Streda 3. júla, 2024
(Foto: FB / Jaroslav Spišiak • Progresívne Slovensko)

Inšpekcia prerušila trestné stíhanie v prípade úniku nahrávok z kancelárií „čurillovcov“, Spišiak hovorí o neférovom krytí Smeru

Úrad inšpekčnej služby (UIS) prerušil trestné stíhanie v prípade úniku nahrávok z kancelárii vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu, čo vyvolalo vlnu reakcií. Bývalý policajný prezident Spišiak označil rozhodnutie za neférové a neštandardné, kritizujúc spokojnosť inšpekcie s písomným stanoviskom strany Smer. Tento krok podľa neho podkopáva dôveryhodnosť vyšetrovania, ktoré malo objasniť, ako sa nahrávky do rúk koaličnej strany dostali.

„Fenomenálny úkaz

„Podľa medializovaných informácií Úrad inšpekčnej služby prerušil trestné stíhanie v prípade úniku nahrávok z kancelárií čurillovcov. Všetko ide podľa plánu a mojich očakávaní neférového boja, ktorý tu prebieha uplynulé roky,“ uviedol na sociálnej sieti bývalý policajný prezident a súčasný poslanec najsilnejšej opozičnej strany Progresívne Slovensko (PS) Jaroslav Spišiak.

Portál aktuality.sk informoval o tom, že vyšetrovateľ inšpekcie nepristúpil k predvolaniu na výsluch premiéra Roberta Fica (Smer-SD) alebo niektorého iného člena vládnej strany. Namiesto tohto štandardného postupu sa inšpekcia uspokojila s písomným zdôvodnením – stanoviskom Smeru – a kauzu prerušila. 

„To, že inšpekcia sa uspokojila s listovým zdôvodonením a celú vec prerušila, považujem za fenomenálny úkaz. Ak by sa policajti uspokojovali s takouto formou komunikácie, mohli by zrušiť výsluchy a všetko by riešili od stola,“ komentuje rozhodnutie ÚIS Spišiak.

Nejasný pôvod nahrávok

Podľa portálu sa vyšetrovateľovi ani za rok nepodarilo objasniť, akým spôsobom sa straníci Smeru dostali k nahrávkam, ktoré v tom čase nemali k dispozícii ani samotní obvinení policajti.

„Politici Smeru tu takmer tri roky na dennej báze púšťali výseky z nahrávok z policajných kancelárií. Ako sa neskôr ukázalo, mnohé boli povytrhávané z kontextu a tak sa často menil význam tvrdení, záhadným spôsobom, vždy v prospech obvinených,“ píše exprezident polície a poukazuje aj na fakt, že zatiaľ čo sa pri iných kauzách vrátane napr. „nahrávok z poľovníckej chaty“ členovia Smeru obraňovali potrebou zákonnosti získania takýchto nahrávok, pri použití „čurillovských nahrávok“ im podľa neho nezákonnosť získania neprekážala.

Podľa Spišiaka členovia Smeru tvrdili, že sa im nahrávky objavili na straníckej vrátnici. „Najnovšie mali v liste pre inšpekciu povedať, že o ich pôvode a doručení nevedeli nič a napriek tomu prezentovali „doručené“ nahrávky ako pravdu, lebo sa im hodili. Nemuseli vysvetľovať, či modifikovali oni, alebo zverejňovali tak, ako dostali,“ uviedol.

Zničiť Smer

Nahrávky, ktoré na svojich tlačových vystúpeniach púšťali členovia Smeru, ešte keď boli v opozícii, mali preukazovať, že policajti okolo Jána Čurillu z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) manipulujú trestné konania a ich úlohou je zničiť Smer. 

Na začiatku vlády Eduarda Hegera (dnes Demokrati, vtedy OĽANO) terajší premiér Fico, vtedy opozičný poslanec, poukazoval na to, že sa začali objavovať informácie o manipulovaní trestných konaní špeciálnou prokuratúrou a políciou. „A že sú tu konkrétne objednávky na konkrétnych ľudí, predovšetkým z prostredia Smeru,“ upresnil v tom čase.

