Štvrtok 19. septembra, 2024
»

Ivan Šimko ohlásil kandidatúru na predsedu KDH. Nevhodné načasovanie?

Nedávno odvolaný dočasne poverený minister vnútra Ivan Šimko včera na sociálnej sieti oznámil, že po voľbách sa plánuje uchádzať o post predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). „Chcem urobiť všetko pre to, aby sa KDH dostalo znova do prvej ligy,“ uvádza vo svojom statuse. 

O strane s tisícmi členov píše, že sa v nej objavujú aktuálne myšlienky, ale aj tie, ktoré sú už prekonané. „Chcem podporiť to, čo sa otvára spolupráci dovnútra i navonok, to, čo sa usiluje pochopiť súčasného človeka bez ohľadu na pohlavie, vek, sociálne postavenie, ale aj náboženské presvedčenie či sexuálnu orientáciu.“

Aktuálny predseda KDH Milan Majerský sa v posledných dňoch dostal pod paľbu kritiky po jeho výrokoch v relácii TV Markíza na adresu LGBT komunity, za čo sa neskôr verejne ospravedlnil:
„MÁM ÚCTU KU KAŽDÉMU ČLOVEKU, preto ma mrzí, ak bolo moje dnešné vyjadrenie zle pochopené. V odpovediach na divácke otázky som dnes na Markíze v rýchlosti použil nevhodné slová a je mi to ľúto,“ napísal po relácii na sociálnej sieti.

Šimko akoby naznačoval, že momentálne vedenie má „zastarané“ názory a on chce podporiť „nové“ myslenie. „Chcem byť zárukou toho, že tento prvok v tomto hnutí je a zostane, a v pluralite tohto hnutia sa napokon presadí. Preto som sa rozhodol získavať podporu pre to, aby som na sneme po parlamentných voľbách mohol ponúknuť svoje sily a skúsenosti a uchádzať sa o prevzatie vedenia KDH.”

Krok Ivana Šimka oznámiť kandidatúru na predsedu strany iba pár týždňov pred voľbami je neštandardný. Oslovili sme preto hovorkyňu strany Lenku Halamovú, aby nám poskytla ich pohľad na obsah a načasovanie príspevku Ivana Šimka.

„Milan Majerský vedie stranu KDH s plnou podporou predsedníctva do nastávajúcich volieb, ktoré sú dnes pre hnutie jedinou relevantnou témou. Vnútrostranícke voľby vedenia sa podľa stanov KDH automaticky konajú do 6 mesiacov od parlamentných volieb – načasovanie ohlásenia kandidatúry je teda v prípade skúseného politika typu pána Šimka nezmyselné,“ napísala hovorkyňa KDH pre Epoch Times Slovensko.

Prečítajte si aj