
Konzumácia jogurtu môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva
Ľudia, ktorí jedli aspoň dve porcie jogurtu týždenne, mali o 20 % nižší výskyt špecifického typu rakoviny.
Jogurt by mohol znížiť riziko určitého typu rakoviny hrubého čreva o 20 %, uvádza nová štúdia, ktorá niekoľko desaťročí sledovala viac ako 130 000 zdravotníckych pracovníkov.
Ľudia, ktorí jedli aspoň dve porcie jogurtu týždenne, mali v dôsledku zmien v črevách výrazne nižší výskyt rakoviny hrubého čreva.
Podľa autorov štúdie tieto zistenia poskytujú dôkaz o potenciálnom ochrannom účinku jogurtu pri prevencii rakoviny.
„Naša štúdia poskytuje jedinečné dôkazy o potenciálnych prospešných účinkoch jogurtu,“ uviedol vo svojom vyhlásení autor štúdie Shuji Ogino, vedúci Programu molekulárnej patologickej epidemiológie na oddelení patológie Brigham and Women’s Hospital.
Dve a viac porcií
Štúdia, ktorá bola nedávno publikovaná v časopise Gut Microbes, analyzovala údaje zo štúdií, ktoré sledovali jej účastníkov približne 50 rokov.
Štúdia nezistila dostatočnú súvislosť medzi konzumáciou jogurtu a celkovým rizikom kolorektálneho karcinómu, aby ju bolo možné považovať za štatisticky významnú (čo znamená, že výsledok mohol byť dielom náhody). Zistilo sa však, že ľudia, ktorí jedli aspoň dve porcie jogurtu týždenne, mali o 20 % nižší výskyt špecifického typu nádoru na pravej strane hrubého čreva, v ktorom boli prítomné baktérie rodu Bifidobacterium.
Nádory na pravej strane hrubého čreva často spôsobujú menej viditeľné príznaky, ako napríklad krvácanie, čo vedie k neskoršej diagnóze v pokročilejšom štádiu ochorenia, kedy je už rakovina rozšírená, a tým aj k nižšej šanci na prežitie.
Účastníci štúdie uvádzali svoj príjem jogurtov (prírodných a ochutených) každé štyri roky prostredníctvom podrobného dotazníka o stravovaní. V štúdii sa však nezmieňuje, či konkrétny druh jogurtu prinášal väčší ochranný účinok proti rakovine hrubého čreva.
Bifidobaktérie sú prospešné baktérie bežne sa vyskytujúce v jogurte. Tieto baktérie pomáhajú tráviť vlákninu, predchádzať infekciám a produkujú dôležité vitamíny vrátane kyseliny listovej a niektorých vitamínov skupiny B. Naopak, nízke hladiny bifidobaktérií sa spájajú s rôznymi zdravotnými problémami, ako je celiakia, obezita, cukrovka a alergie.
Hoci sa nezistila štatisticky významná súvislosť medzi dlhodobou konzumáciou jogurtov a celkovým výskytom kolorektálneho karcinómu, podľa výsledkov štúdie existovala súvislosť u nádorov pozitívnych na rod Bifidobacterium, pričom u účastníkov, ktorí jedli dve alebo viac porcií jogurtu týždenne, bol výskyt týchto nádorov o 20 % nižší.
Baktérie v jogurte môžu pomáhať vytvárať zdravú rovnováhu v črevnom mikrobióme, posilňovať ochrannú bariéru čriev, a tým znižovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Bifidobaktérie môžu toto riziko znižovať tým, že bojujú proti škodlivým baktériám a zlepšujú imunitu a zdravie čriev. Prispievajú k vytváraniu zdravého črevného prostredia produkciou mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré majú rôzne priaznivé účinky na črevnú sliznicu, zápaly a celkovú funkciu čriev.
Kolorektálny karcinóm je typ rakoviny, ktorý sa vyvíja v hrubom čreve alebo konečníku. Hoci sa v minulosti vyskytoval častejšie u starších ľudí, v posledných rokoch sa jeho výskyt zvyšuje aj medzi mladými ľuďmi. Výskumy ukazujú nárast počtu diagnóz u ľudí mladších ako 50 rokov, čím sa toto ochorenie stáva čoraz väčším problémom pre túto vekovú skupinu.
Potreba ďalšieho výskumu
„Už dlho je známe, že jogurt a iné fermentované mliečne výrobky sú prospešné pre zdravie tráviaceho traktu,“ podotýka spoluautor štúdie Tomotaka Ugai z oddelenia patológie Mass General Brigham a oddelenia epidemiológie na Harvardskej univerzite. „Naše nové zistenia naznačujú, že tento ochranný účinok môže byť špecifický pre nádory pozitívne na bifidobaktérie.“
Andrew T. Chan, gastroenterológ a vedúci oddelenia epidemiológie v Massachusettskej všeobecnej nemocnici, zdôrazňuje, že táto štúdia potvrdzuje súvislosť medzi stravou, črevnými baktériami a rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva. Dodáva, že otvára nové možnosti pre výskum, najmä v oblasti toho, ako tieto faktory ovplyvňujú riziko rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK