Sobota 6. júla, 2024
Jeden zo „zázračných liekov“, označovaný za najsilnejšie antibiotikum, je odvar z púhych štyroch ingrediencií: kurkumy, zázvoru, medu a prekvapivej ingrediencie vanilky. (Pixabay)

Internetové „zázračné antibiotikum“ obstálo pri vedeckom skúmaní

Príspevky na sociálnych sieťach s podivnými odvarmi a zvláštnymi prírodnými spôsobmi liečby denne zaplavujú internet a ponúkajú nádej tým, ktorí hľadajú alternatívu k bežným farmaceutickým postupom. Stále viac ľudí sa snaží rozšíriť svoje znalosti o bylinných liekoch, samoaplikačných receptúrach a domácich prípravkoch rastlinného pôvodu, známych aj ako fytofarmaká.

Hoci tento trend určite šíri osvetu a zodpovednosť za svoje zdravie, nie všetky príspevky o zdraví, ktoré sa šíria na internete, sú dôveryhodné.

S príchodom každého nového hnutia prichádzajú tí, ktorí chcú zneužiť nevinné duše na osobný zisk a moc. Preto je múdre uplatňovať zásadu „caveat emptor“ – opatrnosť, zdravý rozum alebo jednoducho postoj „dávania si pozor“.

Najnovší humbuk okolo „antibiotík“

Jedným zo „zázračných liekov“, označovaných za najsilnejšie antibiotikum, je zmes púhych štyroch zložiek: kurkumy, zázvoru, medu a prekvapivej prísady – vanilky.

Armen Adamjan, hviezda TikToku, ktorý stojí za projektom „creative explained“, radí svojim divákom, aby denne užívali jednu čajovú lyžičku tohto zlatého elixíru a sledovali, ako sa ich telo uzdravuje. Recept na túto zmes na jeho kanáli je nasledovný:

  • ½ šálky medu
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • ½ čajovej lyžičky zázvoru
  • 1 čajová lyžička vanilky

Aké jednoduché! Počkajte však…

Zameranie sa na kritické detaily

Ak by vzorec obstál vo vedeckom testovaní, zdalo by sa, že je skutočne fenomenálny. Ako sa uvádza v časopise The Lancet, svet čelí stále väčšiemu počtu antimikrobiálnych rezistencií a stále väčšej záťaži moderných systémov zdravotnej starostlivosti.

Podľa článku možno globálnu hrozbu antimikrobiálnej rezistencie (AMR) zúžiť na „šesť hlavných patogénov úmrtí spojených s AMR: Escherichia coli, po ktorej nasleduje Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus pneumoniae, Acinetobacter baumannii a Pseudomonas aeruginosa“.

AMR je problematická najmä v nemocniciach, na klinikách a v iných zdravotníckych zariadeniach. Podľa zistení prezentovaných v článku International Journal of Molecular Sciences z roku 2019 je až 15% hospitalizovaných pacientov postihnutých infekciami spojenými so zdravotnou starostlivosťou.

Preto je liečba aspoň menších infekcií doma pre mnohých čoraz lákavejšia.

V tomto článku dôkladne preskúmame všetky zložky, aby sme zistili, či tento zázračný elixír, ktorý sa šíri online, obstojí vo vedeckom hodnotení.

Kurkuma ako alternatíva k antibiotikám

Jedna z in vitro štúdií zistila, že Curcuma longa, všeobecne známa ako kurkuma, je mimoriadne užitočná v boji proti dvom vyššie uvedeným patogénom. Výskumníci sa pokúsili liečiť Escherichia coli a Staphylococcus aureus pomocou surovej kurkumovej pasty a porovnali ju s vodným tekutým extraktom a bežnými antibiotikami. Počas ročného skúmania všetky tri metódy úplne potlačili rast baktérií.

Ďalšia štúdia rovnakého charakteru v roku 2023 odhalila, že extrakt z odnoží kurkumy dokáže zlikvidovať baktérie Proteus mirabilis a multirezistentné baktérie Klebsiella.

