Pondelok 16. septembra, 2024
Kansas City, štát Kansas (Photo by Jamie Squire/Getty Images)
»

Kansas sa stal prvým štátom, ktorý prijal zákon definujúci rod ako pohlavie osoby pri narodení

Kansas sa stal prvým štátom, ktorý prijal definíciu pohlavia a prijal zákon, ktorý bráni mužom, vstupovať na ženské toalety, do šatní a iných intímnych priestorov bez ohľadu na to, za aké pohlavie sa považujú. Takisto oddeľuje väzňov a vybmedzuje účasť v športe na základe pohlavia pri narodení.

K tomuto kroku došlo 27. apríla, keď štátny zákonodarný zbor prelomil veto kansaskej guvernérky Laury Kellyovej (Demokratická strana) k zákonu S.B. 180, ktorý sa stal známym ako „Ženská veľká listina slobôd“.

Podľa neho je žena definovaná ako „jedinec, ktorého biologický reprodukčný systém je vyvinutý na produkciu vajíčok“. Muž je definovaný ako „jedinec, ktorého biologický reprodukčný systém je vyvinutý na oplodnenie vajíčok ženy“.

Vymedzuje tiež rodové označenia, pričom „žena“ a „dievča“ sa majú používať na označenie ženského pohlavia a „muž“ a „chlapec“ na označenie mužského pohlavia. „Matku“ definuje ako rodiča ženského pohlavia a „otca“ ako rodiča mužského pohlavia.

K prijatiu zákona došlo približne týždeň potom, čo Kellyová vetovala zákon, keď ho republikáni a demokrati v Snemovni reprezentantov aj v Senáte schválili pomerom hlasov dva ku jednej.

Kellyová uviedla, že zákon vetovala, pretože sa obávala, že by otvoril cestu k nákladným žalobám štátu za diskrimináciu, spôsobil by stratu federálnych finančných prostriedkov a poškodil by hospodárstvo „slnečnicového štátu“.

Návrh zákona získal podporu mnohých skupín vrátane jednej pro-choice skupiny angažujúcej sa za práva žien. „Víťazstvo!“ napísala organizácia Front za oslobodenie žien (Women’s Liberation Front -WOLF) na Twitteri po správe o prelomení veta.

Národná organizácia pre práva žien pomáhajúca pri tvorbe legislatívy napísala na svojej webovej stránke: „Tento návrh zákona podniká procedurálne kroky, aby sa do zákona zapísali definície zdravého rozumu, ktoré zabezpečia, že význam slov ako „žena“ a „matka“ nebudú zneužívané nevolenými byrokratmi, ktorí chcú presadiť rodovú ideológiu.“

Skupina uviedla, že jej členovia poslali kansaským zákonodarcom viac než 600 správ na podporu tohto návrhu zákona.

Názor opozície

Legislatíva sa stretla aj s veľkým odporom, pričom kritici ju označovali za protitransovú a pripomínajúcu rasovú segregáciu v 60. rokoch.

„Sú to tie isté výroky,“ povedal štátny poslanec John Alcala (Demokratická strana) na verejnom vypočutí návrhu zákona. „Nechcem ťa vo svojej kúpeľni. Nechcem, aby ste pili z môjho vodovodu. Nechcem, aby ste boli u mňa doma. Nechcem, aby sa s vami stretávalo moje dieťa.“

Beth Ollerová, lekárka, ktorá svedčila proti návrhu zákona, uviedla, že zákon je nevhodný a porušuje práva žien. „Toto v žiadnom prípade nie je zákon o právach žien. Návrh zákona robí pravý opak ochrany žien; spôsobuje škodu.“

Ollerová uviedla, že lekári „sa už desaťročia zhodujú v tom, že neexistuje dostatočný spôsob, ako definovať, čo tvorí ženu… Pohlavie nie je binárne, ale je spektrom biologických, mentálnych a emocionálnych vlastností, ktoré existujú v rámci celku,“ povedala. „Intersexuálni ľudia existujú.“

Návrh zákona obsahuje ustanovenie, ktoré uznáva intersexuálne osoby. „Jedincom, ktorí sa narodili s lekársky overiteľnou diagnózou poruchy/odlišnosti vo vývoji pohlavia, sa má poskytnúť dostupná federálna a štátna právna ochrana,“ uvádza sa v legislatíve.

Proti návrhu SB 180 sa postavili aj Asociácia školských inšpektorov v Kansase, Združení školskí administrátori v Kansase a Kansaské právne služby. Proti návrhu zákona sa postavila aj Kansaská koalícia proti domácemu násiliu, ktorá ale konkrétne uvádza, že ženské útulky, krízové centrá pre znásilnené ženy, útočiská pre domáce násilie a ženské väznice by mali byť chránené miesta, kde by muži identifikujúci sa ako mali mať ženy zákaz vstupu.

Ženské zariadenia v ohrození

Po verejnom svedectve proti návrhu zákona, ktoré predniesla reverendka Carolene Deanová, sa právnička z Front za oslobodenie žien opýtala, či sa Deanová „niekedy dostala do situácie, kedy by bola v zariadení pre obete domáceho násilia, v krízovej poradni pre znásilnené ženy alebo v ženskej väznici“.

Právnička Lauren Boneová uviedla, že vzhľadom na to, že mnohé štáty v súčasnosti otvárajú tieto zariadenia aj pre mužov, sú ženy vystavené „zvýšenému riziku ďalšieho násilia a obťažovania“. Na otázku republikánskeho zákonodarcu, koľko je pohlaví, Deanová odpovedala: „Je toľko pohlaví, koľko je na svete krásnych stvorení.“

Podobné návrhy zákonov definujúce pohlavie ako ten prijatý v Kansase sa pripravujú aj v iných štátoch, vrátane Oklahomy a Montany. V celoštátnom meradle sa objavilo množstvo správ o útokoch na ženy zo strany mužov identifikujúcich sa ako ženy.

Začiatkom tohto mesiaca denník Windsor Star informoval, že v Ontáriu zatkli muža identifikujúceho sa ako transrodová žena na základe obvinenia, že v zariadení pre ženy vliezol k jednej do postele a sexuálne ju napadol.

V súčasnosti prebieha aj niekoľko súdnych žalôb, ktoré podali právnici v mene väzenkýň uvádzajúcich, že ich znásilnili muži, s ktorými boli uväznené, keďže muži sa vydávali za ženy. K jednému z údajných útokov došlo v Logan Correctional Center, najväčšom ženskom väzení v štáte Illinois.

Minulý rok sa transrodový väzeň Ramel Blount priznal v rámci dohody o priznaní viny k znásilneniu väzenkyne, keď sa sprchovala. Blount, muž, vystupujúci pod krstným menom Diamond, bol umiestnený spolu so ženami v newyorskej väznici Rikers Island.

Vtedy 33-ročný muž sa priznal, že chytil väzenkyňu za krk a držal ju proti jej vôli, pričom ju znásilnil, uvádza sa v zverejnenom vyhlásení prokuratúry okresu Bronx.


Z pôvodného článku preložil Peter Petko.

Prečítajte si aj