Piatok 20. septembra, 2024
Čínsky líder Si Ťin-pching sa zúčastňuje na otvorení prvého zasadnutia 14. celoštátneho zhromaždenia ľudových zástupcov vo Veľkej sále ľudu 5. marca 2023 v Pekingu. Na každoročnom politickom zhromaždení Číny, známom ako Dve zasadnutia, sa stretávajú vedúci predstavitelia a zákonodarcovia, aby stanovili vládny program domáceho hospodárskeho a sociálneho rozvoja na daný rok. (Lintao Zhang/Getty Images)
»

Protikorupčné úsilie čínskeho režimu sa zvyšuje, aby sa naplnili kvóty na konfiškáciu peňazí

Čínska komunistická strana (ČKS) pokračuje vo svojej desaťročie trvajúcej protikorupčnej kampani a podľa dôverného zdroja režim zvyšuje svoje úsilie o splnenie interných peňažných kvót na zabavené nezákonné zisky.

Du Wen, bývalý výkonný riaditeľ právneho poradenského úradu vlády autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko, ktorý v súčasnosti žije v Európe, v rozhovore pre čínske vydanie denníka Epoch Times 22. mája povedal: „Tieto ciele sú skutočné, dozvedel som sa o nich len minulý rok.“

„Bývalý kolega z Komisie pre disciplinárnu inšpekciu ma informoval, že Vnútorné Mongolsko má ročný cieľ 10 miliárd jüanov (1,27 miliardy eur) v roku 2023. Spočiatku panovala neistota, ale v priebehu troch mesiacov ročný cieľ splnili. Do septembra už zabavili 30 miliárd jüanov (3,81 miliardy eur).“

Chen Shih-min, docent politológie na Národnej taiwanskej univerzite, kritizoval stanovenie peňažných cieľov v rámci protikorupčného úsilia a označil ich za prejav finančného zúfalstva na centrálnej a miestnej úrovni.

„Skutočnosť, že Vnútorné Mongolsko dokázalo splniť cieľ 10 miliárd jüanov za iba 3 mesiace, naznačuje, že korupcia je mimoriadne rozšírená,“ poznamenal Chen. „V posledných rokoch problémy, ako je zadlženosť miestnych samospráv a trh s nehnuteľnosťami, výrazne znížili daňové príjmy miestnych samospráv, čo pravdepodobne primälo centrálnu vládu zamerať sa na nelegálne peniaze ako finačný zdroj.“

Chen sa domnieva, že ak sa fiškálna situácia zlepší, úrady by nemuseli pokračovať v protikorupčnom úsilí tak agresívne, pretože masové zásahy by mohli destabilizovať Si Ťin-pchingov režim. Tvrdil, že systémová korupcia je vlastná autoritárskym režimom a po zhabaní nelegálnych peňazí už neexistuje žiadna ďalšia zodpovednosť.

„V demokratických krajinách opozičné strany zabezpečujú, aby sa akákoľvek korupcia vládnucej strany alebo vlády rýchlo riešila. V ČKS je však moc sústredená vnútri strany, čo jej umožňuje kontrolovať rozsah a ciele protikorupčného úsilia, a to znemožňuje vykoreniť systémovú korupciu,“ povedal Chen.

Du Wen zdôraznil hlboko zakorenenú povahu korupcie v systéme čínskeho režimu. „Je to ako strom, ktorý prináša horké ovocie; odstránením niekoľkých kúskov ho neprinútite, aby vydával sladké ovocie. Najpriamejším riešením je vykoreniť starý strom a zasadiť nový, ktorý bude vyhovovať miestnym podmienkam. ČKS však zjavne nie je ochotná vzdať sa svojej moci,“ uzavrel.

V rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane sú v rýchlom slede vyšetrovaní vysokopostavení úradníci.

Od 16. do 20. mája boli vyšetrovaní Lou Wenlong, bývalý viceprezident Čínskej poľnohospodárskej banky, Tang Renjian, minister poľnohospodárstva a vidieka, a Wang Hao, podpredseda výboru Čínskej ľudovej politickej poradnej konferencie provincie Jiangsu.

Z údajov Ústrednej komisie ČKS pre disciplinárnu inšpekciu vyplýva, že v prvej polovici roka 2024 bolo vyšetrovaných 26 vysokých úradníkov, zatiaľ čo za celý rok 2023 ich bolo 47.

Štátne médiá tvrdia, že to svedčí o pokračujúcej intenzite a prísnosti protikorupčného úsilia.

Mnohé z týchto prípadov sa týkajú korupcie v hodnote presahujúcej 100 miliónov jüanov (12,68 milióna eur), čo podčiarkuje rozsah a rozšírenosť tohto problému.

Podľa predbežných štatistík denníka Epoch Times bolo v období od januára do apríla tohto roku súdených najmenej 10 úradníkov za korupciu presahujúcu 100 miliónov jüanov. Sú medzi nimi traja z finančného systému, dvaja z tabakového priemyslu, jeden z Národného ľudového kongresu, dvaja z Čínskej ľudovej politickej poradnej konferencie a dvaja zo štátnych podnikov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj