Štvrtok 19. septembra, 2024
Iránska raketa zem-zem Šaháb-3, Ilustračná foto (ATTA KENARE/Getty Images)
,

Izrael: raketa Húthíov úspešne zachytená – obranný systém „Arrow“ prešiel skúškou ohňom 

USA a Izrael spolupracujú na systéme protiraketovej obrany Arrow od roku 1989. Systém sa nedávno musel po prvýkrát osvedčiť proti rakete vystrelenej z diaľky proiránskymi milíciami Húthíov. Úspešne.

V rokoch 1989 až 2007 USA a Izrael spoločne investovali približne 2,4 miliardy dolárov do vývoja systému protiraketovej obrany Arrow. Vláda Jeruzalema prispievala ročne sumou približne 65 miliónov dolárov. Prvé obranné rakety boli uvedené do prevádzky koncom 90. rokov. 31. októbra 2023 sa mali prvýkrát osvedčiť v akcii. V ten deň proiránske milície Húthíov vystrelili z Jemenu na pobrežné mesto Ejlat pri Červenom mori.

Arrow zachytila strelu mimo zemskej atmosféry

Húthíovia majú skúsenosti s používaním balistických rakiet. Od vypuknutia vojny v Jemene ich vystrelili desiatky smerom na Saudskú Arábiu a Spojené arabské emiráty.

Strely boli vypálené na Izrael zo vzdialenosti najmenej 1 600 kilometrov. Podľa novín Haaretz sa pravdepodobne jedná o „raketový útok s najdlhším doletom v modernej vojne“. S pomocou obrannej rakety Arrow 2 bola raketa zachytená mimo zemskej atmosféry – dlho predtým, ako mohla spôsobiť potenciálne škody.

Proiránske milície sa 31. októbra prihlásili k zodpovednosti za niekoľko raketových a dronových útokov, odkedy izraelské obranné sily začali protiteroristickú operáciu v Gaze. Americkému námorníctvu sa podarilo niektoré z nich z lode USS Carney vo východnom Stredomorí  zachytiť. Ďalšie zneškodnili saudské sily pomocou batérie Patriot.

USA tam presunuli lietadlovú loď niekoľko dní po krvavom útoku hnutia Hamas na izraelské pohraničné oblasti. Spravodajské informácie zrejme naznačovali, že útok na Izrael je plánovaný aj z tohto smeru. Pri výbuchu súvisiacom s útokom na egyptské letovisko Taba bolo zranených šesť ľudí.

Prvý obranný systém špeciálne navrhnutý pre balistické rakety

Systém Arrow sa od ostatných systémov protiraketovej obrany líši tým, že bol od začiatku navrhnutý na zachytávanie balistických rakiet. Súčasné americké systémy ako Patriot, SM a Aegis boli pôvodne navrhnuté ako systémy protivzdušnej obrany. Až neskôr boli systematicky prestavané na protiraketovú obranu.

Naliehavosť vývoja takéhoto systému ukázali útoky irackých rakiet Scud počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991, keď sa ukázalo, že 41 rakiet Patriot, ktoré Bushova administratíva poskytla Izraelu, ich nedokáže zneškodniť. Izrael následne začal budovať svoj vlastný viacúrovňový protiraketový štít. V roku 2019 bola v Izraeli rozmiestnená aj americká batéria THAAD.

Ako vysvetľuje časopis Breaking Defence, systém Arrow spolu s David’s Sling a Iron Dome tvoria najvyššiu úroveň tohto štítu. V súčasnosti prebiehajú práce na systéme Arrow 4. série . Aktuálne používaný systém 3. série sa bude v budúcnosti používať aj v Nemecku. Nemecká vláda údajne investovala do zariadení protiraketovej obrany nemeckej armády  približne štyri miliardy eur.

Prvé nasadenie systému Arrow v roku 2017 v inom kontexte

Systém Arrow bol prvýkrát nasadený v Izraeli v roku 2017. Vtedy však jeho skutočnou úlohou nebolo zachytenie rakety vystrelenej na diaľku. Sýria vtedy vystrelila raketu zem-vzduch S-200 na lietadlo izraelského letectva. Tá svoj cieľ minula. Hrozilo však, že jej trajektória skončí v obývanej oblasti, preto bol aktivovaný Arrow 2.

Provokácie proti Izraelu zo strany Iránu boli doposiaľ obmedzené. Obávaný útok na viacerých frontoch sa zatiaľ príliš neprejavil. Ostreľovanie z Libanonu, Sýrie a teraz aj z Jemenu má zrejme narušiť zameranie Izraela na Gazu.

„To sa nestane,“ povedal médiám hovorca izraelského ministerstva obrany. Úspešná operácia Arrow bola viac než len „ochrana obyvateľov Ejlatu a zasadenie úderu arogancii Húthíov“. Mala tiež ukázať Iránu ako mocnosti, ktorá stojí za útokmi, že Izrael je schopný úspešne zakročiť proti raketovému programu Teheránu. A  to má mať „ďalekosiahle dôsledky pre regionálny konflikt“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj