Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke nemocnica v Bratislave. (Autor: Wizzard, wikipedia)

INEKO: Projekt národnej nemocnice má otázniky, jeho cena sa javí nereálna

Projekt národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove je veľkou „mačkou vo vreci“ s mnohými otáznikmi. Plánovaný čas dokončenia stavby vyzerá nereálne krátky a plánovaná suma projektu sa javí nereálne nízka. Skonštatoval to Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Upozornil tiež na nedostatočnú diskusiu a chýbajúce analýzy. Treba podľa neho pozorovať, či zámer nebude len ďalšou ságou o nemohúcnosti štátu postaviť v Bratislave veľkú koncovú nemocnicu.

„Očakávali sme, že sa ešte pred vládnym rozhodnutím bude viesť odborná diskusia aj o výbere lokality, ktorá by bola podporená aj nezaujatými analýzami komplexne porovnávajúcimi výhody a nevýhody tej-ktorej lokality. To neprišlo ani v stredu (29. 5.) v schválenom vládnom materiáli, ktorý je po obsahovej stránke, diplomaticky povedané, veľmi diétny, teda absolútne nedostatočný,“ poznamenal inštitút na sociálnej sieti.

Zároveň upozornil na to, že plánovaná nemocnica nebude po architektonickej a procesnej stránke najmodernejším zdravotníckym zariadením na Slovensku. Poukázal na to, že má vzniknúť výstavbou novej budovy a rekonštrukciou existujúceho bloku ružinovskej nemocnice. Tvrdí, že istá zahraničná spoločnosť v minulosti vyhlásila, že zariadenie je nerekonštruovateľné pre účely medicíny 21. storočia. Najmodernejšia štátna nemocnica by tak podľa neho mohla vzniknúť nie v Ružinove, ale v Banskej Bystrici, kde sa aktuálne pracuje na projekte výstavby nového zariadenia.

Vláda v stredu odobrila výstavbu novej národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Nemocnica by mala mať kapacitu 1015 lôžok a dokončená by mala byť najneskôr do konca roka 2032. V lokalite Rázsochy, kde mala nemocnica pôvodne stáť, chce štát najneskôr do roku 2031 postaviť Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) s kapacitou 446 lôžok.

Prečítajte si aj