Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. (Foto: Dominik Korytko / wikipedia)

Košický arcibiskup B. Bober odsúdil bombové hrozby v katedrále i na školách

Bombové hrozby týkajúce sa košického Dómu sv. Alžbety, ako aj viacerých škôl na Slovensku odsúdil predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. „Odsudzujem tento čin namierený na veriacich, ktorí sa zhromažďujú k modlitbe, ako aj na naše deti, rodičov a pedagógov. Vážme si mier a neohrozujme sa navzájom podobnými činmi ani slovami,“ uviedol Bober.

Potvrdil, že pre nahlásenú bombovú hrozbu evakuovali v piatok ráno priestory Dómu sv. Alžbety v Košiciach. Poukázal aj na to, že bombovým atentátom sa v uplynulých dňoch vyhrážali viacerým školám na Slovensku.

V prípade košickej katedrály polícia informovala, že v piatok ráno sa objavil výhražný email adresovaný cirkvi. Jeho obsah bol podobný ako pri emailoch, ktoré boli v uplynulých dňoch adresované školám.

Dóm sv. Alžbety polícia dôkladne prehľadala, pričom žiadnu výbušninu nenašla. Policajti naďalej ostávajú v teréne a okolie katedrály monitorujú.

Polícia prehľadala košický Dóm sv. Alžbety, žiadnu výbušninu nenašla

Košický Dóm sv. Alžbety je po piatkovej údajnej bombovej hrozbe a bezpečnostných opatreniach opäť prístupný verejnosti. „Dôkladnou prehliadkou sa prítomnosť žiadnej výbušniny nepotvrdila,“ informovala košická krajská polícia na sociálnej sieti. Policajti však naďalej ostávajú v teréne a okolie katedrály budú monitorovať.

Ráno sa podľa polície objavil výhražný e-mail adresovaný cirkvi. Jeho obsah bol podobný ako pri e-mailoch, ktoré boli v uplynulých dňoch adresované školám.

V rámci bezpečnostných opatrení okrem policajtov dorazil do košickej katedrály aj psovod so služobným psom špeciálne vycvičeným na vyhľadávanie výbušnín.

„Spolu so zástupcami cirkvi Policajný zbor ostro odsudzuje takéto vyhrážanie sa útokmi na kostoly,“ uviedla polícia.

Prečítajte si aj