Kurkuma a jej antibiotické vlastnosti sa skúmali aj vo svete zvierat a podľa publikácie z roku 2023 v časopise Translational Animal Sciences sa považovala za „alternatívu k antibiotikám vo výžive hydiny“. Chov tisícov kurčiat v uzavretých priestoroch spôsobil, že v nadrozmerných hydinárňach je nevyhnutné používať antibiotiká a podnietil volanie po účinných alternatívach pre infekčné choroby odolné voči antimikrobiálnym látkam.

Kurkumín, účinná zložka kurkumy, pôsobí proti širokému spektru rezistentných baktérií a vykazuje antimikrobiálne účinky.

Kurkuma je tak trochu všeliek, pretože tento žltooranžový koreň má ešte viac zdravotných výhod ako len antibiotické vlastnosti.

„Kurkumín má protizápalové, antioxidačné, antinociceptívne, antiparazitárne a antimalarické účinky a používa sa ako prostriedok na hojenie rán,“ uvádza sa v štúdii z roku 2022 uverejnenej v časopise Antibiotics.

V prehľade sa uvádza, že niekedy je problém s „biologickou dostupnosťou kurkumínu u človeka“, čo je spôsobené „slabou absorpciou kurkumínu v tenkom čreve, rýchlym metabolizmom a rýchlou systémovou elimináciou“. To by však nemalo byť prekážkou, keďže kurkumínom sa nemožno predávkovať. Testy ukázali, že vysoké dávky kurkumy možeme tolerovať bez vedľajších účinkov.

Ďalší výskum uverejnený v časopise Molecular Pharmaceutics tieto zistenia potvrdil a zistil, že kurkumín má široké využitie proti rakovine, kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke, artritíde, neurologickým ochoreniam a Crohnovej chorobe.

Zázvor – ďalšia zázračná prísada

Ďalším fytofarmakom, ktoré sa používa ako alternatívne antibiotikum u hydiny, je zázvor. V prehľade z roku 2020 uverejnenom v časopise Animals sa vyhodnotilo množstvo štúdií a zistilo sa, že zázvor potláča a kontroluje črevné patogény a je sľubnou alternatívou k antibiotikám.

Výskum publikovaný v časopise Molecules skúmal zázvorový esenciálny olej v štúdii uskutočnenej in vitro. Ukázalo sa, že je účinný proti dvom bakteriálnym kmeňom odolným voči antibiotikám: Staphylococcus aureus a Escherichia coli. Ako účinné antimikrobiálne zložky sa javia najmä zložky zázvoru zingiberén a alfa-kurkumín.

Podľa odborníkov má zázvor potenciál ako nutraceutikum, t. j. potravina, ktorá má liečivé účinky.

Význam liečivých rastlín ako alternatívy ku konvenčným antibiotikám bol zdôraznený v nigérijskej publikácii v časopise Scientific World Journal. Zázvor, ako jedna z mnohých liečivých rastlín tradične pestovaných v Nigérii, je v prehľade označený za vhodnú doplnkovú terapiu v boji proti multirezistentným patogénom. V článku sa dokonca uvádza, že zázvor je nielen skvelou alternatívou k antibiotikám, ale nemá ani toxické vedľajšie účinky, ktoré pravidelne sprevádzajú konvenčnú medicínu.

Ďalším významným druhom, ktorý sa často používa v tradičnej ázijskej medicíne, je Zingiber officinale var. rubrum alebo jednoducho červený zázvor, ktorý má mnoho zdraviu prospešných a bioaktívnych zložiek. V prehľade z roku 2022 sa uvádza, že rastlina má „imunomodulačné, antihypertenzné, antihyperlipidemické, antihyperurikemické, antimikrobiálne a [vykazujúce] cytotoxické účinky“.

Med – viac ako len sladidlo

Väčšina lekárskej literatúry zdôrazňuje vlastnosti medu pri hojení rán, ale táto sladká pochúťka sa osvedčila aj vnútorne.

V štúdii in vitro z roku 2023 v časopise Antibiotics o antibiotických účinkoch medu nielen ako lokálnej liečby kože sa zistilo, že najmä med obohatený zázvorom má liečivé vlastnosti, ktoré „oslabujú faktory virulencie QS [quorum sensing] a tvorbu biofilmu u P. aeruginosa,“ jednej z problematických rezistentných baktérií.

Prehľad výskumu uverejnený v časopise Journal of Medicinal Food vysvetľuje zdravé účinky konzumácie medu. Znižuje množstvo hormónom podobných lipidov nazývaných prostaglandíny a má v našom tele prebiotické účinky. To je dobré, pretože tieto faktory kontrolujú zápaly, podporujú hojivé procesy a podporujú mikrobiálnu kontrolu.

Hoci sa med zdá byť skvelou alternatívou k antibiotikám, v poslednom desaťročí sa zistilo, že tento zlatý elixír je kontaminovaný pesticídmi, ťažkými kovmi a ďalšími látkami, ako sa uvádza v prehľade vo World Scientific Journal. Z tohto dôvodu je dôležité získavať med z dôveryhodných miestnych zdrojov a mať sa na pozore pred lacným medom z dovozu.

Bežné techniky zahrievania používané na pasterizáciu medu môžu tiež ovplyvniť jeho liečivé vlastnosti. V štúdii z roku 2023 sa zistilo, že tieto techniky môžu dokonca vytvárať toxické zlúčeniny. Výskumníci predstavili ultrazvuk ako metódu konzervácie, ale poznamenali, že v tejto oblasti je potrebný ďalší výskum. Ako alternatívu si môžete kúpiť nepasterizovaný, surový med.

Rovnako ako pri všetkých zložkách je potrebné dbať na kvalitu. Prinajmenšom skontrolujte na etikete potraviny krajinu pôvodu a zloženie medu, aby ste sa uistili, že neobsahuje prídavné látky.

Bez ohľadu na tieto problémy veda overila, že med má antibakteriálne vlastnosti.

Vanilka – prekvapujúca prísada

Ďalšou ingredienciou s extrémne rôznorodým uplatnením je vanilka.

Čistý vanilkový extrakt je jednou z najobľúbenejších esencií a môže byť finančne náročný. Imitácie vanilkovej arómy sú ľahko dostupné, ale nemajú rovnaké liečivé vlastnosti ako čistý rastlinný produkt. Podľa recenzie v časopise International Journal of Food Sciences and Nutrition sa vanilín, hlavná zložka vanilkových lúskov, často komerčne mieša alebo upravuje. Dávajte si preto pozor na kvalitu výrobkov, ktoré kupujete.

Zdá sa, že všetky výskumy vanilky ako liečivej látky sa uskutočnili v posledných rokoch. Štúdie naznačujú, že vanilka predstavuje „novú liečebnú stratégiu“ proti niektorým baktériám a vo vzťahu k baktériám rezistentným voči viacerým liekom.

V prehľade výskumu z roku 2022 zverejnenom v časopise European Journal for Microbiology and Immunology sa uvádza, že „vanilkové zložky poskytujú nové možnosti liečby infekcií spôsobených multirezistentnými baktériami“.

Vanilka už nie je len ochucovadlo. Vanilín alebo kyselina vanilínová, účinná zložka vanilky, má za sebou históriu ako zdraviu prospešná zložka s antimikrobiálnymi vlastnosťami.

Prehľad výskumu z roku 2021 potvrdzuje, že vanilka má antibakteriálne a antibiotické vlastnosti, a naznačuje, že „vanilín má potenciál byť v budúcnosti používaný ako antibiotická pomocná látka“.

Uplatňovanie zásady „kupujúci znáša riziko“

U všetkých štyroch zložiek sa preukázalo, že sú alternatívnymi antibiotickými zložkami.

Napriek tomu, ako pri všetkých inzerovaných doplnkoch alebo zdravotných produktoch, buďte pri kúpe alebo požití čohokoľvek opatrní a používajte zdravý rozum.

Rovnako ako pri ostatných liečebných prostriedkoch dávajte pozor na dávkovanie a sledujte, či vaše telo nevykazuje nejaké vedľajšie účinky, najmä ak niečo užívate dlhší čas. Všetky individuálne rady týkajúce sa liečby konzultujte s miestnym bylinkárom, naturopatickým lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj