Sobota 5. októbra, 2024
Ľudia, ktorí jedia mäso, vykazujú nižšiu mieru depresie a úzkosti. Ilustračné foto (Pexels/ Gonzalo Guzman)

Konzumácia mäsa súvisí s nižšou mierou depresie a úzkosti, zistili vedci

Ľudia, ktorí jedia mäso, vykazujú nižšiu mieru depresie a úzkosti v porovnaní s tými, ktorí sa mäsu vyhýbajú. Vyplýva to z metaanalýzy 20 štúdií, ktorú vykonali vedci z USA.

V posledných 20 rokoch došlo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) k výraznému nárastu duševných porúch. Organizácia hovorí o 300 miliónoch ľudí s depresiou a 260 miliónoch ľudí žijúcich s úzkosťou.

S rastúcou popularitou vegánstva a vegetariánstva sa často objavuje otázka, či vyhýbanie sa mäsu zlepšuje zdravie človeka. Docentka Urska Doberseková z Univerzity v Južnej Indiane a jej tím sa zamerali na skúmanie dopadu mäsitej stravy na duševné zdravie ľudí.

Predchádzajúce štúdie na túto tému priniesli rozporuplné výsledky, čo bolo podľa autorov metaanalýzy spôsobené chybami pri zostavovaní a vyhodnocovaní štúdií. Zatiaľ čo niektoré boli zaujaté, iné obsahovali neplatné dotazníky alebo vykazovali štatistické chyby.

Metaanalýza odhalila, že čím boli štúdie prísnejšie (t. j. spoliehali sa na lekárom diagnostikované duševné ochorenia na rozdiel od dotazníkov s vlastným úsudkom jednotlivcov), tým výraznejšie boli pozorované prínosy konzumácie mäsa.

Doberseková a jej tím vychádzali z 20 existujúcich štúdií vrátane prierezových a longitudinálnych štúdií, ako aj randomizovaných kontrolných štúdií. V týchto štúdiách boli depresie a úzkosti hodnotené samotnou osobou, užívaním liekov na predpis, lekárskou diagnózou alebo diagnostickým rozhovorom.

Vedci skúmali údaje od viac ako 170 000 účastníkov vo veku 11 až 105 rokov, z ktorých takmer 158 000 boli „mäsožravci“ a zvyšok vegetariáni alebo vegáni. Účastníci pochádzali z Európy, Ázie, Severnej Ameriky a Oceánie.

Metaanalýza, ktorá vyšla v časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition, dospela k záveru, že konzumácia mäsa je spojená s nižšou úrovňou depresie a úzkosti. Stručne povedané, osoby konzumujúce mäso pociťovali menej depresie a úzkosti ako osoby, ktoré mäso vo svojom jedálničku nemajú. Autori tiež poznamenali, že pohlavie účastníkov nemalo na výsledky vplyv.

„Zistenia poukazujú na významný vzťah medzi konzumáciou / abstinenciou mäsa a depresiou / úzkosťou. Konkrétne, jednotlivci konzumujúci mäso mali nižšiu priemernú úroveň depresie a úzkosti ako mäsoví abstinenti. Ukázali sme tiež, že vegáni zažívali vyššiu úroveň depresie ako konzumenti mäsa,“ uvádzajú autori vo svojom vedeckom pojednaní.

Pre odborný server PsyPost.org docentka Doberseková uviedla, že „reštriktívne diéty sú nezdravé a z dlhodobého hľadiska môžu viesť k nespokojnosti“. Podľa nej je „myšlienka, že sa môžeme stať zdravšími (alebo šťastnejšími) tým, že vyradíme (určité) potraviny a nápoje, zjednodušená, nevedecká a nepodložená platnými dôkazmi“.

Vedkyňa tiež vyhlásila, že „diétne obmedzenia sú opakom pestrej stravy“ a že najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť psychickej nepohode, „je jesť všetko s mierou, denne cvičiť a robiť veci, ktoré vás robia šťastnými“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj