Štvrtok 19. septembra, 2024
Írsky premiér Leo Varadkar po referende 9. marca 2024 v Dubline, Írsko. (foto: Charles McQuillan/Getty Images)

Írski voliči rázne odmietli zmenu ústavy o rodine a ženách v domácnosti

Írska vláda utrpela výraznú porážku v dvoch referendách zameraných na zmenu írskej Ústavy s cieľom rozšíriť definíciu rodiny a zmeniť ustanovenie o úlohe žien v rodine.

Účasť na referendách, ktoré sa konali v piatok, bola 44,36 %, čo je výrazný pokles oproti referendu o interrupciách v roku 2018 so 64 %-nou účasťou.

Proti rozšíreniu definície rodiny hlasovalo 67,69 % a 73,93 % odmietlo návrh na zrušenie ochrany matiek pred nutnosťou pracovať.

Vládna koalícia v sobotu uznala porážku ešte pred sčítaním všetkých hlasovacích lístkov, pričom premiér Leo Varadkar vyhlásil, že je „jasné“, že referendum bolo „pri slušnej volebnej účasti úplne porazené“.

Zmena a doplnenie zákona o zdravotnej starostlivosti

V pozmeňujúcom návrhu o starostlivosti sa navrhovalo odstrániť uznanie „života ženy v domácnosti“ zo strany štátu ako životne dôležitej podpory pre spoločné dobro, ako aj záväzok pokúsiť sa „zabezpečiť, aby matky neboli z ekonomickej nevyhnutnosti nútené venovať sa práci na úkor svojich povinností v domácnosti“.

Namiesto toho by štát uznával a chránil „poskytovanie starostlivosti, ktorú si členovia rodiny navzájom poskytujú na základe väzieb, ktoré medzi nimi existujú“.

Premiér Varadkar označil hlasovanie, ktoré sa zámerne konalo na Medzinárodný deň žien, za príležitosť odstrániť niektoré „veľmi staromódne, veľmi sexistické vyjadrenia o ženách“.

Niektorí aktivisti a skupiny na ochranu práv osôb so zdravotným postihnutím sa však postavili proti návrhu nahradiť toto znenie formuláciou uznávajúcou starostlivosť v rodinách, pretože neukladá štátu väčšiu právnu povinnosť podporovať osoby, ktoré poskytujú alebo prijímajú starostlivosť.

Pozmeňujúci a doplňujúci návrh týkajúci sa rodiny

Podľa Ústavy štát uznáva rodinu „ako prirodzenú primárnu a základnú jednotku spoločnosti a ako morálnu inštitúciu, ktorá má neodňateľné a nepremlčateľné práva, predchádzajúce a nadradené všetkým pozitívnym zákonom“.

Má tiež povinnosť chrániť „inštitúciu manželstva, na ktorom je rodina založená“.

Vláda navrhla vypustiť slová „na ktorej je založená rodina“ a vložiť opis rodiny v znení „či už je založená na manželstve alebo na iných trvalých vzťahoch“.

Premiérka uviedla, že cieľom pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu je zahrnúť rodiny, ktoré nie sú založené na manželstve, ako napríklad rodiny vedené starým rodičom alebo osamelým rodičom.

Odporcovia kritizovali chýbajúcu definíciu „trvalých vzťahov“ a tvrdili, že by to spôsobilo problémy na súdoch.

Bývalý Tanaiste (podpredseda vlády) Michael McDowell, ktorý pôsobil aj ako generálny prokurátor, nedávno na svojom blogu uviedol, že návrhy sú založené na „právnom a logickom nezmysle“.

„Každý vie, či je alebo nie je zosobášený. Nikto nevie, kto je alebo kto nie je v ‚trvalom vzťahu‘, pokiaľ súd v spornom prípade nerozhodne, že je ‚trvalý‘, Nikto nevie, ako a kedy sa ‚trvalý vzťah‘ medzi dvoma dospelými osobami v očiach zákona skončí,“ napísal.

Odmietol ubezpečenie vlády, že novela nebude mať vplyv na daňové právo, rodinné právo, právo sociálneho zabezpečenia, dedičské právo, dôchodkové právo a imigračné a dôchodkové právo, a uviedol, že toto ubezpečenie považuje za „ťažko uveriteľné“.

Vláda rešpektuje výsledky

V sobotňajšom prejave na dublinskom hrade Varadkar povedal, že vláda „zjavne… pochybila“ a voliči jej uštedrili „dve rany“.

Premiér uviedol, že vláda nedokázala „presvedčiť ľudí o nevyhnutnosti alebo potrebe referenda vôbec, nehovoriac o podrobnostiach jeho znenia“ a že „akceptuje výsledky a bude ich plne rešpektovať“.

Dodal, že vláda bude pokračovať v práci „v súvislosti s rodovou rovnosťou, zlepšením podmienok pre opatrovateľov a poskytnutím práv ľuďom so zdravotným postihnutím“.

Minister zahraničných vecí a obrany Micheal Martin tiež povedal, že „väčšina nebola presvedčená“ a vláda plne rešpektuje rozhodnutie voličov.

Opozičná líderka Mary Lou McDonaldová odmietla tvrdenie, že jej strana, ktorá viedla kampaň za hlasovanie „áno – áno“, nie je v kontakte s írskou verejnosťou.

Embed from Getty Images

„Nie, sme veľmi, veľmi v kontakte s ľuďmi a určite si spomínate, že som od začiatku hovorila, že sme veľmi za odstránenie sexistického jazyka z Ústavy, veľmi za inkluzívnu definíciu rodiny,“ povedala v sobotu McDonaldová.

Z porážky obvinila vládu, ktorá podľa nej „prišla s nedostatkom, pokiaľ ide o formuláciu starostlivosti. Nezohľadnili Občiansky parlament, nekonzultovali to s opozíciou ani s inými zainteresovanými stranami. Nespolupracovali a nedokázali presvedčiť“.

Líderka labouristov Ivana Baciková tiež obhajovala rozhodnutie svojej strany podporiť hlasovanie a obvinila vládu, že nepresvedčila verejnosť.

„Myslím si, a je to jasné, že je to zodpovednosť vlády, pretože vláda musí najprv vysvetliť ľuďom, prečo si vybrala a pristúpila k formulácii, ktorá sa tak výrazne líši od formulácie, ktorú navrhol náš výbor Oireachtas [parlamentu] pre rodovú rovnosť, formulácie, ktorú podporili viaceré strany,“ povedala.

„Prečo nevystúpili asertívnejšie a nepredali to ľuďom? Pretože to, čo sme videli od vlády, najmä v posledných týždňoch, keď strana „proti“ získavala pôdu pod nohami, sme videli nevýraznú kampaň zo strany vlády.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj