Pondelok 16. septembra, 2024
Dom s ceduľou na predaj v kalifornskom meste San Rafael 28. septembra 2021. (Foto: Justin Sullivan/Getty Images)
»

Kalifornia sa snaží rozšíriť program bezúročných pôžičiek na bývanie pre nelegálnych prisťahovalcov

Kontroverzný návrh zákona (Assembly Bill 1840), umožňujúci nelegálnym prisťahovalcom získať rovnakú pomoc pri kúpe domu ako občanovi USA, postúpil v kalifornskom zákonodarnom zbore do ďalšieho čítania. Návrh vyvolal kritiku od odporcov poskytovania výhod ľuďom, ktorí vstúpili do krajiny nelegálne.

Návrh zákona bol prvýkrát predložený v polovici januára a po niekoľkých pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch sa koncom februára dostal do Výboru pre bývanie a komunitný rozvoj, kde čaká na ďalšie kroky.

Ak by bol prijatý, zmenil by existujúce právne predpisy tak, že by umožnil nelegálnym prisťahovalcom získať nárok na podporu z fondu California Dream for All, ktorý poskytuje bezúročné pôžičky na bývanie pre prvožiadateľov. Pre získanie bezúročnej pôžičky na bývanie by postačovalo zaplatiť prvú splátku.

Návrh zákona predložil kalifornský poslanec Joaquin Arambula, demokrat, ktorý minulý mesiac pre spravodajský portál GV Wire uviedol, že „chce zabezpečiť, aby medzi kvalifikovanými záujemcami o prvé bývanie boli aj záujemcovia bez dokladov“.

Minulý týždeň, keď návrh zákona po pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch postúpil do výboru, J. Arambula pre denník Los Angeles Times povedal, že vlastníctvo domov bolo v minulosti hlavným spôsobom, ako ľudia v Spojených štátoch hromadili generačné bohatstvo.

„Sociálne a ekonomické výhody vlastníctva domu by mali byť dostupné pre každého,“ povedal a uviedol, že nie je správne vylúčiť ľudí z výhod programu California Dream for All Fund len preto, že sú nelegálnymi prisťahovalcami.

Niektorí zákonodarcovia vyjadrili nesúhlas s týmto návrhom, keďže sa čoskoro môže stať zákonom.

„Assembly Bill 1840 je urážkou kalifornských občanov, na ktorých sa nemyslí a ktorí si nemôžu dovoliť vlastniť dom. Som za to, aby sa pomohlo prvokupujúcim, ale uprednostnite tých, ktorí sú tu v našom štáte legálne,“ uviedol kalifornský senátor Brian Dahle, republikán, v príspevku na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

Ďalšie podrobnosti

Program California Dream for All Fund, ktorý spravuje štátna agentúra pre financovanie bývania, poskytuje pôžičky vo výške 20% hodnoty domu, maximálne však 150 000 USD.

Kvalifikovaní záujemcovia o bývanie tieto splatia pôžičky predajom alebo prevodom nehnuteľnosti, plus doplatia 20% z akéhokoľvek zvýšenia hodnoty nehnuteľnosti. Žiadatelia, ktorí zarábajú menej, ako je priemerný príjem v ich okrese, majú mierne úľavy a musia zaplatiť 15% z hodnoty nehnuteľnosti. Ak sa hodnota domu nezvýši, spláca sa len istina, čo znamená, že úver je prakticky bezúročný.

Cieľom predloženého návrhu zákona je zmeniť a doplniť článok 51523 kalifornského zákonníka o zdraví a bezpečnosti tak, aby obsahoval podsekciu v tomto znení: „Žiadateľ v rámci programu nesmie byť diskvalifikovaný len na základe imigračného statusu žiadateľa.“

J. Arambula program obhajoval a v rozhovore pre GV Wire minulý mesiac uviedol, že nebude mať vplyv na štátny rozpočet, pretože pôžičky sa majú splácať navýšené o poplatok zo zvýšenej hodnoty nehnuteľnosti.

Hoci čistý vplyv programu na štátny rozpočet je pomerne neutrálny, niektorí kritici tvrdia, že vysiela nesprávny signál a odmeňuje nelegálnych prisťahovalcov.

