Konzumácia vajec pomáha ženám k lepšej pamäti, tvrdí štúdia
Najnovší prostriedok v boji proti úbytku kognitívnych schopností môžete nájsť vo svojej chladničke. Nový výskum naznačuje, že pravidelná konzumácia vajec by mohla byť pre ženy jednoduchým, ale účinným spôsobom, ako si s pribúdajúcim vekom udržať duševnú bystrosť.
Vajcia sú prospešné
Nedávna štúdia uverejnená v časopise Nutrients naznačuje, že konzumácia vajec môže byť jednoduchým spôsobom, ako znížiť riziko kognitívnych porúch. Vedci zistili súvislosť medzi konzumáciou vajec a zlepšením sémantickej pamäte a riadiacich schopností, najmä u žien.
Sémantická pamäť je typom dlhodobej pamäte, ktorá zahŕňa zapamätanie si faktov, slov, pojmov alebo čísel. Riadiace schopnosti zahŕňajú mentálne procesy, ktoré umožňujú plánovanie, sústredenie a kontrolu impulzov.
Autori štúdie napísali, že tento výskum uskutočnili kvôli rozporuplným tvrdeniam o úlohe cholesterolu v strave pri Alzheimerovej chorobe. Niektoré prierezové štúdie uvádzali, že vyšší príjem potravín bohatých na cholesterol bol spojený s nižším kognitívnym výkonom, zatiaľ čo iné nezistili žiadny účinok ani prínos.
Okrem iného autori štúdie naznačujú, že hoci vajcia obsahujú veľa cholesterolu, ponúkajú aj bielkoviny, živiny a antioxidanty, ktoré poskytujú prínosy prevažujúce obavy z cholesterolu.
Detaily štúdie
Výskumníci analyzovali údaje na vzorke 357 mužov a 533 žien, ktorí sa zúčastnili štúdie Rancha Bernarda (Rancho Bernardo Study), čo je 52 rokov trvajúca komunitná pozorovacia štúdia ľudí starších ako 55 rokov.
Pomocou dotazníkov o frekvencii stravovania hodnotili príjem vajec u účastníkov v rokoch 1988 – 1991. Testovali tiež výkonnosť účastníkov v rôznych kognitívnych úlohách vrátane jazyka, orientácie, pozornosti, pamäti, riadiacich schopností, mentálnej flexibility a viziomotorického sledovania (zameranie sa na objekt pri jeho pohybe v zornom poli). Účastníci sa podrobili kontrolnému hodnoteniu svojich kognitívnych schopností počas ďalšej návštevy kliniky v rokoch 1992 až 1996.
Zistenia ukázali, že u žien, ktoré jedli vajcia častejšie, došlo k menšiemu poklesu skóre v jazykovej plynulosti. Zistilo sa tiež, že pravdepodobnosť zhoršenia kognitívnych schopností u žien sa znižuje s každým zvýšením konzumácie vajec. Ženy, ktoré jedli vajcia viac ako päťkrát týždenne, v priebehu štyroch rokov mali v kategórii jazyková plynulosť o pol bodu lepšie výsledky v porovnaní s tými, ktoré vajcia nikdy nekonzumovali. Autori štúdie napísali, že napriek malému rozdielu je táto súvislosť „významná“ aj po zohľadnení hladiny cholesterolu a príjmu kalórií a bielkovín, vrátane zistených ďalších skutočností ako cukrovka a vysoký krvný tlak. U mužov podobná súvislosť zistená nebola.
Je dôležité poznamenať, že štúdia sa spoliehala na informácie získané na základe vlastného hlásenia účastníkov štúdie, ktoré môžu byť menej presné, a neskúmala, ako môžu vajcia prospievať kognitívnemu zdraviu. Výskumníci však zohľadnili, že vajcia obsahujú živiny, o ktorých je známe, že podporujú zdravie mozgu.
Zváženie prínosov a rizík
Jednou z významných živín obsiahnutých vo vajciach je cholín, ktorý pomáha produkovať acetylcholín, „neurotransmiter, ktorý ovplyvňuje náladu, pamäť a celkové kognitívne schopnosti, čo je užitočné pre vývoj a fungovanie mozgu,“ uviedol pre The Epoch Times Christopher Mohr, registrovaný dietológ a výživový poradca mnohých významných médií a spoločností.
„Hoci si mnohí myslia, že vajcia majú príliš veľa cholesterolu, pre väčšinu ľudí vajcia s najväčšou pravdepodobnosťou nemajú výrazný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, ani nezvyšujú riziko srdcových ochorení,“ povedal Ch. Mohr na adresu obáv z cholesterolu vo vajciach.
Otázkou však zostáva: Môžeme jesť neobmedzené množstvo vajec každý týždeň? Odpoveď závisí od individuálnych faktorov, uviedla pre Epoch Times Stephanie Schiffová, registrovaná odborníčka na výživu v Huntingtonskej nemocnici v New Yorku.
„V posledných desaťročiach sme sa presvedčili, že cholesterol v potrave vo väčšine prípadov neovplyvňuje hladinu LDL-cholesterolu,“ povedala. „Problém je práve v tom, že niektorí ľudia môžu byť citliví na cholesterol v potravinách a ich cholesterol sa môže zvýšiť, ak zjedia príliš veľa potravín s vysokým obsahom cholesterolu, ako sú napríklad vajcia,“ poznamenala.
„Všetok cholesterol je v žĺtku,“ dodala. „Môžete zjesť toľko bielkov, koľko chcete, bez toho, aby sa vám zvýšil cholesterol,“ dodala.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK