Štvrtok 19. septembra, 2024
Aktivisti z Just Stop Oil bušia kladivami do obrazu Venušina toaleta, 6.11. 2023. (Screenshot Twitter)
, »

Klimatickí aktivisti si v Londýne získali pozornosť zničením cenného obrazu

Dvaja mladí aktivisti z hnutia Just Stop Oil včera v Národnej galérii v Londýne vandalsky poškodili slávny obraz, čím si zjavne získali pozornosť.

Video, ktoré sa odvtedy šíri na sociálnych sieťach po celom svete, ukazuje, že aktivistom išlo predovšetkým o publicitu.

Obraz v hodnote približne 80 miliónov eur, do ktorého začali aktivisti v pondelok búchať malými bezpečnostnými kladivkami, sa volá Venušina toaleta a je dielom španielskeho barokového maliara Diega Velázqueza. Práve tento obraz v roku 1914 poškodila radikálna aktivistka za práva žien Mary Richardsonová.

Hneď po zahodení kladív začali aktivisti kričať, že kvôli novým povoleniam na ťažbu ropy a plynu „zomrú“ milióny ľudí. „Ak milujeme históriu, milujeme umenie a ak milujeme naše rodiny, musíme zastaviť ropu (myslí sa tým všetky fosílne palivá, pozn. red.).“

Hovorkyňa Národnej galérie následne uviedla, že dvaja protestujúci boli zatknutí a dielo z roku 1651 bude preskúmané, aby sa určil rozsah poškodenia. „Obraz bol teraz stiahnutý z expozície, aby ho mohli preskúmať konzervátori,“ uviedla hovorkyňa.

Vyvolávanie problémov

Just Stop Oil je britská skupina radikálnych ľavicových aktivistov, ktorí bojujú proti fosílnym palivám a zmene klímy. Sú známi blokovaním londýnskej dopravy, vandalizmom a narúšaním populárnych verejných podujatí.

V minulosti ľudia z tejto organizácie poliali obraz Vincenta van Gogha v Národnej galérii, postriekali farbou sochu kráľa Karola III. v múzeu voskových figurín Madame Tussauds, narušili niekoľko športových zápasov či postriekali farbou budovu tajnej služby MI5, centrálnej banky a ďalších inštitúcií. 

Najväčšiu nevôľu verejnosti si však hnutie vyslúžilo každodenným blokovaním ciest v hlavnom meste, čo rozčuľovalo nielen samotných vodičov, ale aj cestujúcich v mestských autobusoch. Emócie sa stupňovali najmä počas rannej špičky, keď sa ľudia ponáhľali do práce. 

Metropolitná polícia v Londýne v júli tohto roku oznámila, že náklady na policajnú ochranu protestov Just Stop Oil v Londýne sa za posledných 13 týždňov zvýšili na 7,7 milióna libier (približne 90 tisíc eur). Počas tohto obdobia aktivisti denne organizovali pochody ulicami hlavného mesta, ktoré blokovali miestnu dopravu.

„Sčítali sme počet policajtov, ktorých sme museli nasadiť počas 13 týždňov akcií Just Stop Oil narúšajúcich Londýn. Tých 23 500 policajných zmien sme mohli využiť na pomoc miestnym komunitám v Londýne,“ povedal vtedy pre rozhlasovú stanicu LBC hovorca Metropolitnej polície Matt Twist.

V júni britská vláda odhlasovala nový zákon, ktorý dáva policajtom väčšie právomoci pri zásahoch v cestných zátarasách, tuneloch a na čerpacích staniciach kvôli environmentálnym extrémistom. 

„Som neuveriteľne frustrovaná, keď vidím scény militantných aktivistov, sebeckých demonštrantov, ktorí narúšajú cesty ľudí do práce, do školy, do nemocnice, a to nemôžeme tolerovať,“ povedala vtedajšia ministerka vnútra Suella Bravermannová.

Začiatkom októbra štyria mladí aktivisti z organizácie Just Stop Oil vtrhli na predstavenie Bedári londýnskej divadelnej štvrti West End, rozvinuli transparenty a vyzvali divákov, aby sa k nim pridali. Publikum ich namiesto toho vypískalo, ale predstavenie sa muselo zrušiť.

Prečítajte si aj