Pondelok 16. septembra, 2024
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (uprostred) na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici v utorok 3. septembra 2024. (FOTO TASR - Ján Krošlák)

Je správne tvrdiť, že Dušan Kováčik je na slobode?

V nedávnom rozhovore bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik objasnil situáciu týkajúcu sa prerušenia výkonu jeho trestu. Zdôraznil, že minister spravodlivosti Susko svojím rozhodnutím neovplyvnil právoplatnosť rozsudku, ale len dočasne prerušil výkon trestu do rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR. Reagoval tak na tvrdenia niektorých politikov, ktorí spochybnili tento krok. Kováčik tiež vysvetlil, že jeho osud teraz závisí od rozhodnutia dovolacieho súdu (NS SR) o podanom dovolaní. Nič na tom aktuálne nemení ani uznanie viny v ďalšej korupčnej kauze. Spýtali sme sa odborníka na trestné právo profesora Jozefa Čentéša, či je správne tvrdiť, že Dušan Kováčik zostáva na „slobode“.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik krátko po tom, čo minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) podal dovolanie v jeho prospech a zároveň prerušil výkon jeho právoplatne uloženého trestu odňatia slobody do rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR o tomto dovolaní, poskytol rozhovor pre Youtubový kanál Rozhovory s Mimi Šramovou. Hneď v úvode zdôraznil, že podľa neho šéf rezortu spravodlivosti nezasiahol do kompetencií a právomocí súdu a nerozhodol o jeho vine a treste. Ako to mali tvrdiť napríklad bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), či predseda SaS Branislav Gröhling. Podobné vyjadrenia, že minister spravodlivosti rozhodol o jeho treste alebo, že ho prepustil na slobodu, označil za absolútnu hlúposť.

„On (Boris Susko, pozn. red.) mi iba prerušil výkon trestu, rozsudok zostáva naďalej právoplatný, to sa nezmenilo. O tomto dovolaní bude rozhodovať NS SR.“ Podľa Kováčika prichádzajú do úvahy dve možnosti. Ak dovolací súd jeho dovolaniu vyhovie, prípad sa opätovne otvorí a naďalej ostane doma. Ak jeho dovolanie bude najvyšším súdom zamietnuté, vráti sa do ústavu výkonu trestu a bude pokračovať vo výkone trestu odňatia slobody. 

Vedúci Katedry trestného práva, kriminológie a kriminalistiky na Právnickej fakulte Univerzity Komenského profesor Jozef Čentéš pre Epoch Times Slovensko potvrdil, že akademicky správne je v prípade D. K. používať slovné spojenie: „minister spravodlivosti SR prerušil výkon rozsudku Najvyššieho súdu SR až do rozhodnutia o dovolaní“. Šéf rezortu tak urobil na základe kompetencií mu daných v ustanovení § 380 ods. 4 Trestného poriadku. Zjednodušene povedané, Boris Susko prerušil výkon trestu Dušana Kováčika do rozhodnutia o dodvolaní. 

NS SR nemá zákonom stanovené lehoty, dokedy musí o dovolaní rozhodnúť. Môže ísť rádovo o niekoľko mesiacov, či dokonca rokov. (Ministerstvu spravodlivosti trvalo 5 mesiacov, kým si naštudovalo spis a obsah Kováčikovho návrhu na podanie dovolania.) Dovtedy bude teda bývalý špeciálny prokurátor mimo väzenia. 

Kováčik je odsúdený v ďalšej kauze, trest ostáva prerušený

V utorok (3. 9.) uznal Špecializovaný trestný súd Dušana Kováčika vinným z druhej korupčnej kauzy, keď v roku 2016 mal v špeciálne upravenej knihe prijať 50 000 eur od Petra Košča. Ako protislužbu mal Kováčik blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Obaja obvinení na súde vinu popreli.

Za toto odsúdenie však Kováčikovi uložený trest nebol. Súd od uloženia súhrnného trestu upustil, nakoľko sa domnieva, že aktuálny trest, ktorý má Kováčik z predchádzajúceho prípadu – 8 rokov trestu odňatia slobody a 100 tisíc eur peňažný trest – je dostačujúci. 

Bývalý špeciálny prokurátor, ktorý je právoplatne odsúdený z prijatia úplatku vo výške 50 000 eur a vyzradenia informácií zo spisov, a odsúdený (zatiaľ neprávoplatne) v ďalšej korupčnej kauze, tak zostáva naďalej mimo väzenia – doma. 

Čentéš: Fakticky je Kováčik aj naďalej dočasne na slobode

Podľa medializovaných informácií podal obžalovaný Dušan Kováčik vo svojej druhej korupčnej kauze odvolanie, o ktorom bude teraz rozhodovať odvolací súd – NS SR. Profesor Čentéš pre Epoch Times Slovensko uviedol, že do rozhodnutia NS SR bude Dušan Kováčik na slobode. „Včerajšie rozhodnutie ŠTS (pozn. red. rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu zo dňa 3.9) nemá v súčasnosti vplyv na výkon trestu D.K.,“ zhodnotil profesor.

Redakcia Epoch Times Slovensko sa v tejto súvislosti zaoberala otázkou, ako vlastne označovať faktický stav, keď špeciálny exprokurátor opustil ústav na výkon trestu odňatia slobody, hoci je naďalej právoplatne odsúdený. Ako označovať priestor, kde sa právoplatne odsúdený Kováčik nachádza. Môžeme tvrdiť, že je dočasne na slobode?

Epoch Times Slovensko sa obrátilo na experta na trestné právo profesora Čentéša, ktorý skonštatoval, že za najvhodnejší termín vzniknutej situácie sa mu javí používať vyjadrenie „fakticky to znamená, že je dočasne na slobode“. 

Počas pobytu mimo ústavu na výkon trestu odňatia slobody sa na Kováčika môžu vzťahovať rôzne obmedzenia, alebo mu môžu byť uložené určité povinnosti. Môžu to byť napríklad povinnosť zdržiavať sa v určenom čase na určenej adrese, povinnosť nosiť monitorovací náramok, zákaz vycestovania do zahraničia (prípadne odobratie pasu) alebo pravidelné návštevy u probačného úradníka.

Špeciálny exprokurátor Kováčik je obžalovaný v ešte jednom prípade. Jeho meno figuruje medzi obvinenými v známej kauze Očistec. Obžalobe v tomto prípade čelia viacerí ľudia s prepojením na politikov, napríklad aj bývalý prezident polície a súčasný poslanec za Smer-SD Tibor Gašpar. „Podľa obžaloby mali vytvoriť korupčnú chobotnicu, cez ktorú nitriansky oligarcha Norbert Bödör ovládal políciu,“ opísala v decembri obvinenie RTVS. Kauza sa zasekla na súde, kde už stojí dva roky. Proti doterajším sudcom podali buď obžalovaní alebo prokurátori námietky zaujatosti.

Prečítajte si aj