Nedeľa 7. júla, 2024
Apidomček (Foto M. Jindrová/ koláž Epoch Times ČR)

Keď včely liečia – pobyt vo včelínoch prospieva dýchaciemu ústrojenstvu a pohybovému aparátu

Predstavte si, že si ležíte v malej drevenej chatke, okolo vás bzučia včely a vy sa nechávate ovplyvňovať jemnou silou ich energie, tepla a mikroklímy. Ich žihadlá vám neublížia, aj keď ste blízko seba. Zberačky peľu sú v úľoch pod vami, zatiaľ čo vy ste na lôžku nad nimi. 

Takémuto príbytku sa hovorí apidomček a tejto liečebnej metóde apiterapia. Blízka prítomnosť včiel má mať blahodárne účinky. Apiterapia zahŕňa širokú škálu využitia včiel a ich produktov, od klasického medu, cez propolis, materskú kašičku, vosk až po pobyt vo včelínoch alebo včelí jed. 

Apidomček nemusí byť veľký (S dovolením M. Jindrovej)

Včely okolo seba vytvárajú elektromagnetické pole, infračervené žiarenie, úľový vzduch a vlastnú bioenergetiku a práve tieto výhody môžete využiť v apidomčeku. Monika Jindrová zo Včelárstva Kunvald a zároveň podpredsedníčka Českej asociácie modernej apiterapie hovorí, že prvé tri účinky sú vedecky dokázané, zatiaľ čo včelie biopole je zatiaľ neprebádanou oblasťou, citlivejší ľudia však túto energiu vnímajú. 

Okrem toho, že sa spolu s manželom zameriava na školenia včelárov o apiterapii a apidomčekoch, vyrábajú špeciálne úle, tzv. „ležany“, ktoré sa používajú v apidomčekoch. V týchto úľoch sa včelári vodorovne a vďaka tomu môže byť človek čo najbližšie k tzv. plodovému telesu. Ide o miesto v úli, kde včelia matka plodí a vyžarovaná energia je najintenzívnejšia vo vzdialenosti do 50 cm od plodiska. Podľa Jindrovej je to preto, lebo okolo kráľovnej sa  „koncentruje najväčší počet včiel“, ktoré udržiavajú v úli špecifickú teplotu a vlhkosť pri staostlivosti o plod.

Dýchanie z úľov

Práve vzduch v úli je jedným z terapeutických prínosov apiterapie. Vzduch z úľa obsahuje špecifické arómy, éterické oleje a fytohormóny, ktoré napomáhajú liečbe ochorenia dýchacieho aparátu, ako je astma, alergie a časté nádchy a prechladnutia.

Interiér apidomčeka je jednoduchý (S dovolením M. Jindrovej)

Štúdia z Nemecka, ktorú Jindrová spomína, zistila, že úľový vzduch znižuje intenzitu alergických prejavov a frekvenciu respiračných ochorení. Podľa nej má terapia úľovým vzduchom veľký potenciál, keďže včelári pôsobia prakticky v každej dedine. „Osobne dúfam, že ňou možno časom dokážeme nahradiť aj jaskynnú terapiu. U nás v Českej republike síce máme veľkú históriu jaskynných terapií astmy a alergií u detí, ale je to liečba, ktorá je veľmi nákladná“ uviedla včelárka.  

Ako príklad z praxe uvádza pani, ktorá 40 rokov trpela chronickým kašľom. Po 15 pobytoch v apidomčeku po približne pol hodiny denne sa jej podarilo dosiahnuť vysadenie inhalátora, ktorý používala na rozšírenie priedušiek. S príchodom vykurovacej sezóny sa jej síce príznaky vrátili, ale teraz už vie, že včely jej v letných mesiacoch dokážu pomôcť. 

V Nemecku sú v tomto smere o krok vpred. Spoločnosť Beecura dokonca prišla s vlastným prístrojom na inhaláciu úľového vzduchu. Inhalátor sa priloží na úľ a pacient s dýchacími ťažkosťami vdychuje vzduch z úľa pomocou hadice a masky. Spoločnosť má v súčasnosti sieť centier po celom Nemecku a spolupracuje aj s lekármi.

