Nedeľa 8. septembra, 2024
Hovorca izraelskej armády viceadmirál Daniel Hagari a jeho zástupkyňa Masha Michelsonová vedľa iránskej balistickej rakety, ktorá tento víkend dopadla do Izraela počas návštevy médií na vojenskej základni Julis neďaleko juhoizraelského mesta Kirjat Malachi 16. apríla 2024. (Foto GIL COHEN-MAGEN/AFP via Getty Images)

Irán zo svojho útoku nevyviazne bez ujmy, varuje Izrael

Izraelská armáda v utorok varovala, že Irán „neunikne bez ujmy“ z bezprecedentného útoku, ktorý v sobotu večer podnikol proti Izraelu v reakcii na útok na jeho konzulát v Damasku. 

Hovorca armády Daniel Hagari počas návštevy základne v južnom Izraeli, ktorú zorganizoval pre médiá, povedal: „Nemôžeme sa nečinne prizerať takejto agresii; Irán neunikne bez ujmy.“

Útok „nezostane nepotrestaný

„Irán bude musieť prijať dôsledky svojich činov,“ povedal náčelník generálneho štábu generálporučík Herzi Halevi na X. „Na základe toho sa rozhodneme pre našu reakciu,“ dodal. Zároveň sa poďakoval členom koalície vytvorenej na potlačenie tohto útoku počas operácie „Železný štít“, konkrétne veleniu Spojených štátov, ktoré operáciu viedlo spoločne s izraelskou armádou, britskými, francúzskymi a ďalším spojencami (Jordánskom a Saudskou Arábiou, pozn. ed.). Takmer všetkých 350 dronov a rakiet vypustených Iránom bolo zachytených.

„Vypálenie 110 rakiet priamo na Izrael nezostane nepotrestané. Rozhodneme sa, kde a ako odpovieme,“ vyhlásil Daniel Hagari.

Izraelská armáda ukázala skupine novinárov jednu z rakiet zachytených počas útoku, ktorú  vytiahli z Mŕtveho mora, pričom zdôraznila, že tento typ zariadenia môže niesť výbušnú nálož s hmotnosťou 500 kg.

„Ich úlohou, ich jediným zámerom bolo zabíjať a ničiť životy Izraelčanov a Izraela,“ povedal ďalší hovorca armády Peter Lerner. „Ak by neboli zachytené, rozsah (škôd) by bol obrovský,“ dodal hovorca.

„Hovorili sme len o iránskej jadrovej hrozbe. Irán zároveň predstavoval konvenčnú hrozbu s cieľom vytvoriť okolo Izraela ohnivý kruh,“ dodal Hagari.

V sobotu večer, po mesiacoch rastúceho napätia v celom regióne podnikol Irán svoj prvý priamy útok proti Izraelu ako odvetu za smrtiaci útok na iránsky konzulát v sýrskom Damasku z 1. apríla, ktorý sa pripisuje Izraelu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj