Štvrtok 19. septembra, 2024
Tunely v Gaze (screenshot z videa IDF)

Izraelská armáda zverejnila video podzemných tunelov Hamasu

Pod ulicami Gazy pretína podzemie zložitý labyrint chodieb. Nachádzajú sa pod nemocnicami, školami, mešitami či domami. Hovorí sa im „metro v Gaze“ a slúžia ako úkryt pre militantné hnutie Hamas.

Celá sieť tunelov je údajne dlhá až 500 kilometrov, pričom niektoré vedú až do Izraela. Izraelská armáda zverejnila krátke video s ukážkou, ako takéto tunely vyzerajú. Keďže sa v nich ukrýva veľké množstvo islamských extrémistov a ich zbraní, sú pre izraelské sily jedným z prioritných záujmov.

„Aby sme zničili Hamas, musíme zničiť jeho podzemné tunely,“ hovorí izraelská armáda.

Hamas sa v pásme Gazy skrýva v podstate pod zemou, pod obytnými domami ľudí, ktorí tam žijú. Existuje rozsiahla sieť podzemných bunkrov prepojených tunelmi. Nájsť teroristov a ich rukojemníkov v tomto bludisku nebude jednoduché.

Vstupy do tunelov v Gaze sa podľa videa izraelskej armády nachádzajú pod obytnými domami, mešitami a školami. Izraelská armáda obviňuje Hamas, že na výstavbu tunelov použil milióny z pomoci určenej pre civilistov.

Tunely umožňujú teroristom stretávať sa, organizovať a nepozorovane sa pohybovať po celom území Gazy. V podzemných skladoch sa skladujú aj zbrane, munícia a ďalšie vojenské zásoby.

V tuneloch sú nainštalované pevné linky, ktoré umožnili teroristom z Hamasu uskutočniť nedávny útok na Izrael bez toho, aby sa o tom izraelské tajné služby dozvedeli prostredníctvom odpočúvania.

Izraelské sily oznámili, že v piatok v noci zničili pri leteckých útokoch 150 podzemných cieľov v pásme Gazy. Izraelská armáda uviedla, že okrem tunelov a inej podzemnej infraštruktúry zlikvidovala aj niektorých teroristov Hamasu vrátane šéfa leteckých operácií Asim Abu Raqaba, ktorý sa podieľal na plánovaní brutálneho útoku zo 7. októbra.

Prečítajte si aj