Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke zľava ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a Poslanec Národnej rady SR Peter Stachura. (Zdroj: FB / Zuzana Dolinková / Peter Stachura)

KDH: Z. Dolinková nezvláda svoj post, budeme hľadať podporu na jej odvolanie

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) podľa opozičného KDH nezvláda svoju funkciu. Hnutie chce preto iniciovať politický dialóg s opozičnými stranami k návrhu na jej odvolanie. Skritizovalo napríklad aktuálnu situáciu na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne či nestabilitu v rezorte. Zástupcovia hnutia o tom informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Poslanec Národnej rady SR Peter Stachura (KDH) po svojej stredajšej (14. 8.) návšteve kardiologického oddelenia v Trenčíne opakovanie upozornil, že nefunguje. Podľa jeho slov na ňom od pondelka (12. 8.) slúži len jeden lekár, ktorý prišiel z Banskej Bystrice a v nemocnici pracuje na dohodu. „Obrátili sme sa na inšpektorát práce, aby sa prešetrilo konanie riaditeľa nemocnice a nemocnice, lebo tu dochádza k porušeniu zákonníka práce. Jeden lekár nemôže fungovať nepretržite,“ uviedol. V tejto súvislosti P. Stachura skritizoval ministerku, že namiesto riešenia situácie, iba „zatĺka“.

P. Stachura zároveň tvrdí, že ministerka nerobí nič pre stabilizáciu rezortu. Poukázal napríklad na to, že všetky zdravotné poisťovne sú v strate, a to napriek tomu, že rozpočet pre zdravotníctvo je o miliardu vyšší. Situáciu podľa jeho slov nevyrieši odvolanie šéfa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ale iné opatrenia. Reagoval aj na zverejnenie prvých špecializácií nového zoznamu ambulantných výkonov, o ktorom rezort zdravotníctva informoval tento týždeň. Skritizoval, že neobsahuje ani bodový systém a ani neurčuje, kto môže a za akých okolností výkon vykonať.

Ministerka podľa KDH rezort nezvláda a mala by zvážiť podanie demisie. „Budeme hľadať podporu na odvolanie ministerky. Stále dúfam, že sa zobudí aj premiér Robert Fico (Smer-SD) a pokúsi sa upratať tento rozpadajúci rezort samostatne,“ skonštatoval Peter Stachura.

Z. Dolinková aj vedenie nemocnice v Trenčíne skritizovali neohlásenú návštevu Stachuru na kardiologickom oddelení. Upozornili, že narúšaním chodu nemocnice ohrozuje zdravie pacientov. Riaditeľ nemocnice Michal Plesník pripomenul, že poslanci majú legitímnu možnosť, ako nemocnicu navštíviť, a to formou poslaneckého prieskumu, ktorú môžu využiť. „Vyzývam poslanca Stachuru, aby sa vrátil k politike vecnej argumentácie a prestal sa hrať na šaša,“ skonštatovala ministerka na sociálnej sieti. V reakcii zároveň uviedla, že Stachura pokračuje v politike šíriacej strach a neistotu. „Jeho verejné vyhlásenia sú neúctou k práci zdravotníckeho personálu v trenčianskej nemocnici a sú čírou znôžkou demagógie a populizmu,“ dodala ministerka.

Opozícia kritizuje súčasnú situáciu na kardiológii spojenú s výpoveďami lekárov. Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia mal podľa nich odvolať primára oddelenia bez udania dôvodu, čo malo podľa nich viesť k výpovediam ďalších lekárov. Pacienti v regióne Trenčína podľa nich nemajú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť. Ministerka zdravotníctva aj trenčianska nemocnica tvrdenia o kolapse oddelenia odmietajú. Oddelenie je podľa nich funkčné a jeho chod je plynule zabezpečený.

Prečítajte si aj