Pondelok 16. septembra, 2024
Izraelskí vojaci stoja pri obrnenom transportéri (APC) Namer na pozícii pri hraniciach s pásmom Gazy na juhu Izraela 11. októbra 2023 (Menahem Kahana/AFP via Getty Images)
»

Kam až siaha odboj proti Izraelu? Hamas podporovaný Iránom, Irán podporovaný Čínou

Irán podporuje Hamas

Irán vyjadril Hamasu za útok na Izrael uznanie. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání v rozhovore pre iránsku tlačovú agentúru Insa uviedol: „Dnešná vojenská operácia hnutia odporu v Palestíne je prelomovým bodom v pokračovaní ozbrojeného odboja palestínskeho ľudu proti sionistom.“ 

Ešte pred Násirom Chánom sa v rozhovore pre tlačovú agentúru Insa vyjadril Rahím Safáví, poradca iránskeho duchovného a štátneho vodcu ajatolláha Alího Chameneího: „Gratulujem palestínskym bojovníkom,“ a dodal, že Irán pri nich bude stáť až do oslobodenia Palestíny a Jeruzalema.

Po útoku sa k situácii vyjadrila aj iránska armáda:. „Podporujeme túto hrdú operáciu ,Búrka Al-Aksá‘ a sme si istí, že ju podporuje aj front odporu,“ povedal pre agentúru ISNA generál iránskych Revolučných gárd, Džahja Rahím Safáví. Irán označuje palestínske, libanonské, sýrske a ďalšie hnutia zamerané proti Izraelu ako „front odporu“.

V roku 2018 Násir Abú Šaríf, vodca palestínskej extrémistickej organizácie Islamský džihád (PIJ) v pásme Gazy, verejne vyhlásil na pôde Teheránu, že bojovníci Hamasu a PIJ sú v Iráne školení Revolučnými gardami vo výrobe a rekonštrukcii rakiet.

Denník Jerusalem Post taktiež cituje vojenskú analýzu, ktorú v máji 2021 uverejnila v perzštine iránska tlačová agentúra Tasnim. Podľa nej sa rýchlosť rakiet Hamasu zvýšila vďaka iránskej podpore. „Ak to bude takto pokračovať, odbojové skupiny budú mať oveľa sofistikovanejšie zbrane, ako majú v súčasnosti a budú schopné zasadiť sionistickému režimu silnejšie údery,“ píše sa v dokumente.

Čína podporuje Irán

Čínske vojenské a bezpečnostné firmy dlhodobo spolupracujú s Iránom. Čínske telekomunikačné firmy Huawei a ZTE vybudovali hlavné časti iránskych internetových a mobilných telekomunikačných sietí, ako aj internetové monitorovacie a bezpečnostné zariadenia pre iránske úrady.

Dokument RAND z roku 2012 poukazuje na úzke pracovné vzťahy medzi Iránom a Čínou v rôznych oblastiach, od moderných zbraní, cez pomoc pri výrobe chemických a jadrových zbraní, prekládku s cieľom vyhnúť sa sankciám USA, až po čínske dizajny používané v iránskom zbrojárstve.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I si podáva ruku s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom počas stretnutia v štátnom hosťovskom komplexe Diaoyutai v Pekingu 31. decembra 2019 (Noel Celis-Pool/Getty Images)

V roku 2017 uvalila Trumpova administratíva sankcie na Irán a čínsku sieť „poskytujúcu podporu Sýrii, ktorá dodáva materiál aj na rozvoj iránskeho programu balistických zbraní“.

Zrušenie zbrojného embarga v nedávnej dobe povzbudilo Irán k uzavretiu viacerých dohôd s Čínou v celom rade odvetví, s dôrazom na vojenskú a zbrojnú spoluprácu.

Vzhľadom na to, že Hamas má plnú podporu Iránu a Irán má plnú podporu a spoluprácu Číny v oblasti bezpečnosti, zbraní a vojenských programov, existuje medzi nimi jasné prepojenie.

Zapojenie Číny do protiizraelských síl však siaha ešte ďalej. Čínske zbrane sa príliš často objavujú v rukách teroristov a zločineckých štátov na Blízkom východe.

Pri sýrskom útoku chemickými zbraňami v roku 2014 sa objavil výrobok nesúci meno čínskeho výrobcu Norinco, známeho ako China North Industries Group, čo je štátom vlastnená zbrojárska spoločnosť.

Hizballáh, Iránom podporovaná skupina v Libanone, získala v Číne vyrobené alebo v Číne navrhnuté a Iránom vyrobené rakety namierené proti Izraelu.

V roku 2017 obvinila Trumpova administratíva libanonsko-amerického občana z vycestovania do Číny kvôli stretnutiu s agentom Hizballáhu na mieste, kde čínska spoločnosť vyrábala výbušný materiál používaný pri teroristických sprisahaniach po celom svete vrátane Izraela.

V roku 2014 analytici zistili, že Hamas vystrelil na Izrael rakety čínskeho dizajnu, čo vyvolalo značné obavy. Vzhľadom na dlhší dolet čínskych rakiet je väčšina izraelského územia na dosah Hamasu.

Treba zdôrazniť, že neexistujú žiadne oficiálne záznamy o čínskom vývoze pre Palestíncov a vládu vedenej Hamasom a že palestínske rakety pochádzajú zo Sýrie, Iránu a miestnych zdrojov, ale vo veľkej miere používajú čínsky dizajn.

Izrael pracoval na rozvíjaní úzkych vzťahov s Čínou, a to dokonca do takej miery, že to v Izraeli vyvoláva značné obavy z nákupu čínskych aktív a vojenského obchodu. Väčšie obavy však vyvolávajú úzke vojenské väzby Číny s Hizballáhom, Iránom, Sýriou a Hamasom.

Ak by Čína nechcela, aby jej zbrojné projekty boli namierené proti izraelským cieľom, mohla by ich použitie určite obmedziť. To, že sa rozhodla tak neurobiť a naďalej dodáva zbrane Iránu, Sýrii a ďalším, by malo Izraelu jasne ukázať jej postoj.

Toto všetko vyvoláva širšiu otázku, ako by sa Spojené štáty a špeciálne Izrael mali stavať k Číne počas rozvíjajúceho sa konfliktu vedeného Hamasom.

Po prvé, podpora Iránu a Sýrie zo strany Číny s jej väzbami na Hizballáh a Hamas vylučujú akékoľvek úvahy o podpore Izraela. Hoci sa Čína snaží rozvíjať obchodné a politické väzby s Izraelom, pokračujúca vojenská podpora Iránu a Sýrie vyvoláva v Izraeli obavy napriek jeho určitým úzkym väzbám s Čínou. Vojenská podpora Pekingu krajinám a skupinám, ktoré sa usilujú o zničenie Izraela, si vyžaduje vážnejšiu pozornosť.

Po druhé, Peking podporuje nielen nepriateľov Izraela, ale aj nepriateľov slobodných a otvorených spoločností na celom svete. Izrael, ktorý sa hrdo prezentuje ako bašta liberálnej demokracie v regióne obklopenom tvrdými autokraciami, si musí uvedomiť širší konflikt odohrávajúci sa nielen pre Židov a Izrael, ale aj pre demokraciu na celom svete.

Po tretie, vzhľadom na to, že Židia trpeli holokaustom a opakovanými útokmi zo strany svojich susedov, Izrael riskuje svoju povesť a zahraničnú podporu spoluprácou s krajinou, ktorá vystavuje svoje koncentračné tábory pre Ujgurov celému svetu.

Izrael si môže zachovať svoju morálnu prevahu tým, že preukáže svoju podporu ľudských práv moslimov v Číne a verejne odsúdi  ujgurské koncentračné tábory, ako aj pokračujúcu zotročovaciu politiku Číny. 

Zdroje:

PATRICK LANGENDORF: Pôvodný článok

Christopher Balding: Pôvodný článok

Prečítajte si aj