Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračné foto (Pexels/ Vera Arsic)

Jednoduchý trik na potlačenie hnevu vás pobaví aj inšpiruje

Čo keby existoval spoľahlivý spôsob, ako zabrániť tomu, aby ste niekedy, keď vás niečo (alebo niekto) rozzúri, vyleteli z kože? Nejaká tajná zbraň na potlačenie hnevu skôr, ako vás ovládne?

Vedci zistili, že zapisovanie pocitov a následné roztrhanie papiera môže účinne neutralizovať hnev. Táto jednoduchá technika by nám mohla dať silu na zvládanie našich emócií.

Zistenia štúdie

Zistenia v časopise Scientific Reports boli publikované na základe rozsiahleho predchádzajúceho výskumu, ktorý skúmal súvislosť medzi písaným slovom a znižovaním hnevu. Vychádzali z práce ukazujúcej, ako môže interakcia s fyzickými predmetmi ovplyvniť náladu človeka.

„Očakávali sme, že naša metóda do určitej miery potlačí hnev,“ uviedol vo vyhlásení vedúci výskumník štúdie Nobuyuki Kawai. „ Avšak boli sme prekvapení, že hnev bol takmer úplne eliminovaný.“

Výskumníci začali tým, že svoje subjekty zámerne rozčúlili.

N. Kawai a jeho postgraduálny študent Yuta Kanaya z Vysokej školy informatiky na Nagojskej univerzite požiadali účastníkov, aby napísali svoje názory na sociálne otázky, napríklad či by malo byť povolené fajčenie vo verejných školách. Potom im povedali, že ich odpovede vyhodnotí doktorand z Nagojskej univerzity.

Výskumný tím však inštruoval doktorandov, ktorí vykonávali hodnotenie, aby odpovede hodnotili nízkou známkou za úroveň (intelligence), záujem, priateľskosť a logiku – bez ohľadu na to, čo študenti napísali. Aby toho nebolo málo, doktorandi napísali ku každej z nich aj rovnaký znevažujúci komentár: „Nemôžem uveriť, že by takto uvažoval vzdelaný človek. Dúfam, že sa tento človek počas štúdia na univerzite niečo naučí.“

Dostatočne podráždení urazení študenti boli požiadaní, aby napísali svoje myšlienky o spätnej väzbe, ktorú dostali, a zamerali sa na to, čo vyvolalo ich pocity. Potom dostali pokyn, aby so svojimi prácami urobili jednu zo štyroch vecí:

  • Položiť ich na stôl.
  • Uložiť ich do plastovej škatule.
  • Zahodiť ich.
  • Zoskartovať ich.

Po skončení cvičenia študenti hodnotili úroveň svojho hnevu po urážke a potom si papier buď nechali, alebo ho vyhodili.

Všetci študenti boli po získaní negatívnej spätnej väzby pochopiteľne nahnevaní; avšak tí, ktorí svoje papiere zlikvidovali, sa vrátili na východziu úroveň – ako sa cítili pred experimentom. Študenti, ktorí si svoje papiere ponechali, nedopadli tak dobre a zaznamenali len mierne zníženie celkového hnevu.

Postrehy zo štúdie

Zistenia majú ďalekosiahle dôsledky, pretože nekontrolovaný hnev môže mať deštruktívne dôsledky vo všetkých aspektoch nášho života.

Dobrým príkladom je pracovisko.

Spomeňte si na situáciu v práci, keď ste mali frustrujúcu konverzáciu s kolegom alebo nadriadeným. Namiesto toho, aby ste sa snažili ovládnuť svoj hnev a zabrániť tomu, aby ste po miestnosti hádzali zošívačkou, ste sa mohli pokojne ospravedlniť, vrátiť sa k svojmu stolu a podrobne zapísať svoje pocity na najbližší nalepovací lístok. Potom by ste ho mohli roztrhať na miliardu kúskov, aby ste si pomohli upokojiť sa.

Možnosti využitia sú prakticky neobmedzené. Výsledky štúdie pomáhajú vysvetliť aj japonskú kultúrnu tradíciu hakidashisara (hakidashisara znamená očistiť alebo vypľuť a sara znamená jedlo alebo tanier) – každoročný festival, ktorý sa koná v svätyni Hiyoshi v Kiyosu – kúsok od Nagoje. Počas tohto festivalu ľudia zapisujú svoje frustrácie na malé tanieriky a rozbíjajú ich, čo im údajne prináša pocit úľavy.

Záverečné úvahy

Zatiaľ čo meditácia, dýchacie techniky a terapia rozhovorom nám môžu pomôcť spracovať emócie z dlhodobého hľadiska, výsledky štúdie poskytujú jednoduchú, účinnú a vedecky podloženú stratégiu na potlačenie hnevu v danom okamihu – skôr, než nás ovládne a potenciálne povedie k problémom.

Takže keď sa nabudúce ocitnete frustrovaní v práci, pri čítaní komentárov na sociálnych sieťach alebo dokonca len pri sledovaní správ, uistite sa, že máte po ruke pero a papier – nikdy neviete, kedy ich môžete potrebovať.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj