Štvrtok 19. septembra, 2024
»

Kontroverzné výroky Martina M. Šimečku o veriacich zostali nepovšimnuté

Uprostred septembra sa v Prahe konala verejná diskusia usporiadaná Denníkom N pod názvom „Ako zachrániť demokraciu”. Zúčastnili sa jej komentátori Denníka N Marián Leško a Martin M. Šimečka, šéfredaktor Matúš Kostolný a sociológ Michal Vašečka. Najviac zaujal otec lídra Progresívneho Slovenska Michala Šimečku.

Na otázku moderátorky Moniky Tódovej: „Prečo v Českej republike majú registrované partnerstvá od roku 2005? To sme 18 rokov pozadu?” Začal svoju odpoveď slovami:

„Myslím, že sme viac než 18 rokov pozadu. Česká spoločnosť je voči LGBTI skôr ľahostajná než tolerantná. Nepovedal by som, že Česi sú v tomto nejako výnimočne ústretoví. Majú ich proste na háku.”

A pokračoval v hlbšej analýze: „Ja to tak datujem do roku 1421, keď husiti pochopili, že nebude koniec sveta. Husitské hnutie bolo postavené na tom, že príde koniec sveta a oni nájdu spásu. Husiti to zabalili, resp. ešte potom bojovali, ale tá spása neprišla. Niekedy odvtedy a ešte po Bielej hore samozrejme, Česi prestali veriť na Božiu spásu. V podstate sa na to vykašľali. Keď neveríte na Božiu spásu, tak vám LGBTI môže byť ukradnuté. Slováci ešte stále veria a to je ten strašný problém. A ja tým Čechom v tomto závidím.”

Marián Leško na to nadviazal a povedal, že by na túto tému parafrázoval jeden starý vtip. Povedal: „Keď je v Prahe teraz o 6 minút trištvrte na sedem, tak na Slovensku sa píše rok 1938.”

Výroky M. M. Šimečku a M. Leška sú minimálne rozporuplné, ak nie rovno netolerantné, no v najväčších médiách sa nijako neprepierali.

Vladimír Palko, bývalý minister vnútra SR a súčasný prispievateľ Štandardu, na to reagoval: „Viera v Boha bola oficiálne problémom pre komunistov, ktorých ideológia im velila, aby vieru postupne vykoreňovali a nahradili ju vedeckým ateizmom. Teraz ju ako problém vidí aj pán Šimečka. A zašiel ešte o kus ďalej.”

Milan Šimečka, otec Martina. M. Šimečku bol skutočne komunistom, ktorý sa z rodných Čiech presťahoval v 50.-tych rokoch do Bratislavy, aby nastúpil na dráhu vysokoškolského učiteľa marxizmu-leninizmu. Neskôr sa režim proti nemu obrátil, tak ako takmer proti každému svojmu horlivému podporovateľovi a z Milana Šimečku sa stal disident. Bol dokonca aj väznený. Dnes je považovaný za jedného z najväčších filozofov Česka a Slovenska v 20. storočí. Jeho syn Martin M. Šimečka pokračuje v základných nazeraniach komunizmu na svet v otcových šľapajach.

Marián Leško je novinár a bývalý ​​poradca prezidentky Zuzany Čaputovej pre vnútornú politiku. Od roku 1982 pôsobil ako redaktor týždenníka vydávaného Ústredným výborom Komunistickej strany Slovenska – Nové slovo. Bol aktívnym členom Komunistickej strany.

Prečítajte si aj