Pondelok 16. septembra, 2024
Na snímke zaparkované lietadlá nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa na letisku Berlin Brandenburg BER Willy-Brandt v Schoenefelde pri Berlíne 31. mája 2021. (Tobias Schwarz/AFP via Getty Images)
»

Klimatickí aktivisti spôsobili zastavenie letov na nemeckých letiskách

Klimatickí aktivisti sa pokúsili zablokovať vzletové a pristávacie dráhy na štyroch veľkých nemeckých letiskách, čím zastavili letovú prevádzku.

Skupina „Posledná generácia“ (Letzte Generation) vo štvrtok uviedla, že do protestov na letiskách v Berlíne, Kolíne nad Rýnom-Bonne, Norimbergu a Stuttgarte, ktoré sa začali okolo piatej hodiny ráno, bolo zapojených osem aktivistov. Lety na letisku Kolín-Bonn boli dočasne pozastavené po tom, ako sa dvaja ľudia údajne prilepili na asfalt dráhy.

Skupina protestuje proti vládnym ropným kontraktom a stojí za vlnou nezákonných akcií. Minulý rok najmenej tri desiatky stúpencov Last Generation obsadili jednu z najrušnejších nemeckých diaľnic, čím spôsobili rozsiahle narušenie premávky. V septembri boli protestujúci odvlečení z berlínskeho maratónu po tom, ako hádzali oranžovú farbu a pokúšali sa blokovať bežcov.

Iné protesty zahŕňajú útoky na umelecké diela v galériách, napríklad hádzanie zemiakovej kaše na obraz Clauda Moneta Les Meules v múzeu Barberini v Postupime. Iná aktivistka sa prilepila na rám olejomaľby Lucasa Cranacha v berlínskej Gemaldegalerie.

Nemecká spolková ministerka vnútra a vnútorných vecí Nancy Faeserová vo štvrtok na sociálnej sieti X napísala, že protestujúcim by mohli hroziť vysoké tresty. „Tieto trestné činy sú nebezpečné a hlúpe. Výtržníci riskujú nielen svoje vlastné životy, ale ohrozujú aj ostatných. Navrhli sme prísne tresty odňatia slobody. A od letísk požadujeme, aby svoje priestory oveľa viac zabezpečili,“ povedala.

Skupina na X zverejnila: „8 odvážnych ľudí je momentálne v policajnej väzbe, pretože sa postavili do cesty fosílnemu šialenstvu. Odmietame zomierať pre zisky niekoľkých ľudí!“

„Posledná generácia“ dostáva veľkú časť svojich prostriedkov z Fondu pre klimatickú krízu (CEF), a sú určené na „nábor, školenia a ďalšie vzdelávanie.“

CEF založila a čiastočne financuje Aileen Gettyová, americká miliardárka a vnučka ropného magnáta Johna Paula Gettyho. Aileen Gettyová spoluzakladala skupinu spolu s bohatými darcami vrátane podnikateľa v oblasti obnoviteľných palív Trevora Neilsona a Rory Kennedyovej, dcéry zosnulého amerického senátora Roberta F. Kennedyho.

CEF poskytla milióny medzinárodnej sieti aktivistov, ktorých nazýva „rušivou zložkou globálneho klimatického hnutia“.

Britská organizácia „Just Stop Oil (JSO), Last Generation“ je súčasťou siete CEF A22. Aktivisti JSO zaútočili v novembri minulého roka na obraz Vincenta van Gogha s vázou slnečníc tak, že doň hodili plechovku paradajkovej polievky a prilepili sa na rám. „Čo má väčšiu cenu, umenie alebo život?“ povedala vtedy jedna z aktivistiek Phoebe Plummerová

Tresty odňatia slobody

Minulý mesiac bol Roger Hallam, spoluzakladateľ organizácie Extinction Rebellion (XR), a štyria aktivisti JSO uväznení za spôsobenie „masívneho narušenia“ na diaľnici M25. Sudca Christopher Hehir ich varoval, že im udelí „dlhé, dlhé tresty odňatia slobody“, keď ich porota 11. júla uznala vinnými.

V novembri minulého roka aktivisti zablokovali jednu z najvyťaženejších a najpreťaženejších častí britskej diaľničnej siete tým, že vyliezli na diaľničné značky a kritizovali podľa nich „nedostatočnú prípravu“ vlády na zmenu klímy.

Novinár denníka Sun nahral telefonát zo zoomu a odovzdal ho úradom. Hovor podľa Hehira ukázal, „ako zložito bolo narušenie naplánované a ako sofistikovane prebiehalo“, a bol „presvedčivým dôkazom“ sprisahania. Hallam bol odsúdený na päť rokov odňatia slobody, zatiaľ čo zvyšní štyria obžalovaní dostali po štyri roky odňatia slobody.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj