Štvrtok 19. septembra, 2024
Predseda KDH Milan Majerský (Zdroj: Milan Majerský / FB)

KDH vyzýva Misterstvo vnútra, aby zverejnilo, či sa A. Danko podrobil skúške na alkohol

Opozičné KDH vyzýva Ministerstvo vnútra (MV) SR, aby zverejnilo, či sa podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) podrobil dychovej alebo krvnej skúške na alkohol. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová. Z ministerstva reagovali, že šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) nemá právomoc vydať pokyn na zverejnenie informácií z prebiehajúceho vyšetrovania.

„MV a polícia pri väčšine dopravných nehôd zverejňujú, či sa vinník podrobil skúške na alkohol a ako daná skúška dopadla, no pri Andrejovi Dankovi záhadne obe zložky mlčia,“ povedal M. Majerský. Obrátil sa preto s otázkou na rezort vnútra, ktorý má podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám povinnosť informáciu zverejniť. Verí, že sa tak stane bezodkladne.

„Minister vnútra nijakým spôsobom nevstupuje do vyšetrovania, nemá prístup do vyšetrovacieho spisu a nemá ani právomoc vydať pokyn na zverejnenie informácií z prebiehajúceho vyšetrovania,“ reagoval pre TASR hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

A. Danko spôsobil nehodu v bratislavskej Dúbravke vo štvrtok 11. januára. Magistrát hlavného mesta SR informoval o poškodení semafora až s odstupom času. Tvrdí, že škodu zaplatí a je súčinný pri vyšetrovaní okolnosti nehody. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka oznámil, že sa začne trestné stíhanie vo veci poškodzovania a ohrozovania prevádzky verejnoprospešného zariadenia.

Na zverejnenie výsledkov dychovej skúšky Danka vyzval v nedeľnej diskusnej relácii aj podpredseda parlamentu Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Prečítajte si aj