Sobota 5. októbra, 2024
Inžinier na dôchodku, ktorého dom bol 11-krát zaplavený, si stavia protipovodňový múr (SWNS)

Inžinier na dôchodku, ktorého statok bol 11-krát zaplavený, si okolo domu postavil protipovodňový múr (+Foto)

Inžinier na dôchodku bol nazvaný „Knut Veľký z Worcestru“ po tom, čo postavil múr na ochranu svojho majetku v hodnote 600 000 libier (701 000 eur) pred záplavami.

60-ročný Nick Lupton a jeho 50-ročná manželka Anne žijú spolu v prestavanom dome zo 17. storočia na brehu rieky Severn.

Ich dom a pozemok s rozlohou 40 árov boli zaplavené 11-krát, odkedy sa v roku 2016 nasťahovali do štvorizbového rodinného domu v Pixhame v grófstve Worcestershire. Manželia uviedli, že už mali dosť nákladných odstraňovaní škôd, a tak sa rozhodli obohnať celý pozemok 2,1-metrovou protipovodňovou bariérou.

Zábery z dronu ukazujú dom a dvor uprostred povodne po tom, ako sa rieka Severn nedávno vyliala z brehov.

(SWNS)

Výstavbou tehlovej bariéry strávili štyri mesiace a nakoniec ju dokončili v októbri minulého roku – len niekoľko týždňov predtým, ako sa Britániou prehnala búrka Henk.

„Vedeli sme do čoho ideme, keď sme kupovali tento dom. Od roku 2016 nás zaplavila voda už 11-krát,“ povedal Nick. „Žijeme v krásnej časti sveta, hneď vedľa rieky Severn, s jedinou chybičkou – zaplavuje nás.“

„Nakoniec sme sa rozhodli svojpomocne si postaviť okolo domu múr… Dokončili sme ho v polovici septembra [minulého roka] a v polovici októbra sme ho otestovali. Povodňová voda dosahuje celkom vysoko, blíži sa k rekordu z roku 2020, takže je to naozaj dobrý test a zatiaľ to vydržalo.“

(SWNS)
(SWNS)

Súčasťou nehnuteľnosti bol kedysi hostinec riečneho prievozníka. Keď v ňom bola krčma, zvuk plávajúcich pivných sudov v pivnici bol varovným signálom blížiacich sa záplav.

Pred vybudovaním protipovodňovej steny pár pridal zábrany pred dvere a čerpadlá pod podlahy, aby zabránili prenikaniu povodňovej vody. Manželia si na zaplatenie protipovodňovej steny zobrali hypotéku a vyjadrili nádej, že vďaka nej sa zvýši hodnota ich domu.

(SWNS)

Susedia z okolia gratulovali manželom k tomu, čo sa rozhodli podniknúť na ochránu svojho dom.

„Nick je úžasný chlapík a všetci mu tlieskame za to, čo urobil – nazývame ho worcesterskou odpoveďou na kráľa Knuta Veľkého,“ povedal jeden z miestnych obyvateľov. „Záplavy sú tu v okolí celkom problémom. Nezaplavuje len polia, ale aj cesty a domy.“

„Kompetentní musia čo najskôr konať, aby sa toto nešťastie neopakovalo, inak sa ľudia jednoducho odsťahujú.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj