Nedeľa 8. septembra, 2024
Na snímke uprostred predseda strany KDH Milan Majerský. (Zdroj: FB / Milan Majerský)

KDH sa chce návrhmi na zmenu ústavy vyhraniť voči PS aj Smeru

KDH predstavilo minulý týždeň osem návrhov na zmenu Ústavy SR. Podľa predsedu Milana Majerského návrhy vychádzajú z hodnôt Kresťanskodemokratického hnutia a chceli by o nich viesť otvorenú diskusiu aj s politickými oponentmi vrátane Smeru, keďže na zmeny v ústave je potrebných minimálne 90 hlasov v parlamente.

1. Výhrada vo svedomí

Ústava aj zákony Slovenskej republiky všeobecne garantujú slobodu svedomia aj výhradu vo svedomí. KDH považuje za potrebné bezpečnejšie ukotviť toto základné právo aj pre jednotlivé povolania – napríklad v zdravotníctve, farmácii či výchove a vzdelávaní. 

Výhrada vo svedomí znamená právo človeka odmietnuť vykonať určitý úkon alebo povinnosť, ak je v rozpore s jeho morálnym alebo náboženským presvedčením. Napríklad lekár-gynekológ môže na základe výhrady vo svedomí odmietnuť vykonať interrupciu.

2. Posilnenie rodičovských práv 

Naša ústava aj Charta základných práv EÚ garantuje právo rodičov na zabezpečenie vzdelania a výchovy svojich detí v zhode s ich náboženským, filozofickým a pedagogickým presvedčením. Avšak podľa kresťanských demokratov ho možno jednoducho obísť. Hovoria o nevhodnej indoktrinácii na školách prostredníctvom štátnych nariadení alebo prostredníctvom pôsobenia rôznych organizácií. Môže sa stať, že ministerstvo školstva je obsadené nominantom určitej politickej sily, ktorá nemá širšiu legitimitu, ale môže významne ovplyvniť obsah vzdelávania všetkých detí na Slovensku. 

Podľa Majerského potrebujeme slobodnejšie školy, ktoré budú imúnnejšie voči politickým zásahom. Zároveň podľa neho potrebujeme posilniť právo rodičov na vzdelanie detí aj v zhode s ich náboženským presvedčením. Príkladom je právo rodiča odmietnuť účasť dieťaťa na sexuálnej výchove, ak by obsah predmetu alebo spôsob výučby bol podľa presvedčenia rodiča v rozpore s jeho hodnotami alebo svetonázorom.

3. Zákaz surogátneho materstva

Surogátny znamená v preklade náhradný a v tomto prípade ide o prax, kde sa žena stáva náhradnou matkou, čiže donosí dieťa, ktoré bolo splodené v skúmavke iným párom. KDH to považuje za zneužívanie žien, ktoré sú často v ťažkej situácii, ako aj konanie narušujúce ľudskú dôstojnosť. Slovenský zákon o rodine surogátne materstvo vylučuje, no vzhľadom na pokusy obchádzať slovenskú právnu úpravu žiadajú prijatie potrebných právnych predpisov.

4. Poistka proti zneužívaniu skráteného legislatívneho konania

Táto prax je v slovenskom parlamente relatívne bežná. Zákon, ktorý nie je prijatý v riadnom legislatívnom procese, prináša so sebou veľké riziko právneho chaosu, čo oslabuje dôveru občanov vo fungovanie štátnych inštitúcií. Následkom sú veľké hospodárske a morálne škody, keďže podnikatelia a občania sú vystavení stresu neustálych rýchlych zmien, na ktoré sa nevedia pripraviť a s ktorými sú spojené obrovské náklady. 

5. Rozšírenie Generálnej prokuratúry 

Kresťanskí demokrati chcú otvoriť verejnú odbornú diskusiu o návrhu na zriadenie osobitného oddelenia Generálnej prokuratúry na boj proti terorizmu a boj proti korupcii. Z dôvodu stability ich chcú zakotviť priamo v Ústave Slovenskej republiky.

6. Spravodlivejší a demokratickejší volebný systém

Súčasný volebný systém vníma KDH ako výsledok mocenského zásahu Vladimíra Mečiara, ktorý mal podľa nich slúžiť na jeho udržanie sa pri moci. Odkazujú na zmenu, ktorou sa pri parlamentných voľbách prešlo na jeden jednotný volebný obvod, čo v praxi môže znevýhodniť menšie regionálne strany. Táto zmena bola v čase jej prijatia ostro kritizovaná celým vtedajším demokratickým spektrom. KDH požaduje návrat k viac obvodovému systému a navrhuje väčšie posilnenie regiónov.

7. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť

Hnutie tiež vyjadrilo znepokojenie nad tým, že sa podľa nich potiera vážnosť tejto ústavnej inštitúcie. To sa v posledných mesiacoch prejavilo najmä tým, že Rada pre rozpočtovú zodpovednosť ako strážca verejných financií stratila právomoc určovať výdavkové limity, ktoré by mali zabrániť nadmerným deficitom. Inak povedané: situáciám, kde vládne výdavky výrazne prevyšujú príjmy štátu. 

Ústavným zákonom navrhujú zakotviť jasné miesto tejto inštitúcie pri spravovaní verejných financií, pričom jej závery budú musieť byť zo strany vlády rešpektované a vymáhateľné. 

8. Podpora podnikania

Podľa kresťanských demokratov nemá podnikateľský stav vrátane živnostníkov v spoločnosti zodpovedajúce uznanie, hoci práve on tvorí hodnoty, zamestnáva ľudí a platí štátu dane a odvody. Posledné mesiace podľa hnutia ukázali, že vláda situáciu ďalej zhoršuje a na podnikateľov hľadí iba ako na zdroj vyšších príjmov do štátnej pokladnice. Okato sa to prejavuje najmä zvyšovaním daňovo-odvodového zaťaženia a vyrubovaním vyšších poplatkov. Pohnútkou je podľa KDH neraz iba naháňanie chýbajúcich finančných zdrojov. 

Kresťanskí demokrati sa týmito návrhmi snažia vyhraniť voči Progresívnemu Slovensku, ako aj voči premiérovi Robertovi Ficovi a jeho strane Smer. Premiér už pred dvomi týždňami prišiel s pojmom „hrádze proti progresívnym ideológiám“ a pripúšťal aj ústavné zmeny v etických otázkach. Jozef Hajko, poslanec KDH, to v relácii na TA3 označil za neúprimný krok a snahu Smeru osloviť voličov sympatizujúcich s KDH.

Prečítajte si aj