Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke stav hladiny rieky Dunaj a Alžbetin most v Komárne 16. septembra 2024. (FOTO TASR - Milan Drozd)

Komárno: Dunaj by mal kulminovať skôr oproti pôvodným predpokladom

Kulminácia Dunaja v Komárne by podľa najnovších údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) mala prísť v utorok (17. 9.) alebo v stredu (18. 9.). Je to skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Keďže pred 11 rokmi dosiahol Dunaj v Komárne maximálnu výšku 889 centimetrov, súčasná predpokladaná výška nepredstavuje pre mesto osobitnú hrozbu. Najnovšie informácie v pondelok vyhodnotili členovia okresného krízového štábu.

Aktuálne platí v Komárne na Dunaji tretí stupeň hydrologickej výstrahy, ktorý vyhlásil SHMÚ. Hrádza v Gabčíkove je otvorená, vodohospodári postupne vypúšťajú vodu. V utorok ráno by mala hladina Dunaja v Komárne dosiahnuť 625 centimetrov, odhaduje SHMÚ. Odhad už zohľadňuje manipuláciu na vodnom diele Gabčíkovo.

Všetky príslušné zložky v Komárne, vrátane hasičov, sú v pohotovosti. Vodohospodárska spoločnosť začala montovať mobilné hrádze. Na viacerých miestach ich len pripravila, aby ich mohla v prípade potreby okamžite namontovať.

Podľa informácie z krízového štábu sa Dunaj môže vyliať, ale neočakáva sa, že by v Komárne spôsobil väčšie problémy. V niektorých častiach mesta (Nová Stráž) sa môžu nachádzať nábrežné oblasti, ktoré budú čiastočne zaplavené. V Komárne môžu byť zaplavené budovy v záplavovej oblasti, ale mesto je chránené protipovodňovým múrom. Budovy v záplavovej oblasti majú vlastný plán ochrany pred povodňami a boli vykonané preventívne bezpečnostné opatrenia. Vodohospodársky podnik uzavrel v pondelok tzv. bazén lodeníc pri VII. sídlisku, čím reguluje hladinu vody a chráni obytnú zónu.

Spoločnosť KOMVaK informovala, že od štvrtka (12. 9.) večera do nedele (15. 9.) do polnoci napršalo 104 milimetrov zrážok. Žiadne väčšie problémy vodárenská spoločnosť nezaznamenala. Jej zamestnanci naďalej pokračujú v čistení vpustí a sú v pohotovosti. Spoločnosť Commora Servis nepretržite čistí ulice, aby minimalizovala upchávanie kanalizácie lístím, ktoré vietor rozfúkal. Tím KN Smart na niektorých miestach odstraňuje popadané konáre a na viacerých miestach pomáhala s prípravou a prácami aj mestská polícia.

Komárno: V prístave sa začala výstavba protipovodňových zábran

Prečítajte si aj