Nedeľa 8. septembra, 2024
Mohyla na Bradle nad Košariskami (Autor: Martin Hlauka, Pescan)

Košariská: Položením vencov pred rodným domom generála sa začali Štefánikove dni

Položením vencov a kytíc k buste Milana Rastislava Štefánika pred jeho rodným domom v Košariskách (okres Myjava) sa začali trojdňové oslavy 144. výročia narodenia generála Štefánika. V Košariskách a Brezovej pod Bradlom, kde je pochovaný, je pripravený festival kultúry, športu a vzdelávania. Jeho cieľom je priblížiť Štefánikovu prácu a odkaz spoločnosti, informoval predseda Spoločnosti M. R. Štefánika Peter Novotňák.

Prvý deň festivalu v Košariskách je venovaný kultúre a vzdelávaniu. Večerný program sa presunie do Brezovej pod Bradlom, kde je pripravené hudobno-slovné pásmo Pocta Štefánikovi v podaní spevákov a hercov Štátnej opery v Banskej Bystrici.

Sobotňajší program sa začína na Námestí M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom štartom tretieho ročníka medzinárodného pochodu. Organizátori očakávajú stovky turistov nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia. Na futbalovom ihrisku je pripravený futbalový turnaj O pohár primátora a Spoločnosti M. R. Štefánika, ktorý sa v tomto roku presunul do Brezovej pod Bradlom z Myjavy.

V nedeľu festival vyvrcholí slávnostnou svätou omšou v evanjelickom kostole v Košariskách.

Politik, vedec, astronóm, generál francúzskej armády Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách. Štefánik je jedna z najvýznamnejších osobností moderných česko-slovenských dejín, ktorá sa podieľala na vzniku Československa. Tragicky zahynul v Ivanke pri Dunaji počas príletu na Slovensko 4. mája 1919.

Prečítajte si aj