Štvrtok 19. septembra, 2024
Poslankyňa za SaS Mária Kolíková (Foto: FB / Mária Kolíková)

M. Kolíková: Výkonná moc nemôže mať všetky spisy Najvyššieho súdu, išlo by o zásah do súdnej moci

Výkonná moc nemôže disponovať všetkými spismi Najvyššieho súdu (NS) SR. Nie je k tomu žiadny zákonný dôvod a bolo by to v príkrom rozpore s tým, o čom je deľba moci v právnom štáte a demokracii. Vyhlásila to exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) v reakcii na utorkovú (23. 4.) kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Kritizuje, že zástupcovia rezortu si pri kontrole namiesto konkrétnych spisov, pri ktorých podľa nich malo dôjsť k manipulácii, vyžiadali celú databázu informačného systému najvyššieho súdu. „Samozrejme, že im súd nemohol vyhovieť, pretože toto by bol bezprecedentný zásah do súdnej moci,“ skonštatovala s tým, že takýto zásah nemožno strpieť.

Premiér Robert Fico aj minister spravodlivosti Boris Susko (obaja Smer-SD) podľa nej využívajú tlačové konferencie na verejný „lynč“ voči nepohodlným sudcom. „Zjavne nemajú žiadne dôvody k tomu, aby vedeli podať kvalifikovaný návrh na najvyšší súd a tam teda napadli sudcu, o ktorom si myslia, že pochybil,“ poznamenala.

Premiér vyzval predsedu NS SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023. Považuje za podozrivé, že všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta. Podotkol, že zamestnanci NS SR počas utorkovej kontroly odmietli rezortu spravodlivosti poskytnúť informácie, týkajúce sa systému.

Šikuta ubezpečil, že spisy sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti a súd nemá čo zatajovať. Voči vyjadreniam Fica sa dôrazne ohradil a kontrolu označil za arogantnú a neštandardnú. Žiadať všetky spisy podľa neho nemá oporu v zákone. Zároveň deklaroval, že súd je kedykoľvek pripravený byť nápomocný v konkrétnych prípadoch, pri ktorých sú podozrenia z možného pochybenia. Konanie premiéra skritizovala aj opozícia, ide podľa nej o zásah do súdnej moci.


       

Prečítajte si aj