom ako vedľajšie účinky boli zaznamenané len drobné podráždenia kože, ktoré rýchlo odzneli.

V komplexnom prehľade v časopise Complementary Therapies in Medicine sa analyzovalo 26 štúdií vrátane 13 randomizovaných kontrolovaných štúdií, piatich nerandomizovaných štúdií a ôsmich pozorovacích štúdií. V prehľade sa hodnotila účinnosť kostihoja lekárskeho pri liečbe stavov, ako sú podvrtnutie členka, bolesti chrbta, rany a osteoartróza.

Zistenia naznačujú potenciálne prínosy, hoci dôkazy boli obmedzené nekonzistentným podávaním správ, čo viedlo k možnému skresleniu. Nežiaduce účinky boli zriedkavé a všeobecne menej závažné. Prehľad dospel k záveru, že hoci sa lokálne používanie kostihoja javí ako bezpečné a sľubné pri určitých stavoch, je potrebné uskutočniť dôkladnejšie štúdie.

Diskusia o bezpečnosti kostihoja lekárskeho

Bezpečnosť kostihoja, najmä pokiaľ ide o obsah pyrolizidínových alkaloidov, je v komunite bylinných doplnkov stále spornou otázkou.

Hlavnou obavou je možnosť poškodenia pečene v dôsledku perorálnej konzumácie týchto alkaloidov. Hoci riziká pre pečeň sú dobre zdokumentované pri rôznych liekoch a látkach, ako je napríklad alkohol, špecifické nebezpečenstvá spojené s pyrolizidínovými alkaloidmi obsiahnutými v kostihoji sú stále predmetom intenzívneho skúmania.

V roku 2001 americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) vydal varovanie pred používaním kostihoja v doplnkoch stravy a neodporučil jeho vnútorné užívanie. Ako dôvod uviedol poškodenie pečene u zvierat a potenciálne poškodenie u ľudí, pričom tieto alkaloidy spojil s venookluzívnym ochorením, čo je závažné ochorenie pečene.

Úrad FDA upozornil, že vzhľadom na absenciu štúdií nebola potvrdená priama súvislosť medzi príčinou a účinkom. Avšak zistené nežiaduce účinky zodpovedali rizikám známym zo štúdií na zvieratách, čo viedlo FDA k žiadosti, aby výrobcovia stiahli z trhu výrobky obsahujúce kostihoj. Federálna obchodná komisia rovnako zakročila proti spoločnostiam, ktoré uvádzajú na trh kostihojové výrobky, a zdôraznila, že aj lokálne použitie si vyžaduje opatrnosť a náležité upozornenia pre spotrebiteľa.

Napriek týmto varovaniam sa kostihoj lekársky používa vnútorne už tisícky rokov v tradičných liečebných postupoch. Brendan Kelly, odborník na čínsku medicínu s takmer 30-ročnou praxou v bylinkárstve, upozorňuje na nedostatok cieleného výskumu: „Neviem o žiadnej štúdii, ktorá by sa zaoberala konkrétne rizikami kostihoja pre ľudskú pečeň.“

V štúdii o pyrolizidínových alkaloidoch z roku 2021 sa zistilo, že hoci „majú potenciálne zdravotné riziká pre ľudí, vykazujú aj mnohé prospešné farmaceutické vlastnosti, ako sú antibakteriálne, protiplesňové, protizápalové, protirakovinové a antivírusové vlastnosti“.

Mnohí bylinkári tvrdia, že kostihoj je bezpečný na príležitostné použitie a pri miernom užívaní nie je nebezpečný. Niektorí ho však prestali používať úplne. Amelia Southová spomenula, že občasná konzumácia vo forme čaju, najmä pri použití celej byliny, môže byť prospešná vďaka synergickým liečivým zložkám. Napriek tomu neodporúča jej používanie ľuďom s problémami s pečeňou.

Praktické pokyny na bezpečné používanie

Kostihoj je najznámejší pre svoje vonkajšie použitie, obvykle ako obklad, masť alebo olej. Obklad z kostihoja si pripravíte tak, že čerstvé listy alebo korene rozmixujete na kašu, nanesiete ju na čistú tkaninu a priložíte na postihnuté miesto. V renomovaných obchodoch so zdravou výživou je možné si kúpiť aj vysokokvalitné kostihojové masti.

Ak sa používajú kostihoj na podporu hojenia zlomeniny, kosť musí byť najprv riadne spevnená. Kostihoj podporuje rýchle hojenie, a ak sa aplikuje na nesprávne zafixovanú kosť, mohol by spôsobiť jej nesprávne zahojenie. Preto by sa kostihoj mal používať až potom, čo bola kosť správne narovnaná odborníkom.

Hoci má kostihoj lekársky významné hojivé účinky, nemal by sa aplikovať na veľké otvorené rany. Vyhnite sa takejto aplikácii, aby ste zabránili rýchlemu zovretiu kože, čo by mohlo spôsobiť uzavrenie baktérií alebo nečistôt v rane.

Pri používaní kostihoja je dôležité dodržiavať pokyny týkajúce sa dĺžky liečby. Lokálna aplikácia by nemala presiahnuť šesť týždňov a vnútorné užívanie vo forme čajov alebo výživových doplnkov by malo byť obmedzené na dva týždne po úraze.

A. Southová uviedla: „Pri hojení zlomených kostí môže byť prospešné pitie kostihojového čaju po dobu dvoch týždňov po úraze a následné vonkajšie aplikácie, ako sú masti alebo oleje.“

N. Shirleyová odporúča vyhľadať individuálne poradenstvo u odborníka, pretože nie všetky byliny sú vhodné pre každého človeka. Dodržiavanie týchto pokynov zaistí, že užívatelia budú môcť bezpečne a účinne využívať liečivé vlastnosti kostihoja lekárskeho.

Preklad bol redakčne upravený.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj