Streda 18. septembra, 2024
České aerolínie ČSA po 101 rokoch svojej činnosti ako samostatná spoločnosť zaniknú (Pexels/ Wolfgang Weiser)
»

Jedna z najstarších aeroliniek sveta končí. ČSA prejdú pod Smartwings

České aerolínie (ČSA) po 101 rokoch svojej činnosti ako samostatná spoločnosť zaniknú. Patrili medzi 5 najstarších leteckých spoločností, ktoré sú stále aktívne. 27. októbra prejdú so 47 lietadlami pod spoločnosť Smartwings, ktorá bude spravovať jej letovú prevádzku. Podľa vyjadrenia ČSA sa pre ich cestujúcich nič nemení.

„Značka ČSA a lety do všetkých aktuálnych destinácií zostávajú bez zmeny zachované. Klienti si môžu aj naďalej kupovať letenky na webových stránkach ČSA a Smartwings, ako aj prostredníctvom všetkých existujúcich distribučných kanálov,“ uvádza tlačová správa.

Vznik a prvé lety

ČSA vznikli 6. októbra 1923 ako Československé štátne aerolínie. Ich prvý symbolický let sa konal v deň 5. výročia vzniku samostatného Československa, 28. októbra 1923. Lietadlo vtedy iba obletelo letisko. Druhý deň 29. októbra sa už uskutočnil prvý diaľkový let z Prahy do Bratislavy. Na palube bol iba šéfpilot Karel Brabenec a jeden cestujúci redaktor Ľudových novín Václav König. Vzdialenosť 320 kilometrov prekonal dopravný dvojplošník Aero A-14l za cca 3 hodiny.

Počas 7 rokov ČSA lietali iba na vnútroštátnych linkách. V roku 1929 sa stali členom Medzinárodného združenia pre leteckú dopravu (IATA), o rok neskôr prebehol prvý zahraničný let z Bratislavy do Záhrebu. Neskôr sa linka predĺžila a vznikla trasa Praha-Bratislava-Rieka a neskôr Dubrovník.

Podľa leteckého publicistu Rastislava Kopeckého sa ČSA najviac darilo v šesťdesiatych rokoch, keď vlastnili 75 lietadiel. Lietali do vzdialených destinácií, ako je Jakarta, Kuala Lumpur, Singapur alebo Abú Zabí. Letecké spojenie fungovalo aj do Montrealu, New Yorku či Havany.

Kopecký tiež spomína, že Československo bolo jednou z prvých krajín, ktoré mali prúdové lietadlá. „Vezmite si, že jeden deň letíte rýchlosťou tristo kilometrov za hodinu, a na druhý deň sadnete do lietadla, ktoré letí deväťsto kilometrov za hodinu. To bol úplne iný svet,“ hovorí.

Posledný let

V sobotu 26. októbra večer pristane na Letisku Václava Havla posledný komerčný let Českých aerolínií so známym označením OK. Ďalší deň sa už budú aerolinky riadiť iným obchodným modelom, letovú prevádzku celej skupiny prevezme do svojich rúk spoločnosť Smartwings a jej dcérske firmy.

ČSA patrili spolu s holandskou spoločnosťou KLM, kolumbijskou Avianca, austrálskou Qantas a ruskou Aeroflot medzi päť najstarších leteckých spoločností na svete, ktoré sú stále aktívne.

Ich koniec nesie bolestne aj bývalý pilot a viceprezident Českých aerolínií Miloš Kvapil. „Na nebi som strávil asi 17-tisíc hodín na 35 typoch lietadiel… Koniec Československých a Českých aerolínií je pre mňa veľká bolesť,“ povedal pre ČT24.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj