Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke zľava Milan Majerský a Branislav Gröhling. (Foto: FB / Milan Majerský / Branislav Gröhling)

KDH vníma odvolanie Šimečku ako pošliapanie demokracie. Podľa Sas by mala koalícia rešpektovať dohodnuté prerozdelenie postov

Opozičné KDH vníma odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR ako pošliapanie demokracie. Skonštatoval to poslanec a líder kresťanských demokratov Milan Majerský. Pripomenul, že miesto podpredsedu parlamentu má patriť najsilnejšej opozičnej strane.

„Tu nejde o Michala Šimečku, tu ide o niečo úplne iné. Ide o pošliapanie demokracie, ide o pošliapanie demokratických pravidiel, ktoré tu fungovali 34 rokov, a preto sa nám to nepáči,“ vyhlásil v utorok.

Koalícia by mala rešpektovať dohodnuté prerozdelenie postov v rámci Národnej rady (NR) SR. Poukázal na to poslanec a líder opozičnej strany SaS Branislav Gröhling po tom, ako poslanci v utorok odvolali Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu.

„Koalícia nemôže kádrovať opozičných poslancov a vyberať si, že kto bude na jednotlivých pozíciách. Toto je absolútne neprípustné. Existujú nejaké pravidlá, existuje nejaké prerozdelenie výborov, existuje nejaké prerozdelenie postov a v rámci tohto prerozdelenia koalícia nemá čo kádrovať ľudí,“ uviedol.

Gröhling vníma Šimečkovo odvolanie ako hru vládnej koalície. „Ľuďom dajú hry v rámci odvolávania Michala Šimečku a na druhej strane im zoberú chlieb, lebo zvýšia DPH na 23 percent,“ podotkol. Deklaroval, že opozícia bude pri ďalšom postupe, týkajúcom sa podpredsedu NR SR, jednotná. „Toto miesto pripadá PS a ono navrhne nejaký postup, čo sa týka či už budúcej nominácie alebo ‚nenominácie‘,“ podotkol.

Skritizoval aj júnové odvolanie Márie Kolíkovej (SaS) z postu predsedníčky parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Šéfa PS Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR odvolal v utorok parlament v tajnom hlasovaní 76 hlasmi zo 77 prítomných. Opoziční poslanci vopred avizovali, že sa na ňom nezúčastnia. Návrh na odvolanie Šimečku podali poslanci Smeru-SD a SNS. Vyčítali mu podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, aj z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Šimečka bral kritiku ako pomstu za jeho opozičnú prácu.

Prečítajte si aj