Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) Peter Pellegrini (FOTO TASR - Pavel Neubauer) a Ivan Korčok (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Kandidátsky súboj Pellegriniho s Korčokom: aktuálne najostrejšie názorové rozdiely 

Prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa bude konať 23. marca 2024, sa blíži a podľa januárového i februárového prieskumu Focusu by sa v druhom kole mali v súboji stretnúť kandidáti Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Ivan Korčok (občiansky kandidát). Podľa predvolebných prieskumov to teda vyzerá na derby rodákov z Banskej Bystrice s pomerne tesným odstupom.

I. Korčok už dlhšie vyzýva P. Pellegriniho na živú debatu v televízií či na nejakom neutrálnom fóre, no líder Hlasu takéto pozvanie zatiaľ neprijal. Od ohlásenia svojej kandidatúry sa líder Hlasu ako kandidát na prezidenta objavil v televíznej debate len raz, a aj to bez oponenta. Kritici tvrdia, že sa plánuje „do prezidentského paláca premlčať”.

Pellegrini tvrdí, že má svoj prozaický dôvod. Plní si vraj svoje povinnosti najvyššieho ústavného činiteľa a na prezidentskú kampaň jednoducho nemá čas.

Rozdielne názory na novelu Trestného zákona

Jedným z Korčokových pokusov bola výzva na debatu k novele Trestného zákona. „Vyzývam ho na debatu. Tu, v Banskej Bystrici, na domácej pôde,“ zneli slová I. Korčoka adresované predsedovi NR SR. 

I. Korčok nesúhlasil s obmedzením priestoru na rokovanie k novele Trestného zákona. Predstavitelia koalície vrátane P. Pellegriniho opakovane tvrdili, že samotná rozprava predstavuje odbornú diskusiu. Podľa Korčoka však bola o ňu odborná spoločnosť ukrátená, keď koalícia presadila rozhodovanie v skrátenom legislatívnom procese.

„Nikto ma nepresvedčí, že ľudia chcú nižšie tresty alebo premlčanie trestov pre korupčníkov a zločincov. Kto z nás toto reálne potrebuje? Peter Pellegrini, ktorý toto pretláča parlamentom ako jeho predseda, sa týmto spreneveril občanom,“ povedal Korčok na adresu svojho oponenta v boji o prezidentský palác.

K výzve na diskusiu ohľadom pripravovanej novely sa vyjadrila hovorkyňa predsedu NR SR Patrícia Macíková, ktorá od kandidátskeho súpera očakáva, že ponúkne širšiu diskusiu a víziu, než je diskusia o prijímanom zákone v parlamente. 

„(P. Pellegrini) vníma verejne deklarovanú snahu opozície, ktorá pána Korčoka podporuje, urobiť z trestného zákona hlavnú tému prezidentských volieb, ale nemieni sa na nej podieľať,“ objasnila hovorkyňa. Podľa Pellegriniho nekonečná debata o jednom zákone nepokryje skutočné problémy bežných ľudí.

Čo sa týka rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) v súvislosti s pozastavením účinnosti časti novely Trestného zákona, P. Pellegrini rešpektuje toto rozhodnutie. „V normálnej demokracii je štandardné a správne rešpektovať rozhodnutie ÚS,“ uviedol líder Hlasu s tým, že ÚS má právo svojimi rozhodnutiami pozastaviť účinnosť niektorých častí zákona. Prekvapila ho rýchlosť rozhodnutia.

I. Korčok uvítal rozhodnutie ÚS a vníma ho ako dôkaz toho, prečo je potrebné na Slovensku nastoliť mocenskú rovnováhu. „Je to dôležitá správa, pretože síce sa koalícia snaží rozložiť právny štát, ale kým sú tu funkčné a nezávislé inštitúcie, nebudú to mať také jednoduché,“ uviedol občiansky prezidentský kandidát.

Otázka smerovania zahraničnej politiky

„Vláda hazarduje so zahraničnopolitickým postavením, štátnymi politickými záujmami Slovenskej republiky vo svete, ničí a deštruuje naše vzťahy a vzťahy s našimi najbližšími susedmi a rovnako sa stáva dnes hrobárom Vyšehradskej štvorky,” povedal Korčok na Briefingu, ktorý zvolal k financovaniu jeho kampane a aktuálnemu dianiu.

