Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (xb100 / freepik)

Japonský chirurg vynechal jedno jedlo týždenne a schudol 27 kg za 18 mesiacov

Lekár tradičnej čínskej medicíny vysvetľuje, ako tradičná čínska medicína lieči obezitu.

Obezita je zdravotný stav, pri ktorom je v tele príliš veľa tuku, čo má za následok vyššiu telesnú hmotnosť, aká by bola zdravá pri danej výške človeka. Ovplyvňuje nielen vzhľad človeka, ale zvyšuje aj riziko srdcových ochorení, mŕtvice, cukrovky, neplodnosti a ďalších chronických ochorení. Spojením podstaty čínskej a západnej medicíny s metódou chudnutia „štíhly mozog“ , môžete úspešne schudnúť a udržať si hmotnosť bez toho, aby ste ju opäť nadobudli.

Existuje mnoho príčin obezity; najčastejšie sú to stravovacie návyky a životný štýl, ale existujú aj genetické a psychologické faktory a mnohé ďalšie. Mnohí ľudia sa prejedajú tukmi, cukrami a sacharidmi, ale nemajú dostatok bielkovín, vlákniny a vitamínov. Mnohí ľudia zároveň necvičia a dlho sedia, čo vedie k spomaleniu metabolizmu organizmu. Tuk sa hromadí, keď nedokážete využiť prebytočnú energiu z potravy.

Od „tučného mozgu“ k „štíhlemu“: schudnite vynechaním jedného jedla týždenne

Japonský neurochirurg Dr. Shuzo Sato navrhol „mozgovú diétu“ na chudnutie, ktorú sám použil na schudnutie. Sato vynechal jedno jedlo týždenne a zvyšok času sa stravoval normálne. Po roku a pol schudol približne 27 kilogramov. Nasledujúcich 12 rokov zostala jeho hmotnosť normálna a nevrátila sa. 

Vďaka tejto metóde pomohol schudnúť 4 500 pacientom. Mnohí z nich schudli 4 až 5 kilogramov v prvom mesiaci a niektorí dokonca viac ako 10 kilogramov v nasledujúcich 6 až 12 mesiacoch. Keď som vyskúšal túto diétu, nejedol som obed alebo večeru raz týždenne. Zvyčajne som vynechával večeru každý štvrtok. Len vďaka tomu som schudol viac ako kilo za mesiac.

Ako to funguje?

Chudnutie je možné vďaka hormónu nazývanému leptín, ktorý sa nachádza v našom tele. Hneď ako sa začnete cítiť sýti, vylúči sa leptín, ktorý stimuluje centrum sýtosti v hypotalame a povie vám, aby ste prestali jesť. Ak si však vypestujete zvyk chcieť jesť vždy, keď vidíte lákavé jedlo, centrum sýtosti je čoraz menej citlivé a signál, ktorý vám hovorí, že ste plní, slabne. Ak jedlo vynecháte, hlad opätovne aktivuje centrum sýtosti.

Nedávna štúdia  sa zaoberala vplyvom obmedzenia stravy na pocit sýtosti. Zistilo sa, že obmedzenie príjmu kalórií môže znížiť hladinu leptínu v tele, čím sa zabráni poruche príjmu leptínu hypotalamom. Konzumácia väčšieho množstva vysokokalorických potravín, ako sú tuky, sacharidy, fruktóza a sacharóza, spôsobí, že hypotalamus bude ešte menej citlivý.

Táto štúdia tiež naznačuje, že dôvodom, prečo majú obézni ľudia ťažkosti s pocitom sýtosti, je zápal v hypotalame a blokáda nervových buniek súvisiacich s pocitom sýtosti. Pôst však môže znížiť zápal hypotalamu.

Pohľad tradičnej čínskej medicíny na obezitu 

Okrem jednoduchej metódy redukcie jedného jedla týždenne môžu pri chudnutí pomôcť aj prístupy tradičnej čínskej medicíny (TČM), ako je akupunktúra a špecifické terapie. TČM verí, že obezita je spôsobená nahromadením hlienu v tele. Hlien je spôsobený nedostatočnosťou činnosťou sleziny. Slezina spomínaná v TČM nie je len orgán ako v modernej medicíne, ale je to aj koncept funkčnosti.

