Štvrtok 19. septembra, 2024
Kandidáti koalície Slovensko, Za ľudí do Európskeho parlamentu. Lídrom kandidátky je Peter Pollák (v strede). Veronika Remišová (naľavo od Polláka) nekandiduje. (Foto TASR/ Jaroslav Novák)

Koalícia Slovensko, Za ľudí vyzdvihuje princíp subsidiarity v EÚ

Zástupcovia Slovenska by mali prinášať do Európskeho parlamentu (EP) aj témy, ktoré môžu pozitívne pomôcť krajine. Rovnako je dôležité, aby krajiny rešpektovali názory ostatných aj v oblastiach, kde nie je úplná zhoda. V rozhovore to uviedla koalícia Slovensko, Za ľudí, ktorá ako jediná koalícia strán kandiduje v eurovoľbách. Vyzdvihuje zachovanie princípov solidarity a subsidiarity, je za zachovanie práva veta v EÚ aj za zachovanie jadra ako zásadného zdroja energie. Rozhovor je súčasťou série rozhovorov s politickými subjektmi, ktoré kandidujú vo voľbách do EP.

Aké sú hlavné priority vašej strany pre voľby do EP?

Sme za zachovanie práva veta v EÚ a zachovanie princípu subsidiarity, za ochranu kresťanských hodnôt v Európe, za posilnenie spolupráce v boji proti korupcii a daňovým únikom. Sme za opravu zelenej dohody a zachovanie jadra ako zásadného zdroja energie. Sme za podporu rodín, seniorov, marginalizovaných a znevýhodnených komunít. Sme za nastavenie migračnej politiky bez povinných migračných kvót.

V čom môže EP pomôcť Slovensku?

Európsky parlament môže reálne pomôcť Slovensku v mnohých oblastiach. Keďže Európsky parlament má legislatívnu, kontrolnú a rozpočtovú zodpovednosť, vie požiadať Európsku komisiu o navrhovanie právnych predpisov podľa priority národných tém. Rovnako tiež schvaľuje aj použitie prostriedkov z rozpočtu EÚ. Preto je strategické pre zvolených europoslancov byť členom frakcie, aby ich navrhované legislatívne iniciatívy mali širokú podporu celej frakčnej skupiny. Bez nich zmenu presadiť nevedia. Rovnako bude prínosom pre Európsky parlament aj zastúpenie slovenských novozvolených europoslancov, ktorí vedia obhajovať naše kresťanské a kultúrne hodnoty, vedia spolupracovať vo frakciách a prinášať témy, ktoré sú kľúčové pre Slovensko, protikorupčné témy, zachovanie práva veta pre Slovensko v EÚ, zachovanie princípu subsidiarity, ale aj podporu rodín, seniorov, marginalizovaných a znevýhodnených komunít.

Čo priniesla EÚ občanom, kam sa Slovensko posunulo za 20 rokov členstva v Únii?

Vďaka Európskej únii a nášmu členstvu v nej je Slovensko krajinou, ktorá nesporne čerpá výhody z tohto členstva od možnosti cestovania, štúdia, zamestnania, finančnej podpory desiatok miliárd z európskych fondov na infraštruktúru, regionálnych projektov miest a obcí v oblasti životného prostredia, podpory škôl či sociálnych služieb. Tiež je mimoriadnym prínosom jeden z najúspešnejších programov pre vysokoškolských študentov Erasmus+, ktorý využilo desaťtisíce slovenských vysokoškolákov. Každý vo svojom meste a regióne vidí reálne pomoc, ktorú poskytlo európske spoločenstvo. Zástupcovia Slovenska by mali prinášať do EP aj témy, ktoré môžu pozitívne pomôcť krajine. Rovnako je tiež dôležité, aby krajiny ako spoločenstvo rešpektovali názory ostatných aj v oblastiach, kde nie je úplná zhoda. Zachovanie princípov solidarity a subsidiarity je základ dobrých vzťahov v Európe a Európskom parlamente.

V akej politickej frakcii EP chce vaša strana pôsobiť v prípade zvolenia?

V súčasnosti je hnutie Slovensko členom Európskej ľudovej strany (EPP) a neuvažujeme nad zmenou frakcie.

Prečítajte si aj