Spoločnosť Beecura z Nemecka prevádzkuje niekoľko desiatok úľov, do ktorých sa môžu klienti prísť nadýchať (Screenshoti Beecura)

Jindrová by tu v budúcnosti rada videla prepojenie s klinickou praxou, hoci priznáva, že k tomu máme ešte ďaleko. Výskum účinnosti apiterapie na ľudské zdravie je ešte len v plienkach, ale o jej existencii už vedia prakticky všetci českí včelári a povedomie sa postupne šíri aj medzi laickou verejnosťou. 

Sama nestačí pokrývať záujem o apidomček, a tak sú s partnerom radi za každý postavený apidomček. Apiterapia by podľa Jindrovej mala byť lokálnou záležitosťou. „Nemá zmysel, aby k nám chodil nejaký človek z Prahy na pravidelnú terapiu, to je nezmysel,“ hovorí a dodáva, že príklad dobrej praxe môže slúžiť Slovinsko, kde je včelárenie a včelia turistika, vrátane pobytov v apidomčekoch, na dobre rozvinutej úrovni a dostáva štátnu podporu. 

Ďalšie prínosy apiterapie

Čo sa týka elektromagnetického poľa a infračerveného žiarenia, ktoré medonosky vydávajú, Jindrová zaraďuje tieto výhody medzi rehabilitačné metódy. V súčasnosti sa bežne využívajú vo fyzioterapii vo forme magnetoterapie alebo elektroterapie. Pomáhajú najmä zmierňovať bolesti pri problémoch pohybového aparátu, napríklad pri bolestivých stavoch kĺbov, chrbtice, ale urýchľujú aj hojenie rán a regeneráciu kostí i mäkkého tkaniva. 

Ľudia s týmito zdravotnými problémami tvoria najväčšiu časť klientov apidomčeka, podotýka propagátorka apiterapie. Niektorí klienti uvádzajú, že už po jednej noci v apidomčeku konečne zaspali, pretože necítili žiadnu bolesť. 

„Máme tiež skúsenosť, že elektromagnetické pole pomáha harmonizovať krvný tlak. Tým, ktorí ho majú vysoký, sa znižuje a tým, ktorí ho majú nízky, sa zvyšuje,“ hovorí a dodáva, že sa snažia riešiť problémy klientov komplexne a návštevníkom apidomčeka odporúčajú aj ďalšie včelie produkty, aby sa účinok zvýšil. 

Pani Monika Jindrová s partnerom pri zakladaní nových úľov (S dovolením M. Jindrovej)

„Ak ide napríklad o zápalové ochorenie, odporúčame po určitý čas užívať propolisovú tinktúru. Ak ide o regeneráciu kĺbových chrupaviek alebo nejaký úraz, jednoducho hojenie všeobecne, odporúčame užívať napríklad med s pergou. Ide o fermentovaný peľ včiel. A ak ide napríklad o podporu hormonálneho systému, odporúča sa zase užívať materskú kašičku,“ vymenováva Jindrová. 

Stretla sa aj s prípadmi, keď spánok v apidomčeku pomohol pri upokojení psychického stavu, vrátane upokojenia hyperaktívnych a autistických detí. Už len samotné bzučanie má podľa nej upokojujúce účinky a považuje ho za akúsi formu muzikoterapie. 

Čo v apidomčeku nerobiť 

Pri pobyte v apidomčeku existujú určité obmedzenia. Návštevníci by na sebe nemali mať kovové predmety a nesmú používať počítač alebo mobilný telefón kvôli rušeniu magnetického poľa. Takisto by sa mali vyvarovať používaniu parfumov a iných silných vôní a nefajčiť a nepiť alkohol, aby nenarúšali mikroklímu včelína.

Prevádzkovatelia včelstiev by sa zasa mali starať o svoje včelstvá a vyhýbať sa ich ošetrovaniu chemickými prípravkami proti varroáze a iným chorobám včiel.

Len v sezóne

Pobyt vo včelnici je obmedzený aktívnou sezónou včiel. Tá sa môže líšiť od regiónu k regiónu a od počasia v danom čase, ale vo všeobecnosti ide o obdobie od mája do septembra. V zime preto Jindrová odporúča inhalovať propolisovú tinktúru pomocou aromalampy alebo difuzéra, prípadne „ožarovať vodu“. 

Včelári tento postup dobre poznajú. Nad včelie úle sa umiestni nádoba s vodou, ktorá sa ožaruje elektromagnetickým poľom včiel. Takto sa možno tekutinou zásobiť vopred.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj