Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke zľava obchodný riaditeľ spoločnosti SIEMENS Healthineers Radoslav Kaminský, ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a generálny riaditeľ Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) Štefan Lukačín (FOTO TASR - Diana Semanová)

Košický ústav pre liečenie srdcovo-cievnych ochorení spustil do prevádzky nový angiograf za takmer 2 mil. eur (+Foto)

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach (VÚSCH) vo štvrtok 15. augusta spustil do prevádzky nový angiograf. Cena nového angiografu ARTIS pheno vrátane 5-ročnej záruky bola na úrovni 1 953 000 eur s DPH.

VÚSCH uviedlo, že zmodernizovalo pôvodne prvé robotické angiografické pracovisko na Slovensku, ktoré bolo donedávna vybavené zariadením Artis zeego. „Na sále intervenčnej kardiológie sa po ukončení inštalácie nachádza najmodernejšia verzia zariadenia – ARTIS pheno, ktorá bola vyvinutá na použitie v intervenčnej rádiológii, minimálne invazívnej chirurgii, intervenčnej kardiológii a pre hybridné operačné sály. Na novo vybavenom pracovisku budú zariadenie využívať predovšetkým kardiológovia implantujúci chlopne či stenty bez otvárania hrudníka,“ vysvetľuje ústav.

VÚSCH dodáva, že toto vybavenie predstavuje najnovšiu úroveň angiografických prístrojov s najmodernejším softvérovým vybavením. Využíva umelú inteligenciu na zobrazenie v najvyššej kvalite pri najnižšej možnej radiačnej záťaži pacienta a medicínskeho personálu. ARTIS pheno ako jediné zariadenie na trhu dokáže nasnímať a znázorniť obraz v 3D pri rotácii 360 stupňov. Systém dokáže sám rozpoznávať rôzne materiály použité na úkon a podľa nich nastavovať automaticky parametre vyšetrenia pre dosiahnutie čo najnižšej dávky a najkvalitnejšieho obrazu s vysokým kontrastom. Umožňuje tiež detailné snímkovanie a vizualizáciu vyšetrovaných objektov v 3D aj s využitím fúzie obrazu MR, CT a USG.

„Moderná liečba v intervenčnej kardiológii si vyžaduje úzku spoluprácu tzv. Heart tímu (kardiológa, intervenčného kardiológa, kardiochirurga, anestéziológa) a zároveň kvalitné rádiodiagnostické zobrazenie. Nový angiograf ARTIS pheno tak zvýši kvalitu zobrazenia pri intervenčných zákrokoch a zároveň jeho robotické rameno umožňuje ešte presnejšie snímanie napríklad pri liečbe chlopňových a štrukturálnych ochorení srdca,“ skonštatoval generálny riaditeľ VÚSCH Štefan Lukačín.

Prístroj za takmer 2 milióny eur bude slúžiť pri liečbe infarktov a ďalších ochorení srdca. VÚSCH ročne zrealizuje takmer 8000 výkonov, počas ktorých využíva angiografické zobrazenie.

Prečítajte si aj