Štvrtok 14. novembra, 2024
V „starom svete“ boli koláčové plnky tradične obmedzené na miestne suroviny, ako je napríklad mak. (Foto: pixabay/MSphotos)
»

Kolache: české pečivo je v Texase veľkým hitom

Ako dieťa som miloval, keď moja slovenská babička piekla „kolache“ – okrúhle sladké pečivo so slivkovou alebo makovou plnkou. Kolache sa považujú za české, ale chutnosť nepozná hranice a susedné kultúry ich prevzali – najmä Slováci, ktorých podobný jazyk používa rovnaké slovo. Zatiaľ čo v češtine je to koláč, v USA sa niekedy pre jednotné číslo používa termín kolache. Pre množné číslo potom v USA môžete niekedy počuť „kolaches“.

Hovorte im, ako chcete, ale ja som nikdy nepočul žiadnu inú podobu tohto výrazu mimo našej rodiny a jej česko-slovenskej enklávy v severnom Wisconsine. Takže keď som potom rok žil v texaskom Houstone a našiel som nielen kolache v pekárňach, ale aj celú sieť reštaurácií (Kolache Factory) venovanú tejto pochúťke, zistil som, že naše malé rodinné pečivo je normálnym hitom na trhu. Čo však spôsobilo, že Texas má tak rád kolache?

Vstúpte do prostredia Čexasanov (českých Texasanov)

V 19. storočí sa vlny českých prisťahovalcov preplavili cez pol sveta až do Texasu. Lákali ich tam obrovské voľné pozemky vhodné na osídlenie a rovnako aj možnosť úniku zo Starého sveta, voči ktorému mali rôzne výhrady. Patrili medzi ne rôzne politické frustrácie, s ktorými sa v rámci života v Rakúskom cisárstve potýkali – od feudalizmu a nacionalizmu až po náboženské prenasledovanie, povinnú vojenskú službu a nedostatok slobody tlače.

Vrana k vrane sadá a dnes v Texase nájdete mnoho komunít s českými koreňmi. Oblasť známa ako texaský český pás je línia miest a okresov, ktorá sa začína necelú hodinu cesty na juh od Dallasu a tiahne sa asi 290 kilometrov až do mesta Yoakum, južne od diaľnice I-10 spájajúcej Houston a San Antonio. Názvy tunajších mestečiek sú napríklad Moravia, Komensky, Praha, Cistern alebo Kovar.

Kultúrnych centier a múzeí je tu veľa, rovnako ako českých festivalov, pretože tieto miesta hrdo oslavujú svoje korene. Ale ak je niečo, čo má tendenciu pretrvávať dlho po odchode generácií, tak je to jedlo. A český koláč je tu skutočnou hviezdou.

Výroba kolachov

Kolach, podobne ako croissant alebo dánske pečivo, sa vyrába z droždia, čo má za následok, že má skôr charakter chleba ako zákuskov, sušienok alebo cookies. Kolach je kruhový a má priemer asi 7 až 10 cm. Náplň sa ukladá do otvorenej priehlbiny uprostred, aj keď videl som aj také s rohmi zloženými k sebe.

Ručná výroba koláča je časovo náročná práca, ktorá musí byť vykonávaná z lásky. Tradične sa vykonáva v skupinách pri zvláštnych príležitostiach a stretnutiach. (Wikimedia/Kolach)

V Starom svete sa plnky tradične obmedzovali na miestne suroviny: mak, slivky, marhule, čerešne a syr. Nové krajiny však prinášajú nové tradície. Často prichádza experimentovanie, v ktorom sa skrátka uplatňuje hocičo, čo je k dispozícii.

V Texase môžete dostať všetky druhy náplní: čučoriedky, ananás, čerešne, jablká, pekanové orechy, smotanový syr alebo čokoládový kokosový krém – aby sme vymenovali aspoň niektoré.

Náplne kolachov sú rôzne. Všetky sú umiestnené do mäkkého, nafúknutého, sladkého chlebového základu. (shutterstock/veou)

V sieti reštaurácií Kolache Factory v Houstone som raz prižmúril oči – a objednal si – klobásu zabalenú v kolachi. Aby som povedal pravdu, toto už nie je kolach, ale klobasnik, nedávny chutný výtvor pochádzajúci od českých prisťahovalcov v Texase. Pre mnohých Američanov je však klobása zabalená v pečive ako „päsť na oko“. Pravý kolach je sladký, nikdy nie plnený mäsom.

Kolache plnené klobásou nie sú vôbec kolache, ale klobasniky, výtvor českých Texasanov. (shutterstock/Brent Hofacker)
Texaské kolache majú často štvorcový tvar namiesto okrúhleho a sú väčšie a vyššie ako ich predkovia zo Starého sveta. (shutterstock/Leena Robinson)

Boj o najlepší kolach

Kde teda nájdete tie najlepšie alebo najautentickejšie kolache? Ľudia tu o to vášnivo bojujú. Dobrým príkladom sú festivaly venované tomuto pečivu.

Jeden z najväčších takýchto festivalov, sa uskutočňuje v texaskom Hallettsville. Zúčastňuje sa na ňom tisíce ľudí, ktorí zhltnú tisíce kolachov vyrobených v miestnej pekárni Kountry Bakery. Tá používa recepty odovzdané tromi generáciami českej rodiny Besetsny. Ak sa niekedy plánujete zúčastniť, očakávajte prehliadku áut, sprievod, umelecké remeslá, súťaž v grilovaní (stále je to Texas), množstvo iného jedla, súťaž v jedení kolachov, beh na 5 km, aby ste spálili nejaké tie kalórie a to všetko v rytme polky, ktorá tu neprestajne znie. Ústredným bodom festivalu je súťaž v pečení kolachov – víťazka je korunovaná za kráľovnú kolachov (Kolache Queen). Pre početnú českú komunitu je to veľká udalosť.

V roku 1989 vyhlásil texaský zákonodarný zbor mesto Caldwell za „hlavné mesto kolachov v Texase“. V roku 1997 sa podobnej pocty dostalo aj mestu West, ktoré sa stalo „Domovom oficiálneho kolachu texaskej legislatívy“. V oboch týchto miestach sa tiež konajú festivaly na počesť kolachov. Ak na mape nakreslite čiaru cez tieto tri miesta, dostanete český pás v Texase.

Kolache na predaj v obchode Czech Stop v mestečku West v Texase. (shutterstock/Travel_with_me)

Pôvodný článok

Prečítajte si aj