„V Kalifornii máme obrovskú krízu, čo sa týka bývania a mali by sme urobiť všetko, čo môžeme, aby sme ľuďom zabezpečili bývanie. Najprv by sme však mali pomôcť našim vlastným. Naša ďalšia generácia, ktorá vyrastá, si nemôže dovoliť kúpiť dom. Mám dve deti vo veku okolo 30 rokov a väčšina ich kamarátov nevlastní dom,“ povedal republikán Jim Desmond, supervízor okresu San Diego, pre televíziu NBC 7 San Diego.

J. Desmond je hlasným kritikom politiky, ktorá podľa neho podnecuje ľudí k nelegálnemu vstupu do krajiny.

„Motivujete nelegálne prisťahovalectvo poskytovaním bezplatnej zdravotnej starostlivosti, bezplatných dávok v nezamestnanosti a množstva ďalších bezplatných služieb,“ napísal v nedávnom príspevku na sociálnej sieti X, v reakcii na príspevok kalifornského guvernéra, demokrata Gavina Newsoma, ktorý vyzval republikánov v Kongrese, aby podporili dohodu prezidenta Joea Bidena o hraniciach.

„Niet divu, že k nám zo dňa na deň prichádzajú tisíce ľudí. Je to kvôli vám rovnako ako kvôli federálnej vláde,“ dodal J. Desmond.

Ďalej J. Desmond 3. marca uviedol, že za posledných 10 dní bolo v okrese San Diego prepustených viac ako 5 000 nelegálnych prisťahovalcov.

„Čo je zarážajúce na ľuďoch, ktorých sem vysadila pohraničná stráž, je, že asi 70% z nich sú slobodní muži,“ povedal pre Fox News.

Aj keď mnohých z novopríchodzích odvážajú na letisko miestne mimovládne organizácie, aby mohli odletieť na iné miesto v USA, J. Desmonda mrzí, že „počas toho sa naše letisko stalo pre migrantov novým útulkom“.

Jeho poznámky prichádzajú v čase, keď sa Spojené štáty naďalej zmietajú v kríze nelegálneho prisťahovalectva historických rozmerov, pričom niektorí predstavitelia pohraničnej stráže a ďalší varujú pred ohrozením národnej bezpečnosti.

Muži vo vojenskom veku prekračujú hranice

Šéf odborového zväzu pohraničnej stráže nedávno varoval pred prudkým nárastom počtu čínskych mužov vo vojenskom veku, ktorí nelegálne prekračujú americko-mexickú hranicu.

Prezident Národnej rady pohraničných hliadok Brandon Judd v nedávnom rozhovore uviedol, že niektorí z nich môžu byť špióni pracujúci v mene čínskeho komunistického režimu s cieľom preniknúť do USA.

„V lepšom prípade sú tu, aby získali lepší život,“ povedal B. Judd. „V horšom prípade sú tu, ako súčasť plánu čínskej vlády infiltrovať našu krajinu.“

Autobusy vysadzujú veľké skupiny nelegálnych prisťahovalcov v San Ysidro v Kalifornii 29. februára 2024. (Foto: John Fredricks/The Epoch Times)

Jeho vyjadrenia prišli v čase, keď Úrad pre colnú správu a ochranu hraníc USA (CBP) zverejnil najnovšie údaje o januárových stretoch s nelegálnymi prisťahovalcami, ktorí prekročili hranice USA.

Okrem toho, že z údajov Úradu pre colnú správu a ochranu hraníc USA vyplýva, že agenti pohraničnej stráže v januári 2024 narazili na rekordný počet nelegálnych migrantov (242 587) v porovnaní so všetkými predchádzajúcimi januármi. Čísla CPB poukazujú na alarmujúci trend v počte čínskych občanov vo vojenskom veku, ktorí nelegálne vstúpili do krajiny.

Agenti pohraničnej stráže v januári zaznamenali 5 717 dospelých slobodných Číňanov, čo je viac ako dvojnásobok počtu v porovnaní s ktorýmkoľvek iným zaznamenaným januárom, vyplýva z údajov CBP. V decembri 2023 sa tento počet zvýšil na rekordných 7 581. Od januára 2023 je to celkovo 64 979 osôb.

Niektorí analytici tvrdia, že príčinou nárastu sú pravdepodobne zhoršujúce sa hospodárske podmienky v Číne spolu s porušovaním ľudských práv a politikami, ako sú prísne lockdowny v súvislosti napr. s Covidom-19.

Podľa Jasona Owensa, šéfa americkej pohraničnej stráže, oblasť San Diega zaznamenala viac ako 500-percentný nárast počtu čínskych občanov, ktorí nelegálne vstúpili do krajiny.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj