Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke zľava členovia hnutia KDH Marián Čaučík, Miriam Lexmann a František Mikloško na pondelkovom (12. 8.) protestnom zhromaždení za otvorenú kultúru, ktorú organizovali umelci. (Zdroj: FB / KDH)

KDH sa nepripojilo k utorkovému protestu opozičných strán PS a SaS

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa nepripojilo k utorkovému protestu opozičných strán Progresívne Slovensko a SaS. Poslanci a členovia hnutia sa podľa stanoviska zúčastnili na pondelkovom (12. 8.) protestnom zhromaždení za otvorenú kultúru, ktorú organizovali umelci. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

„Myslíme si, že oveľa silnejší tlak vedia vyvinúť na vládnu koalíciu protesty organizované umelcami alebo ľuďmi bez politického pozadia, na ktorých sa môžu zúčastniť aj voliči tejto koalície než protesty organizované politickými stranami,“ zdôvodnila hovorkyňa s tým, že takéto protesty bez problémov hnutie podporí. Zároveň dodala, že sú veci v kultúre, ktoré je nutné reformovať.

Hnutie zároveň zopakovalo, že podporuje v parlamente odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Vyzvalo vládnu koalíciu, aby rezort zverila osobnosti, ktorá bude vedieť situáciu upokojiť. „Pretože len skutočne slobodná kultúra bez politických a ideologických tlakov dokáže kultivovať všetky oblasti nášho života vrátane politickej,“ dodala hovorkyňa.

KDH podporuje i odvolávanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), najmä z dôvodu jeho politického zlyhania pri reforme trestného práva. Podanie dovolania ministra spravodlivosti v prospech odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora považuje za hrubú chybu. „Bolo by preto dobré, aby Najvyšší súd SR čo najskôr rozhodol o dovolaní bez akýchkoľvek vonkajších tlakov,“ dodala hovorkyňa.

Prečítajte si aj