Predseda momentálne najsilnejšej strany niekoľkokrát na besedách pustil úryvok jednej z nahrávok, kde zaznela veta: „Úloha je spraviť Smer zločineckú skupinu a tak úplne zničiť opozíciu.“

V televíznej relácii Na telo však v priamom prenose pustili celú nahrávku, na ktorej počuť policajta a vyšetrovateľa NAKA v rámci kontextu: „Ale, vieš, mne sa páči ten Fico. Doteraz to boli všetko jeho nominanti, to bolo v pohode, a teraz sú to už vyj**aní, špinaví kajúcnici, ktorí len chcú očierniť Smer,“ hovorí policajt na zverejnenej tajnej nahrávke policajnej inšpekcie z júla 2021 a dodáva, že podľa neho je Fico majster marketingu. „Aj ten Pellegrini, no jasné. Úloha je spraviť Smer zločineckú skupinu a úplne zničiť opozíciu,“ povedal vyšetrovateľ NAKA.

Vojna v polícii

Obvinenie voči vyšetrovateľom známym spoločne pod názvom čurillovci alebo policajti okolo Jána Čurillu, malo byť postavené najmä na odposluchoch v kanceláriách v priestoroch NAKA nasadených inšpekciou v roku 2021. Zároveň má Ústavný súd (ÚS) na stole dva a pol roka sťažnosť, ktorou sa čurillovci domáhajú, aby ÚS vyslovil, že odposluchy sú nezákonné.

Policajti z inšpekcie mali vyšetrovateľov NAKA odpočúvať, na čom robia, a koho z inšpekcie plánujú preverovať. Napokon ich ÚIS obvinil zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, čoho sa mali dopustiť tým, že účelovo vyšetrovali vybraných policajtov či ľudí z radov inšpekcie, Slovenskej informačnej služby (SIS) alebo Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Vyšetrovateľ ÚIS navrhol podať žalobu 

Po dva a pol roku vyšetrovateľ ÚIS skončil vyšetrovanie v kauze čurillovcov a navrhol dozor vykonávajúcemu prokurátorovi podať obžalobu na siedmich policajtov. „Vojna v polícii, ktorá za predchádzajúcich vlád traumatizovala celú spoločnosť, sa o hodný kus priblížila k svojmu rozuzleniu,” načrtol svoj pohľad na vec minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na sociálnej sieti.

„Som rád, že sa toto obdobie skončilo a polícia dnes robí presne to, čo robiť má – pomáha a chráni a nepletie sa do politiky. Ľudia si však o minulosti zaslúžia vedieť pravdu – a tá je teraz v rukách prokurátorov a sudcov,“ uzavrel.

„Veľmi sa tešíme, až táto vec konečne dôjde na súd a ten to nezávislo a nestranne vyhodnotí. Presne tak, ako sa to stalo už pri rozhodovaní o väzbe v októbri 2021, pretože odvtedy sa dôkazná situácia vo veci menila iba ak v prospech obvinených policajtov,“ reagoval na sociálnej sieti advokát viacerých obvinených policajtov Peter Kubina na avizované ukončenie vyšetrovania v kauze zo strany ÚIS.

Pokuta pre ministerstvo vnútra

Minister Šutaj Eštok krátko po tom, čo na jeseň minulého roka zasadol na stoličku šéfa rezortu, postavil mimo službu niekoľkých z obvinených policajných vyšetrovateľov NAKA. Urobil tak napriek tomu, že mali status chránených oznamovateľov. Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) voči ministerstvu začal konanie, keďže mal byť ministrom nezákonne obídený.

„Za to bola ministerstvu uložená pokuta vo výške 90 000 eur. Rozhodnutie nateraz nie je právoplatné, ministerstvo sa môže voči nemu ešte odvolať, preto ho úrad nebude pred ukončením konania bližšie komentovať,“ vysvetlil ÚOO.

Rezort vnútra v utorok (26. 6.) uviedol, že nesúhlasí s rozhodnutím úradu a domnieva sa, že sa nedostatočne vysporiadal s námietkou zaujatosti. Ministerstvo spochybňuje aj samotné poskytnutie ochrany týmto vyšetrovateľom a pripomenulo, že vo veci ešte nie je ukončené trestné konanie, v rámci ktorého majú byť preskúmané aj okolnosti poskytnutia ochrany.

„Úrad podľa nášho názoru nezobral do úvahy detailnú a podrobnú argumentáciu ministerstva vnútra vrátane argumentácie z rozhodnutí Krajského súdu (KS) v Bratislave (BA), ktorá je v danej veci zásadná, pretože senáty KS v BA jednoznačne potvrdzujú, že postavenie trestne stíhaných vyšetrovateľov mimo činnú službu je obligatórnou povinnosťou ministra, keďže ich oznámenia nesmerovali voči nadriadenému,“ uviedlo ministerstvo vnútra.

Prečítajte si aj