Štvrtok 19. septembra, 2024
Posluch klasickej hudby môže znížiť úzkosť, zlepšiť kvalitu spánku a znížiť hladinu stresu, čo všetko je dôležité pre zvládanie depresie (Image by freepik)

Klasická hudba môže pomôcť ľuďom pri liečbe depresie

Počujete ju, keď ste na masáži, keď čakáte na fakturačnom oddelení a keď vám opravujú auto. Klasická hudba nás často upokojuje a výskumy dokazujú, že hudba môže mať potenciál liečiť nás. Čínski vedci skúmali mozog, aby odhalili mechanizmus, akým hudobné zvukové vlny ovplyvňujú našu myseľ a náladu.

Predchádzajúce práce vedcov z celého sveta ukazujú, že hudba vyvoláva v mozgu emócie. Vedci z Univerzity Jiao Tong v Šanghaji nedávno skúmali, ako môže počúvanie hudby – konkrétne západnej klasickej hudby – ovplyvniť zodpovednú oblasť v mozgu a viesť k zmierneniu depresie. Ich zistenia sú prísľubom – ale zatiaľ nie liekom – pre ľudí trpiacich depresiou.

„Klasická hudba môže mať upokojujúci účinok na myseľ a telo, čo je prospešné pre reguláciu nálady,“ uviedol pre Epoch Times hlavný autor štúdie Dr. Bomin Sun, riaditeľ a profesor Centra funkčnej neurochirurgie na Univerzite Jiao Tong v Šanghaji. „Štúdie preukázali, že počúvanie klasickej hudby môže znížiť úzkosť, zlepšiť kvalitu spánku a znížiť hladinu stresu, čo sú všetko faktory dôležité pre zvládanie depresie.“

Sun a jeho kolegovia sa rozhodli preskúmať špecifické nervové mechanizmy, vďaka ktorým pôsobí klasická hudba antidepresívne.

V štúdii zverejnenej 9. augusta v časopise Cell Reports skúmali účinky klasickej hudby na 13 osobách s neriešiteľnou depresiou, ktorým boli do mozgu predtým umiestnené elektródy za účelom hlbokej mozgovej stimulácie.

Elektródy boli podľa univerzity umiestnené v okruhu spájajúcom dve oblasti v prednom mozgu – lôžko jadra stria terminalis (BNST) a nucleus accumbens (NAc). Vedci identifikovali oscilačné spojenie BNST a NAc – synchronizáciu sluchovej kôry a mozgového „okruhu odmien“ – jav s antidepresívnym účinkom.

Hudba tlmila depresiu pacientov „synchronizáciou nervových oscilácií medzi sluchovou kôrou, ktorá je zodpovedná za spracovanie zmyslových informácií, a okruhom odmien, ktorý je zodpovedný za spracovanie emočných informácií“, uviedla univerzita v tlačovej správe.

Čím viac sa pacientom počúvaná hudba páčila, tým viac im zlepšovala náladu. „Miera, do akej mal subjektívny pôžitok z hudby antidepresívne účinky, bola výraznejšia, než sme pôvodne očakávali,“ uviedol Sun.

Lepšie oscilačné spojenie, lepšia nálada

Pacienti boli rozdelení do dvoch skupín: jednu tvorilo 13 osôb, ktoré klasickú hudbu nepoznali (tzv. skupina UF), a druhú 10 osôb, ktoré ju poznali lepšie (skupina FA).

Pacienti počúvali Čajkovského 6. symfóniu, ktorá predstavuje smútok, a tretiu vetu Beethovenovej 7. symfónie, ktorá podľa vedcov predstavuje radosť a vzrušenie. Zatiaľ čo 13 pacientov UF počúvalo hudbu, vedci súčasne zaznamenávali signály ich elektroencefalogramov a intrakraniálne záznamy z oblastí BNST a NAc ich mozgu.

Depresia pacientov bola hodnotená pred počúvaním hudby a po ňom pomocou vizuálnej analógovej stupnice pre depresiu, úzkosť a potešenie.

Pri testovaní pacientov v skupine FA, ktorí dostávali hudobné segmenty na počúvanie trikrát denne počas 14 dní, vykazovali vedci lepšie oscilačné spojenie a zlepšenie príznakov depresie ako pacienti v skupine UF.

Keď však výskumníci pridali k hudbe šum s frekvenciou theta (3,5 – 7,5 Hz), aby posilnili oscilačné spojenie BNST-NAc, pacienti v skupine UF uvádzali vyšší pôžitok z hudby. Tóny s frekvenciou théta rezonujú s frekvenciami mozgových vĺn počas spánku a hlbokej relaxácie.

Zaujímavé je, že „nálada“ hudobných segmentov, ktoré pacienti počúvali (či už smutná alebo veselá), nemala žiadny vplyv na depresiu, úzkosť alebo pôžitok z hudby, čo naznačuje, že terapeutický účinok hudby „nemusí závisieť od emocionálneho efektu“, tvrdia vedci.

Prečo klasická hudba?

Vedci si vybrali západnú klasickú hudbu, pretože ju účastníci výskumu poznali len málo a je menej pravdepodobné, že si s ňou predtým spájali spomienky a emócie.

„Klasická hudba je dobre zdokumentovaná a preskúmaná, a ponúka bohatú škálu skladieb s rôznymi emocionálnymi tónmi, rytmami a štruktúrami, ktoré môžu byť starostlivo vybrané na skúmanie špecifických nervových reakcií,“ uviedol Sun. Poznamenal, že ázijskí ľudia často klasickú hudbu nepoznajú, takže je u tejto populácie ľahšie kontrolovateľnou premennou.

Klasická hudba je v posledných rokoch celosvetovo na vzostupe popularity a najmä mladí ľudia zisťujú, že ich baví. Rezonuje s nami pravdepodobne vďaka oscilačnému spojeniu, ktoré bolo pozorované v novej štúdii.

Sun v tlačovej správe univerzity poznamenal, že on a jeho kolegovia sú optimistickí a veria, že sa ich poznatky ukážu ako praktické a ľahko využiteľné pre ľudí s depresiou. „Domnievame sa, že sa nám podarí previesť výsledky nášho výskumu do klinickej praxe a vyvinúť vhodné a účinné nástroje a aplikácie hudobnej terapie,“ povedal.

Sun pre Epoch Times uviedol, že najpriaznivejšia je hudba, ktorá zodpovedá preferenciám človeka. „Ľuďom s depresiou môže prospieť počúvanie hudby, ktorá ich baví a upokojuje, čo môže zahŕňať klasickú hudbu alebo iné žánre,“ povedal.

„Pravidelné počúvanie hudby, ktorá s nimi rezonuje, by mohlo pomôcť zlepšiť náladu a znížiť príznaky depresie,“ dodal. Poznamenal však, že muzikoterapia by mala byť považovaná za doplnkovú liečbu k iným formám terapie a liečby depresie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj