Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke sprava komisár pre deti Jozef Mikloško a splnomocnenec vrcholnej rady Ukrajiny pre otázky ľudských práv, pán Dmytro Lubinec. (Zdroj: Komisár pre deti)

Komisár pre deti rokoval so splnomocnencom vrcholnej rady Ukrajiny o právach a pomoci ukrajinským deťom

V ukrajinskom Solotvyne sa uskutočnilo významné stretnutie medzi komisárom pre deti Jozefom Mikloškom a splnomocnencom vrcholnej rady Ukrajiny pre otázky ľudských práv, pánom Dmytrom Lubincom. Témou stretnutia boli aktuálne informácie týkajúce sa práv detí na Ukrajine počas prebiehajúceho vojnového konfliktu a možnosti spolupráce na pomoc ukrajinským deťom, ktoré museli opustiť svoju krajinu a nachádzajú sa na území Slovenskej republiky.

Obaja predstavitelia diskutovali aj o možnostiach spolupráce v oblasti rehabilitácie a pomoci pre ukrajinské deti nachádzajúce sa v zakarpatskej časti Ukrajiny, ktorá má najväčší počet odídencov zo všetkých častí krajiny. Taktiež sa zamerali na potenciál dlhodobej spolupráce, ktorá by mala byť formálne potvrdená podpísaním memoranda o spolupráci v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Rokovanie bolo prvým svojho druhu a zdôraznilo potrebu vzájomnej informovanosti o situácii detí a ich právach, ako aj spolupráce počas vojnového konfliktu. Diskutovalo sa tiež o spôsobe, akým môže Úrad komisára pre deti pomôcť ukrajinským deťom, nielen tým, ktoré sú na Slovensku, ale aj tým, ktoré sa nachádzajú v blízkosti hraníc so Slovenskom.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec vysoko ocenil prácu Úradu komisára pre deti v oblasti školstva a zdravotníctva, ktorá sa dotýka zhruba 30 000 ukrajinských detí žijúcich na Slovensku. Obe strany potvrdili svoj záväzok pomáhať deťom, ktoré nie vlastnou vinou prichádzajú o domov alebo trpia v dôsledku konfliktu na Ukrajine.

Prečítajte si aj