Streda 18. septembra, 2024
Fotografia urobená 13. mája 2022 ukazuje pohľad na palivové nádrže ruskej ropnej spoločnosti Lukoil v Bruseli. (Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Kauza Lukoil sa zamotáva: Slovnaft informoval, že ropu zastavila ruská strana. Mohla tiecť aj napriek sankciám

Ukrajina v júli prekvapivo uvalila sankcie na ruskú spoločnosť Lukoil, čo spôsobilo zastavenie dodávok ropy do Maďarska a na Slovensko cez ropovod Družba. Tento krok vyvolal ostrú reakciu oboch krajín, ktoré obvinili Kyjev z narušenia energetickej bezpečnosti a pohrozili odvetnými opatreniami. Rafinéria Slovnaft pred pár dňami informovala, že export ropy nezastavila Ukrajina, ale samotný Lukoil. Tranzit ruskej ropy cez Družbu však minulý mesiac neklesol. Lukoil svoju ropu predáva nesankcionovaným ruským štátnym spoločnostiam. Záhadou ostáva, prečo Kyjev uvalil sankcie len na jednu súkromnú ropnú spoločnosť.

Energetické ohrozenie Slovenska a Maďarska podľa EK nehrozí

Zastavenie ropy od Lukoilu zostáva naďalej zahalené rúškom tajomstva. V priebehu júla Ukrajina nečakane uvalila sankcie na spoločnosť Lukoil. Následne sa prerušili dodávky ropy cez ropovod Družba smerujúce do Maďarska a na Slovensko. Situácia vyvolala v regióne politické napätie. Slovenskí a maďarskí vládni predstavitelia hovorili o ohrozovaní energetickej bezpečnosti a obviňovali Ukrajinu z vytvárania tlaku na krajiny, ktoré sú v otázke rusko-ukrajinského konfliktu za pro-mierové riešenie. Obe krajiny uviedli, že ukrajinská strana svojím krokom porušila dohody a apelovali na Európsku komisiu (EK), aby okamžite zakročila.

Slovensko a Maďarsko pohrozili Ukrajine odvetným úderom v podobe pozastavenia dovozu nafty a elektriny. Takéto vyhrážky však podľa bývalého šéfa ukrajinského prevádzkovateľa plynovodu Sergija Makogona nemajú na Kyjev veľký vplyv, pretože Ukrajina by mohla kúpiť naftu napríklad z Poľska. Podobne sa vyjadril aj slovenský exminister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati). Makogon si myslí, že ide o umelo vytvorený škandál, pričom slovenský aj maďarský premiér plní pokyny z Moskvy.

Podľa agentúr Reuters a Bloomberg eurokomisár Valdis Dombrovskis v liste zaslanom Slovensku a Maďarsku informoval, že podľa predbežnej analýzy EK nepredstavujú ukrajinské sankcie pre obe krajiny žiadnu „bezprostrednú hrozbu“. EK tiež oba štáty vyzvala, aby hľadali alternatívy – napríklad využívali chorvátsky ropovod Adria. 

Na druhej strane Ukrajina zdôraznila, že tranzit ruskej ropy cez Družbu minulý mesiac neklesol. Lukoil tak predáva svoju ropu nesankcionovaným ruským štátnym spoločnostiam, ako sú Rosnefť a Tatnefť.

Ukrajinské sankcie nemajú na Rusko výrazný vplyv. Dotýkajú sa najmä Maďarska a Slovenska, ktoré musia hľadať alternatívy, prípadne kupovať drahšiu ropu. Podľa poľského energetického analytika Wojciecha Jakobika je Maďarsko závislé na ruskej rope, jadrovej energii a uhľovodíkoch, čo ho robí zraniteľným voči vydieraniu. Rusko by mohlo paralyzovať maďarskú ekonomiku, ak by Maďarsko konalo proti jeho záujmom.