Podľa neho je prioritou mať top vzťahy s našimi susedmi. Na stretnutí V4 bol premiér Fico v Prahe vypískaný, čo počas svojej 30 ročnej praxe diplomata u našich susedov ešte nezažil. Aj poľskí susedia reprezentovaní poľským premiérom Donaldom Tuskom, si kladú otázku, „čo sa deje a aký dopad na Poľsko, ale aj ostatné krajiny EÚ a NATO, má tento hazard so zahraničným postavením Slovenska”. 

Podľa Korčoka vláda hovorila, že chce z V4 urobiť nástroj spoločného vplyvu, ale deje sa pravý opak. „Pre občana Slovenskej republiky je veľmi zlou správou, že sa oberáme o spojencov,“ povedal.

Pellegrini sa k téme V4 v súvislosti s rozdielnymi názormi na pomoc Ukrajine vyjadril nasledovne: 

„Je mi trochu ľúto, že Slovensko je kritizované len za to, že – hoci veľmi intenzívne pomohlo vojensky od začiatku konfliktu a patrilo medzi prvé krajiny, ktoré pomohli vojenskou technikou a aj dnes všetkými možnými prostriedkami, ktoré má ešte k dispozícii, Ukrajine pomáha – si dovolíme hovoriť o tom, že by bolo potrebné aspoň sa pokúsiť vyvolať nejaké diplomatické riešenie tohto vojnového konfliktu,“ povedal Pellegrini na tlačovej besede.

Zároveň k tejto téme dodáva: „Ak sa do fungovania V4 začínajú vnášať nejaké rozpory z titulu rôznych politických názorov alebo rozdielnych pohľadov jednotlivých vlád na špecifické veci, to je začiatok konca, a to sme tu predtým nikdy nemali.“ Otázkou však je, či krajiny V4 mali vôbec niekedy takéto názorové rozpory vo svojom pohľade na zásadné zahraničné otázky.

Nerovnováha v mediálnom priestore a začínajúca negatívna kampaň

P. Pellegrini sa ako predseda NR SR, aj ako predseda jednej z koaličných politických strán pomerne často vyskytuje v médiách. Na to, že šéf Hlasu má k dispozícií omnoho viac mediálneho priestoru, ktorý môže využiť na vyjadrovanie sa k témam podľa vlastného uváženia, sa snaží I. Korčok poukazovať.

Síce sa v mediálnom priestore Pellegrini nevyjadruje k prezidentským voľbám podľa slov Korčoka, toto nie je férový a transparentný súboj, aký si táto kampaň zasluhuje.

I. Korčok podáva podnet na prešetrenie porušenia pravidiel volebnej kampane. Dôvodom je časopis Extra Plus Premium, ktorý dostávajú ľudia zdarma do poštových schránok a ktorý propaguje Pellegriniho a očierňuje Korčoka.

„Podávam preto podnet na prešetrenie porušenia zákona číslo 181 z roku 2014, konkrétne paragrafu 2. Celý časopis je venovaný na jednej strane oslave prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho a na druhej strane konšpiráciám a dezinformáciám, ktoré sa týkajú mojej osoby,“ povedal Korčok na tlačovej besede. Korčok je presvedčený, že časopis porušuje zákaz iných subjektov viesť volebnú kampaň.

Rovnako sa objavili aj podvodné videá na účet oboch hlavných favoritov, tzv. deep fake. Podľa politológa z Ekonomickej univerzity Radoslava Štefančíka, ide len o začiatok volebnej kampane a šírenie hoaxov sa ešte postupne rozbehne. „Budeme opäť svedkami špinavej kampane,“ uviedol. Práve prvky negatívnej kampane v nej môžu zohrávať podstatnú rolu a  môžu vo významnej miere odradiť voličov od samotných volieb. 

„Nesúťažíte s obsahom, myšlienkami, ale s útokmi na protikandidáta. Komu sa podarí zasadiť protikandidátovi rozhodujúci úder, mohol by vyhrať. Neplatí to však výhradne,“ povedal R. Štefančík.

Prečítajte si aj