Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke poslanec KDH a člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Marián Čaučík (Zdroj: Marián Čaučík / FB)

KDH vyzýva envirorezort, aby umožnil zásah proti medveďom v intraviláne obcí

Opozičné KDH vyzýva ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS), aby príslušným poľovným združeniam umožnil zasiahnuť proti medveďom aj v intraviláne miest a obcí, kde sa predpokladá ich možný výskyt. Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

„Súčasní vládni politici mali pred voľbami plné reči rýchlych riešení problémov s medveďmi. Po voľbách žiadne zázračné riešenie neprišlo. Na takéto prípady mohol byť rezort životného prostredia lepšie pripravený,“ povedal poslanec KDH a člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Marián Čaučík.

Podľa KDH treba zabezpečiť väčšiu spoluprácu Štátnej ochrany prírody, polície, poľovných združení a samospráv, rovnako tréning policajných zložiek. Hnutie zároveň poukázalo na potrebu riešenia pravidiel odškodňovania po napadnutí šelmami a tiež škôd na majetku. Hovorí aj o potrebe aktualizovania vládneho Programu starostlivosti o medveďa hnedého a umožnení regulácie jeho početnosti.

Liptovský Mikuláš: Hliadky sú stále v teréne, medveďa zatiaľ neodstrelili

Medveďa, ktorý v nedeľu (17. 3.) napoludnie v Liptovskom Mikuláši poranil piatich ľudí, sa zatiaľ nepodarilo eliminovať. Aktuálne sa pohybuje v lesoch. Na bezpečnosť obyvateľov dohliada šesť štábov. V pondelok to uviedla hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková.

Hliadky majú k dispozícii dron s termovíziou, nočné videnia, pozorovaciu techniku, fotopasce aj služobné zbrane. Primátor Ján Blcháč dodal, že zásahový tím pre medveďa hnedého si zriadil zázemie na liptovskomikulášskej mestskej polícii. „Chlapi si tam ráno rozdeľujú úseky na hliadkovanie a nabíjajú batérie na drony,“ priblížil. V teréne je v pondelok do 16.00 h celkovo 14 mužov zo Štátnej ochrany prírody, Tatranského národného parku i Národného parku Nízke Tatry, potom ich vystrieda nočná zmena. So zásahovým tímom spolupracujú poľovníci, mestskí aj štátni policajti.

Všetci piati poškodení po nedeľňajšej udalosti sú obyvateľmi Liptovského Mikuláša. „Budeme ich kontaktovať a hľadať spôsob, ako im pomôcť a podporiť ich,“ ubezpečil primátor. Zároveň avizoval, že mesto spolupracuje s poľovníckymi združeniami v katastri Liptovského Mikuláša. „Požiadali sme ich, aby zasielali na ministerstvo životného prostredia žiadosti o odstrel synantropných medveďov,“ poznamenal Blcháč. Kontaktovať budú aj členov Združenia miest a obcí Liptova, aby postupovali rovnako.

V súvislosti s výskytom medveďa hnedého vyhlásilo mesto mimoriadnu situáciu a žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí.

Na pobehujúceho medveďa v uliciach mesta upozornili v nedeľu okolo obeda obyvatelia Liptovského Mikuláša na sociálnej sieti. Zverejnili aj fotografie a videá. Zviera videli na Nábreží aj v okolí nákupného centra. Policajné hliadky ho vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok. Žilinské krajské riaditeľstvo polície nasadilo do služieb zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré budú monitorovať celé územie mesta a širšie okolie.

MŽP sa pre situáciu s medveďmi dohodne s niektorými užívateľmi poľovných revírov

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v krátkom čase podpíše dohody s vytypovanými užívateľmi poľovných revírov. Uviedol to odbor komunikácie rezortu v reakcii na opozičné KDH, ktoré vyzvalo ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS), aby príslušným poľovným združeniam umožnil zasiahnuť proti medveďom aj v intraviláne samospráv.

„Je to práve súčasné vedenie ministerstva životného prostredia, ktoré dokázalo posadiť za jeden stôl predstaviteľov samospráv, štátnych ochranárov, polície a poľovníkov, aby nastavili efektívny mechanizmus eliminácie medveďov v intravilánoch obcí a v blízkosti ľudských obydlí,“ priblížil odbor komunikácie s tým, že koncom februára prijali Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého.

Situácia s medveďom z uplynulého víkendu v Liptovskom Mikuláši podľa MŽP potvrdila, že manuál má zmysel. Tvrdí, že prvýkrát dokážu rýchlo a efektívne spolupracovať predstavitelia samosprávy, polície, štátni ochranári a poľovníci.

Envirorezort verí, že KDH podporí v parlamente legislatívne zmeny, ktoré ochránia ľudské životy, zdravie, majetok a obydlia a zároveň umožnia efektívnu reguláciu populácie medveďa.

Prečítajte si aj