Export ropy stopla ruská strana

Aktuálne sa začali objavovať správy, že export ropy v skutočnosti nestopla Ukrajina. „Technicky nerobíme nič, aby sme zablokovali tranzit,“ oznámil poradca prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak.

Predstavitelia Slovnaftu uviedli veci na pravú mieru. Export ropy podľa nich stopol samotný Lukoil, keďže Ukrajina uvalila sankcie. „Dôvodom zastavenia dodávok je, že sa Lukoil dostal na sankčný zoznam Ukrajiny. Spoločnosť preto ohlásila dôvody vis maior a dodávky zastavila,“ informovala rafinéria.

Český ekonóm Lukáš Kovanda poznamenal, že slovenská strana až teraz prvýkrát priznala, že ropu vypla ruská strana. Vysvetlil, že Lukoil svoju ropu mohol posielať ďalej, lebo prepravu zabezpečuje jeho švajčiarska dcérska spoločnosť Litasco. Nakoľko ukrajinská legislatíva považuje prepravcu ropy za jej vlastníka, sankcie sa na Litasco nevzťahujú.

Túto skutočnosť podporil aj eurokomisár Dombrovskis. „Predbežné preskúmanie ukázalo, že nové sankcie Ukrajiny voči ropnému gigantovi Lukoil neovplyvňujú tranzitné operácie cez Družbu,“ skonštatoval.

Kyjev nevysvetlil, prečo sankcionuje iba jednu firmu

Dodávky ropy teda na popud uvalených sankcií zastavil samotný Lukoil. Ako dôvod pre svoj krok označil „vyššiu moc“. O čo konkrétne ide, spoločnosť nešpecifikovala.

Na druhej strane Kyjev takisto zatiaľ nevysvetlil, prečo sankcie upriamil iba na Lukoil. Postihnutie tranzitu ruskej ropy odôvodnil snahou o zníženie príjmov Moskvy na financovanie vojny. Nevysvetlil však, prečo sú sankcie zacielené iba súkromnú firmu a nezasahujú aj iné ruské spoločnosti ako napríklad štátne firmy Rosnefť alebo Tatnefť. 

Toto rozhodnutie sa zdá nepochopiteľné aj slovenskému exministrovi hospodárstva Hirmanovi. Uviedol, že ostatné ruské ropné koncerny, ktoré pokladá za oveľa dôležitejšie pre Kremeľ, naďalej tranzitujú svoju ropu do rafinérií MOLu a PKN Orlen v Česku bez akýchkoľvek problémov. „Je naozaj zvláštne, že voči nim vláda v Kyjeve žiadne sankčné opatrenia neuplatňuje. Dokonca tieto iné ruské koncerny začali svoje dodávky cez Družbu (na úkor Lukoilu) navyšovať!“

Objem prepravovanej ropy cez Ukrajinu sa nezmenil, čo potvrdila ukrajinská národná ropná a plynová spoločnosť Naftogaz. 

„Kauza Lukoil čoraz viac vyzerá na nevyberavý konkurenčný boj, do ktorého sa zapletajú vlády Ukrajiny, Maďarska a Slovenska, bez ohľadu na záujmy svojich občanov,“ zhodnotil Hirman. Pripomenul, že na jar 2022 sa vedúci predstavitela Lukoilu vyhranili proti vojne na Ukrajine a to malo pre vedenie spoločnosti nepriaznivé dôsledky. 

„Niekoľko členov vedenia Lukoilu za túto svoju kritiku zaplatilo najvyššiu cenu. V lete 2022 vypadol z nemocničného okna predseda predstavenstva Lukoilu Ravil Maganov. Jeho nástupca Vladimír Ivanovič Nekrasov skonal vlani v októbri na akútne srdcové zlyhanie. Tento rok v marci údajne spáchal samovraždu viceprezident Lukoilu Vitalij Robertus,“ zhrnul tragické prípady ekonóm Kovanda.

Prečítajte si aj