Piatok 18. októbra, 2024
Na snímke predseda opozičnej strany KDH Milan Majerský (Zdroj: FB / Milan Majerský)

KDH: Správa EK o právnom štáte nie je povzbudivá pre SR a jej občanov

Aktuálna správa Európskej komisie (EK) o stave právneho štátu nie je pre Slovensko a jeho občanov povzbudivá. Uviedlo to opozičné KDH s tým, že ide o vysvedčenie vláde Roberta Fica (Smer-SD). V tejto súvislosti skritizovalo „zneužívanie skráteného legislatívneho konania pri dôležitých zákonoch“. Avizovalo, že do Ústavy SR chce preto presadiť jasné definovanie podmienok, kedy skrátené legislatívne konanie možno použiť.

„Zákony musia byť písané pre všetkých s ešte väčším ohľadom na tých najzraniteľnejších. To sa v poslednom čase nedeje. V uplynulých mesiacoch sme svedkami narýchlo šitých zákonov prijímaných bez odbornej diskusie, ktoré viac škodia ako pomáhajú a každú chvíľu ich musí vládna väčšina opravovať,“ skonštatovali kresťanskí demokrati.

Zrýchlené schvaľovanie dôležitých zákonov prináša viac škody ako úžitku

Opozičné hnutie v súvislosti s prijatím novely Trestného zákona uviedlo, že dlhodobo upozorňuje na to, že zrýchlený proces schvaľovania dôležitých zákonov prináša viac škody ako úžitku. Preto chce väčšiu ochranu riadneho prijímania legislatívy v parlamente presadiť aj do Ústavy SR.

„Európska komisia (EK) avizuje ďalší problém pri trestných kódexoch, konkrétne v oblasti práva podozrivých a obvinených, najmä práva na obhajobu,“ uviedol predseda KDH Milan Majerský.

Ministerstvo spravodlivosti v reakcii deklarovalo, že nepredpokladá žiadnu ďalšiu mimoriadnu schôdzu k výhradám EK. Má za to, že zásadné výhrady už zapracovalo a tie, ktoré sú ešte na „stole“ sa snaží postupne EK vysvetľovať. „Ako sme to už avizovali, EK v niektorých veciach vychádza z nesprávnych informácií, napríklad pokiaľ ide o trest prepadnutia majetku,“ zopakovalo.

EK vydala v stredu (24. 7.) sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách Európskej únie. Týkajú sa okrem iného nezávislosti členov Súdnej rady SR, právomoci generálneho prokurátora či predloženia legislatívnych návrhov na reguláciu lobingu. EK Slovensku takisto odporučila zaistiť efektívne a nezávislé vyšetrovanie a stíhanie prípadov korupcie.

EK adresovala Slovensku sedem odporúčaní v oblasti právneho štátu

Prečítajte si aj