Okrem imunitnej funkcie je slezina zodpovedná aj za tráviaci systém, ktorý premieňa potravu a vodu na jemnejšie látky, absorbuje ich a transportuje do orgánov. Ak je slezina oslabená, metabolizmus vody v tele nemôže prebiehať normálne a objavuje sa „vlhkosť“. Ak je funkcia sleziny nedostatočná, voda a vlhkosť sa nerozpúšťajú a vytvára sa hlien. Hlien sa hromadí v podkoží a tvorí podkožný tuk a môže sa hromadiť vo vnútorných orgánoch a stať sa viscerálnym tukom.

Ako TČM pomáha pri liečbe obezity? 

TČM teda lieči obezitu premenou hlienu a znížením zadržiavania vody, čím posilňuje čchi sleziny. TČM má na to mnoho liekov a akupunktúrnych bodov. Napríklad „odvar Er Chen“ (kombinácia citrusov a pinélie) je jedným z bežných receptov na premenu hlienu, ktorý sa skladá z mandarínkovej kôry, pinélie, pornatky kokosovej  a sladkého drievka. Okrem toho sa v štúdiách zistilo,  že odvar Er Chen môže zlepšiť metabolické poruchy a znížiť telesnú hmotnosť a viscerálny tuk u obéznych myší. Niektoré štúdie tiež zistili, že užívanie odvaru Er Chen môže liečiť stukovatenie pečene.

V klasickej knihe čínskej medicíny „Gynekológia Fu Qing-Zhu“ sa uvádza, že príliš veľa viscerálneho tuku ovplyvňuje funkciu ženských orgánov a spôsobuje neplodnosť. Užívanie odvaru Er Chen môže vyliečiť aj toto ochorenie.

Okrem toho pri odstraňovaní viscerálneho tuku pomáhajú aj čínske liečivé byliny, ako je moruša, hloh, kasia a iné.

Pri chudnutí pomáhajú aj akupunktúrne masáže. Jedným z často používaných akupunktúrnych bodov je Fenglong, ktorý sa nachádza asi 25,5 až 28 cm pod vonkajším kolenným kĺbom na vonkajšej strane lýtka. Pôsobením na tento akupunktúrny bod možno tiež odstrániť hlieny a odbúrať tuk.

Škodlivosť moderných metód chudnutia

Pri používaní moderných metód chudnutia je dôležité mať na pamäti ich možné nedostatky.

1. Ketogénna diéta

Ketogénna diéta vyžaduje nedostatočný príjem sacharidov, aby sa telo dostalo do stavu ketózy a namiesto toho spaľovalo tuky. Táto metóda môže ľuďom pomôcť rýchlo schudnúť, ale môže tiež spôsobiť problémy s pečeňou a žlčníkom.

Pokusy na zvieratách ukázali, že u potkanov na dlhodobej ketogénnej diéte sa vyvinula acidóza a anémia, pričom sa okrem iného výrazne znížil počet červených krviniek a hemoglobínu. Dlhodobá ketogénna diéta tiež zhoršila peroxidáciu lipidov v pečeni a obličkách.

 2. Mäsová diéta

Jesť len mäso bez tukov a škrobov na chudnutie nepochybne funguje, ale ak sa prejedáte bielkovinami, ktoré sa nedokážu dostatočne vstrebať, preťažujete obličky.

 3. Surová zelenina

Spoliehať sa pri chudnutí len na šaláty spôsobuje kŕč, pretože mnohé druhy zeleniny, najmä kapustovité, obsahujú goitrogén, ktorý narúša hormóny štítnej žľazy. Prejedanie sa surovou zeleninou môže spôsobiť strumu, čo je opuch štítnej žľazy.

4. Prejedanie sa

Keď pri jednom jedle zjete menej a dostanete hlad, pri ďalšom jedle zjete viac. Toto „striedanie veľkých a malých jedál“ môže spôsobiť poruchu spaľovania tukov. Môže dokonca spôsobiť tukovú degeneráciu pečeňových buniek, známu aj ako tuková pečeň alebo cirhóza.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj