Štvrtok 19. septembra, 2024
Čínske vojenské lietadlo letí nad ostrovom Pingtan, jedným z najbližších bodov pevninskej Číny od Taiwanu, v provincii Fujian 5. augusta 2022. - (Foto: HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

Kongres USA: Armáda nie je schopná poraziť Čínu, navrhuje výdavky na obranu v štýle studenej vojny

V správe Kongresu, ktorú 30. júla zverejnila Komisia pre národnú obrannú stratégiu, sa uvádza, že americká armáda nemá dostatočné kapacity potrebné na ochranu strategických záujmov krajiny a mohla by prehrať prípadnú vojnu proti Číne.

„Komisia konštatuje, že americká obranná priemyselná základňa (DIB) nie je schopná uspokojiť potreby Spojených štátov a ich spojencov a partnerov v oblasti vybavenia, technológií a munície,“ uvádza sa v správe.

Podpredseda komisie Eric Edelman 30. júla pred senátnym výborom pre ozbrojené služby povedal, že čínsky komunistický režim predbieha Spojené štáty vo vojenskom vývoji. To by podľa neho mohlo zvýšiť pravdepodobnosť konfliktu medzi oboma mocnosťami a možnosť prehry Spojených štátov. „Je tu potenciál pre vojnu v blízkej budúcnosti a pravdepodobnosť, že takýto konflikt prehráme,“ povedal Edelman.

„Hoci máme stále najsilnejšiu armádu na svete s najväčším globálnym dosahom, keď sa dostaneme na vzdialenosť 1 000 míľ od čínskeho pobrežia, začneme strácať svoju vojenskú dominanciu a mohli by sme sa ocitnúť na strane porazených v konflikte.“

V tejto súvislosti Edelman zdôraznil, že rastúce strategické partnerstvá medzi Čínou, Iránom, Severnou Kóreou a Ruskom sú „veľkou strategickou zmenou“, s ktorou americkí obranní plánovači plne nepočítali.

Uviedol, že ak tieto štyri autoritárske režimy bezprecedentným spôsobom spolupracujú proti USA, Spojené štáty by mohli čeliť globálnemu konfliktu, ktorý by vyčerpal všetky ich zdroje. „Každá z týchto krajín sa tým stáva potenciálne silnejšou z vojenského, ekonomického a diplomatického hľadiska a potenciálne môže oslabiť nástroje, ktoré máme k dispozícii na to, aby sme sa s nimi vysporiadali,“ povedal Edelman.

„A zvyšuje pravdepodobnosť, že budúci konflikt, napríklad v Indopacifiku, sa rozšíri na ďalšie fronty a že sa ocitneme v globálnej vojne, ktorá bude mať rozsah druhej svetovej vojny.“

Správa komisie preto vyzýva Kongres a rôzne vládne rezorty, aby „prepracovali zákony a predpisy s cieľom odstrániť zbytočné prekážky pri prijímaní inovácií, rozpočte a obstarávaní“ v snahe zvýšiť odstrašovanie.

Správa tiež odporúča radikálnu transformáciu národnej stratégie, a to prechodom od „bipolárneho“ strategického modelu studenej vojny k „modelu viacerých strán“, ktorý počíta so skutočnosťou, že Spojené štáty môžu čeliť ozbrojeným konfliktom proti viacerým národným štátom na celom svete súčasne.

Čas podľa správy nie je na strane Spojených štátov a Čína pravdepodobne v nasledujúcich rokoch zvýši svoje nepriateľské správanie s cieľom „normalizovať nezákonné správanie“, keďže sa usiluje „vytvoriť výhodné podmienky pre budúci nátlak alebo konflikt“. Ak nedôjde k zmenám v národnom strategickom postoji, ozbrojené krídlo čínskeho komunistického vládnutia, Ľudová oslobodzovacia armáda (PLA), pravdepodobne prekoná silu americkej armády. „Ak budú tieto trendy pokračovať, PLA bude rovnocenným, ak nie nadradeným vojenským konkurentom Spojených štátov vo všetkých oblastiach, čo je situácia, ktorej Spojené štáty nečelili od vrcholu studenej vojny.“

Predsedníčka komisie Jane Harmanová povedala výboru, že Spojené štáty by mali spojiť všetky nástroje svojej moci vrátane súkromného priemyslu, aby podporili vojenské inovácie a zavádzanie nových technológií. Na dosiahnutie tohto cieľa správa vyzýva na zvýšenie daní, aby sa výdavky USA na obranu dostali na úroveň studenej vojny, ktorá podľa nej predstavovala 4,9 % až 16,9 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Za predpokladu, že Spojené štáty si zachovajú HDP z roku 2023 vo výške približne 27 biliónov USD, znamenalo by to ročný rozpočet na obranu vo výške najmenej 1,3 bilióna USD až 4,5 bilióna USD. V správe sa však uvádza, že pokrok v komerčných technológiách by znížil nákladové zaťaženie v porovnaní s obdobím studenej vojny.

„Zistili sme, že spoločné sily sú dnes na hranici udržania pripravenosti. Pridávanie ďalšej záťaže bez pridania zdrojov na obnovu pripravenosti spôsobí jej zlom,“ povedala Harmanová.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj