Sobota 6. júla, 2024
Bývalý šéf NAKA a súčasný šéf Úradu inšpekčnej služby Branislav Zurian (vpravo), druhý sprava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a tretí vpravo predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD). Ilustračná fotografia. (FOTO TASR - Martin Baumann)

Kauza čurillovci: policajti pôjdu pred súd za údajné zneužívanie právomoci, advokát Kubina sa teší

Po dva a pol roku vyšetrovania navrhol Úrad inšpekčnej služby obžalobu siedmich policajtov, známych ako „čurillovci“, obvinených zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovanie bolo založené na odposluchoch, ktorých zákonnosť posudzuje Ústavný súd. Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po nástupe do funkcie ministra vnútra postavil obvinených mimo službu napriek ich statusu chránených oznamovateľov, čo viedlo k súdnym sporom s rozhodnutiami v prospech oboch strán. Minister má ďalej v pláne reorganizovať políciu, čo sa má dotknúť aj Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), na ktorej policajti okolo Jána Čurillu slúžili.

Advokát obžalovaných: Veľmi sa tešíme

Po dva a pol roku vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) skončil vyšetrovanie v kauze tzv. čurillovcov a navrhol dozor vykonávajúcemu prokurátorovi podať obžalobu na siedmich policajtov.

„J.Č., P.Ď., Š.M., M.S., B.D., R.M. a P.S. sú obvinení z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. P.Ď. je okrem toho obvinený aj z trestného činu marenie úlohy verejným činiteľom,“ uviedla hovorkyňa ÚIS Andrea Doiášová.

Ide o vyšetrovateľov Jána Čurillu, Pavla Ďurka, Štefana Mašinu, Milana Sabotu, Branislava Dunčka, Róberta Magulu a Petra Scholtza, bývalého dočasného šéfa policajnej inšpekcie.

„Veľmi sa tešíme, až táto vec konečne dôjde na súd a ten to nezávislo a nestranne vyhodnotí. Presne tak, ako sa to stalo už pri rozhodovaní o väzbe v októbri 2021, pretože odvtedy sa dôkazná situácia vo veci menila iba ak v prospech obvinených policajtov,“ reagoval na sociálnej sieti advokát viacerých obvinených policajtov Peter Kubina.

Kubina tiež verejne prisľúbil, že akonáhle mu bude doručená obžaloba, zverejní ju aj spolu so stanoviskom k nej.

Vojna policajtov

Obvinenie voči vyšetrovateľom malo byť postavené najmä na odposluchoch v kanceláriách v priestoroch NAKA nasadených inšpekciou v roku 2021. Zároveň má Ústavný súd (ÚS) na stole dva a pol roka sťažnosť, ktorou sa policajti domáhajú, aby ÚS vyslovil, že odposluchy sú nezákonné.

Policajti z inšpekcie mali vyšetrovateľov NAKA odpočúvať, na čom pracujú, a koho z inšpekcie plánujú preverovať. Napokon ich ÚIS obvinil zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, čoho sa mali dopustiť tým, že účelovo vyšetrovali vybraných policajtov, či ľudí z radov inšpekcie, Slovenskej informačnej služby (SIS) alebo Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Nadácia zastavme korupciu uvádza, že čurillovci pomohli rozpliesť najzávažnejšie zločinecké skupiny – ako sú Takáčovci, Piťovci – a objasnili desiatky vrážd. Podľa neziskovky o vyšetrovateľoch okolo Jána Čurillu vtedy nik nepočul a nik sa o nich nezaujímal. Záujem mali začať vzbudzovať, až keď začali vyšetrovať korupciu na najvyšších miestach.

„Vojna v polícii, ktorá za predchádzajúcich vlád traumatizovala celú spoločnosť, sa o hodný kus priblížila k svojmu rozuzleniu,” načrtol svoj pohľad na vec minister vnútra Šutaj Eštok na sociálnej sieti.

„Som rád, že sa toto obdobie skončilo a polícia dnes robí presne to, čo robiť má – pomáha a chráni a nepletie sa do politiky. Ľudia si však o minulosti zaslúžia vedieť pravdu – a tá je teraz v rukách prokurátorov a sudcov,“ uzavrel.

„Návrh na obžalobu vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu je pokračovanie šikanózneho konania zo strany policajnej inšpekcie, momentálne pod vedením Branislava Zuriana,” hovorí investigatívny novinár z denníka Postoj Marek Vagovič. Zároveň pripomína, že súdy už v minulosti konštatovali, že nielen väzba, ale aj samotné trestné stíhanie voči čurillovcom je nedôvodné.

„Počkajme si ale na to, ako to dopadne vo finále, keď bude o tom rozhodovať súd. Obávam sa ale, že po nástupe tejto vlády, ktorá postupne likviduje políciu, prokuratúru, a vyvoláva tlaky aj voči sudcom, to rozhodnutie nemusí byť úplne nezávislé a pod tlakom môže dopadnúť tak, ako je celé to konanie vnímané doteraz, čiže šikanózne.”

Minister postavil čurillovcov mimo službu napriek ich statusu

Minister Šutaj Eštok krátko po tom, čo na jeseň minulého roka zasadol na stoličku šéfa rezortu, postavil mimo službu niekoľkých z obvinených policajných vyšetrovateľov NAKA. Urobil tak napriek tomu, že mali status chránených oznamovateľov. Úrad na ochranu oznamovateľov začal voči ministerstvu konanie, keďže mal byť ministrom nezákonne obídený. Aktuálne rezortu hrozí pokuta 100-tisíc eur.

„Tak, ako som sľúbil, tak aj konám. Aj preto som včera postavil mimo službu ďalších 20 príslušníkov polície, voči ktorým bolo vznesené obvinenie pre úmyselný trestný čin. Zároveň som dnes vydal personálne rozkazy 6 policajtom, u ktorých bolo prijaté dočasné personálne opatrenie, ktorého účinnosť skončí právoplatným skončením trestného konania… Je absurdné, aby policajt, ktorý má pomáhať a chrániť, bol obvinený z úmyselnej trestnej činnosti. Preto je zarážajúce, že doposiaľ to ani jeden z mojich predchodcov neriešil a keď aj, tak len veľmi povrchne,“ obhajoval Šutaj Eštok svoje konanie a narážal pritom na nečinnosť svojich predchodcov Ľudovíta Ódora či Romana Mikulca.

Ján Čurilla, riaditeľ odboru Bratislava NAKA Prezídia Policajného zboru (PZ), pracoval ako vyšetrovateľ NAKA na viacerých závažných prípadoch spojených s nominantmi strany Smer-SD. Spolu s podriadenými policajtmi boli na jeseň  2021 obvinení pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti a ich prípad sa stal súčasťou tzv. vojny v polícii.

Rozhodoval nesprávny súd

Čurillovci sa proti ráznym krokom ministra vnútra bránili aj na súde, kde sa dožadovali dodržiavania a práv ich statusu ako chránených oznamovateľov. Mestský súd Bratislava IV v rozhodnutiach nebol konštantný. V troch prípadoch nariadil neodkladné opatrenia, na základe ktorých sa mohli policajti vrátiť do práce. Zvyšným návrhom rovnaký súd (ale iný senát) nevyhovel s odôvodnením, že nie je vo veci príslušný konať. Odvolací súd potvrdil, že príslušnosť konať v tejto veci bola daná správnemu súdu, a teda nemal rozhodovať súd civilný.

„Súd má právomoc na preskúmanie zákonnosti vydaných rozhodnutí počas trvania služobného pomeru policajta vrátane postupu pri jeho vydávaní iba v režime správneho súdnictva. Je neprípustné, aby sa nevyužitie prostriedkov súdnej ochrany v rámci správneho súdnictva nahrádzalo napr. určovacími žalobami alebo žalobami na plnenie v občianskoprávnom konaní, prípadne nariaďovaním neodkladných opatrení. V prípade, ak súd po preskúmaní obsahu návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia zistí, že vo veci samej absentuje právomoc civilného súdu, nemožno návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia vyhovieť,“ uviedlo ministerstvo vnútra, čo odvolací súd aj potvrdil.

„Je to už šieste rozhodnutie, ktoré prinieslo neúspech policajtom, ktorí si chceli zo zákona urobiť trhací kalendár. Taktiež aj Branko Kišš, ktorý si nárokoval na zrušené miesto 1. viceprezidenta PZ, si uvedomil absurdnosť svojho konania a žalobu radšej stiahol,“ konštatoval minister Šutaj Eštok po rozhodnutiach odvolacieho súdu. „Dokopy sedem súdnych rozhodnutí so záverom – zamietam v neprospech klientov elitného advokáta Kubinu. 7:0 pre ministerstvo vnútra,“ uzavrel.

Kubina rozhodnutia rešpektuje, avizuje však podanie dovolaní, ktoré odôvodní porušením práva na spravodlivý proces vo forme odopretia súdnej ochrany. Prípadne je následne pripravený obrátiť sa aj na ÚS. „Ak by mal tento záver platiť, znamenalo by to, že podstatná časť zamestnancov štátu v služobnom pomere (policajti, hasiči, finančná správa, zbor väzenskej a justičnej stráže) v skutočnosti nemá k dispozícii neodkladnú právnu ochranu oznamovateľa protispoločenskej činnosti napriek tomu, že ju týmto ľuďom výslovne priznáva zákon aj smernica EÚ,“ povedal.

Európska komisia má z reorganizácie obavy

Šéf rezortu vnútra má v pláne zmeny aj na samotnej NAKA. V marci o tom informovala Nadácia zastavme korupciu (NZK) na základe záverov vyplývajúcich z rokovania zástupcov vedenia odborového zväzu polície.

„Z 1300 tabuľkových miest zostane len 500, dotkne sa to najmä NAKA a NCODK (Národná centrála osobitných druhov kriminality),” píše mimovládna organizácia a pripomína, že NAKA je podstatná, pretože rieši najvážnejšie ekonomické trestné činy, korupciu a organizovaný zločin.

 „V súčasnosti na nej pracuje približne 600 policajtov, pričom po reorganizácii ich má zostať približne 250. Zvyšok zrejme presunú na nižšie útvary,“ ozrejmili z NZK.

„Verejne hovoríme, že NAKA prejde reorganizáciou, nehovoríme, že bude zrušená,“ informoval minister vnútra. Zároveň sľúbil „ani jedno trestné stíhanie, ani jedna živá vec, ktorú dnes NAKA rieši, nebude zametená pod koberec a všetko sa prešetrí.“

Zo stanoviska Európskej komisie k plánom na reorganizáciu polície, a teda aj NAKA vyplýva, že Komisia má obavy, či slovenská polícia bude schopná odhaľovať a vyšetrovať korupciu na najvyšších miestach, podvody s eurofondami, alebo trestné činy proti životnému prostrediu.

Prečítajte si aj